Producătorii de vin, GAL-urile și autoritățile timișene se pregătesc din timp pentru “Banat, regiune gastronomică europeană 2028”

Share

Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect pentru “Banat, regiune gastronomică europeană 2028” și anunță începerea elaborării dosarului de candidatură. Coordonatorul acestei candidaturi este Simona Neumann, din partea CJ Timiș, cea care are deja experiență în astfel de macro-proiecte, după ce a pregătit și a reușit câștigarea de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, amânat apoi până în 2023 din cauza pandemiei de COVID 19.

Astfel, sâmbătă, 12 aprilie 2025, Cătălin Tiuch, președinte GAL Colinele Recaș și coordonator al conceptului „Produs în Banat”, a organizat la Crama Petro Vaselo, o întâlnire cu tema „Tehnologii noi de producție a vinului”. Evenimentul a fost organizat de GAL Colinele Recaș, în colaborare cu GAL Timișul de Centru și GAL Țara Gugulanilor, și a reunit peste 25 de producători locali de vin, instituții și parteneri din turism și sectorul HoReCa. Pe lângă prezentările tehnice și degustările multisenzoriale, această întâlnire face parte dintr-un demers amplu de susținere a producției locale, a lanțurilor scurte de aprovizionare și a cooperării rurale.

Evenimentul este finanțat prin PNDR 2014-2020, Submăsura 19.3 – LEADER, în cadrul proiectului „Cooperarea GAL-urilor în vederea adaptării promovării turismului și producătorilor locali la contextual actual”.

Despre importanța cooperării între producătorii de vinuri din Timiș, cei din HORECA, primării și Consiliu Județean au vorbit Cătălin Tiuch, în calitate de organizator, Corina Macri, președinte al Asociației HoReTim și Simona Neumann, cea care conduce Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Județului Timiș. Interesul a fost mare, fiind prezenți Alexandru Iovescu, vicepreședinte al CJ Timiș, Călin Dobra, primarul municipiului Lugoj dar și primari din mai multe comune timișene și, bineînțeles, antreprenori din industria turismului și ospitalității, din vinificație și agrobusiness sustenabil.

Povestea vinului s-a conturat sâmbătă, la Crama Petro Vaselo, gazda unui eveniment deosebit de important în ceea ce privește transferul de tehnologie în vinificație, dar și în promovarea gastronomiei locale în vederea obținerii titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2028.

Sub coordonarea Asociaților Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din regiune workshop-ul intitulat „Tehnologii noi de producție a vinului” a reunit peste 25 de producători locali de vin. De la producători cu câteva hectare, la producători consacrați precum crama Aramic, crama Rycas.

Evenimentul a adus la un loc producătorii locali, simplii pasionați de vin, dar și instituții importante precum Consiliul Județean Timiș, HoReTim și Asociația pentru Promovarea Turismului.

Participanții au avut parte de un deliciu culinar cu preparate locale și vinuri de excepție, dar și de o prezentare multisenzorială a metodelor moderne și ecologice de vinificație – de la fermentația spontană, la metode naturale de combatere a dăunătorilor, reducerea utilizării sulfiților și obținerea certificării ecologice.

Organizat de GAL Colinele Recaș, în colaborare cu GAL Timișul de Centru și GAL Țara Gugulanilor, cu sprijinul Cramei Petro Vaselo, evenimentul este o inițiativă care face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a produselor și gastronomiei locale, de consolidare a lanțurilor scurte de aprovizionare și dezvoltare rurală integrată.

Acest eveniment a fost totodată și o prefață a evenimentelor de ciclism de pe data de 27 Aprilie, respectiv 3 Mai, organizate în colaborare cu GAL Timișoara și GAL Freidorf.

„Cooperarea GAL-urilor în vederea adaptării promovării turismului și producătorilor locali la contextual actual” proiect finanțat prin cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala PNDR 2014 -2020, Axa LEADER, Submasura 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Cătălin Tiuch este și promotorul conceptului „Produs în Banat”, prin care se preocupă de  promovarea producătorilor locali în rândul consumatorilor. Și în plan culinar, Banatul, un creuzet multicultural, are multe de oferit, în funcție de specificul naționalităților de aici: specialități gastronomice care au cucerit lumea, multe fiind cunoscute nu doar în România ci și la nivel internațional. 

“Produs în Banat” este o idee excelentă pentru simplul motiv că aduce o vizibilitate suplimentară unor produse de top care au apartenență la comunitate și despre care comunitatea trebuie să aibă cunoștință și, din patriotism local și pentru calitatea garantată, să le cumpere, încurajând producătorii locali, aflați într-o competiție inegală cu marile lanțuri internaționale de magazine, ce promovează multe produse din import sau făcute în România din materie primă importată.

Prin “Produs în Banat“, Tiuch a reușit să creeze vizibilitate pentru produse locale mai puțin cunoscute: dulceață, zacuscă, primul cidru artizanal din România, sare și produse din trufe, miere, produse din Banat sau ulei de krill și alte produse naturale din ingrediente premium de la Kotys la fel ca și vinurile spumante bio de la Petro Vaselo și produsele celui mai mare producător din Europa de Est, din aronia bio, sub marca Aronia Charlottenburg.

“E timpul ca micile șicane și orgolii să fie lăsate la o parte și să ne unim toți know-how-ul și resursele pentru a promova produsele naturale tradiționale din Banat. Eu cred că se poate, iar proiectul pentru “Banat, regiune gastronomică europeană 2028” va fi cel mai bun test pentru a dovedi unitatea dar și capacitățile micilor și marilor producători locali din Banat”, a declarat Cătălin Tiuch, președinte GAL Colinele Recaș și coordonator al conceptului „Produs în Banat”.

Și, deși pare că mai e mult până departe, pentru dosarul de candidatură din 2028, lucrurile încep să se contureze, se stabilesc trasee tematice, evenimente dar și potențialul și oferta fiecărui antreprenor și concursul autorităților locale, județene și naționale pentru a transforma viitorul proiect “Banat, regiune gastronomică europeană 2028”, într-un adevărat succes la nivel european.

Articole asemănătoare

Mai mult