De Ziua Națională a Lecturii, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut un experiment de inginerie socială pe o grupă de copii de la o școală privată din Timișoara. Mai exact, acesta le-a prezentat micuților o carte din care reiese pericolul de a-l vota pe lup, într-o poveste plină de parabole politice, asemănătoare cu celebra carte Ferma animalelor, o nuvelă distopică scrisă de George Orwell.
Cartea prezentată de către primarul USR se numește ”Votați Lupul!”, scrisă de Davide Cali (născut în Elveția, trăiește în Italia), ilustrată de Magali Clavelet, tradusă de Ioana Bican și apărută la editura Povestela Ofir, acum 2 ani. În mare, este o paralelă la Ferma animalelor a lui Orwell, dar scrisă accesibil, la nivelul de înțelegere al copiilor de vârstă pre-școlară și școlară. Publicitatea mascată în favoarea cărții și a editurii, specialitate a lui Dominic Fritz, ar fi cea mai mică problemă. Însă îndoctrinarea politică subliminală sau directă a copiilor în școli de stat sau private este o problemă etică și morală și poate deveni chiar una legală, în funcție de context.
Ministerul Educației a transmis, pe 29 martie 2024, o notă Inspectoratelor școlare județene în care le reamintește directorilor de școală și cadrelor didactice că este interzisă orice activitate cu caracter politic în școli, atât în timpul orelor de curs cât și în afara lor, concursuri / competiții sportive, artistice, organizate de formațiuni politice, potrivit legii Educației. Nota vine în contextul celor patru tipuri de alegeri electorale care au avut loc în 2024, cu prelungiri în 2025. În document sunt precizate activități care nu sunt permise, printre care dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice (DOCUMENT Fără activități politice în școli, avertizează în an electoral ministrul Educației: „Sunt interzise de lege” / Același Minister menține politizarea inspectoratelor, unde toate funcțiile de conducere sunt ocupate politic / Peste 1.700 de directori de școli sunt numiți tot politic – Edupedu.ro).
Personaje cu nume ca Marcel Purcel, Pepe Lupescu, frații Șoricescu sau Ninel Vulpel, contribuția românească la cartea elvețianului
Rezumatul cărții citite de primarul Fritz copiilor e cam așa: la fermă, animalele își vor alege curând un nou șef. Marcel Purcel, Fina Găina și frații Șoricescu și-ar dori să fie aleși, firește. Dar anul acesta își face apariția Pepe Lupescu, un candidat pe care nimeni nu-l cunoaște: e frumos, e simpatic, spune glume bune… Toată lumea vrea să voteze lupul!

„De Ziua Națională a Lecturii, am citit o poveste captivantă despre un lup care nu este ceea ce pare să fie. După lectură, am discutat cu copiii despre democrație, dictatură și importanța implicării fiecăruia dintre noi. Dacă cunoști pe cineva care trebuie să cunoască această carte sau pur și simplu care iubește poveștile, trimite-i acest video!”, a scris primarul USR, Dominic Fritz, pe Facebook, unde a postat filmulețul în care face propagandă politică subliminală, un experiment cu mințile unor minori inocenți, cărora le putea citi un basm românesc. Chiar și german clasic, deși e Ziua Națională a Lecturii românești.

Prezentarea primarului Fritz a avut loc sâmbătă, 15 februarie 2025, la o școală privată din Timișoara. Acesta a postat și un video care este extrem de explicit, vizavi de cum trebuie să votezi, făcând alegerea corectă ca să nu te lași înșelat și să votezi…lupul.
Mai exact, în cartea prezentată de primar copiilor, animalele din fermă își aleg un guvern, condus de lupul Pepe Lupescu. Încep să le dispară puii, așa că animalele-părinți încep să creadă că puii fie s-au pierdut, fie au fost răpiți de extratereștrii sau de un magician.

Ulterior, animalele decid să facă un miting în fața casei șefului guvernului, adică a lui Lupescu, unde cer explicații și intervenția poliției. Ei vor să tragă la răspundere guvernul pentru dispariția puilor și a altor animale din „comunitate”.
Animalele furioase intră cu forța peste șeful guvernului, lupul Pepe Lupescu, în birou (ca o coincidență, asta amintește de încercarea lui George Simion și a simpatizanților AUR, din anul pe 14 ianuarie 2022, când au mers în Primăria Timișoara să discute cu primarul Fritz dar au fost întorși din drum – „Primarul Municipiului Timișoara acuză, într-un mesaj publicat pe Facebook, că o bandă de membri și simpatizanți AUR, în frunte cu George Simion, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, „prin forță fizică„).
Mulțimea de animale protestatare intră în cabinetul lui Lupescu, unde lupul și ceilalți membri ai guvernului stau la masă și mănâncă o…găină. „Hopa, au fost prinși!”, citește teatral și cu tonalități diverse primarul Dominic Fritz. În rândul protestatarilor, cei mai vocali și mai curajoși se dovedesc doi șoricei, frații Șoricescu, la rândul lor candidați în alianță.

Locuitorii fermei cer răzbunare și trec la atac, adică îi bat pe membrii guvernului și pe Lupescu. Mulțimea strigă: „Bandă de criminali”, „Mi-ați mâncat nevasta!”, „Acum ori niciodată!”.
Video cu primarul Fritz în plină campanie de ideologizare a copiilor:
Pepe Lupescu și echipa lui sunt alungați cu pietre din clădirea guvernului, care e incendiată de pașnicii protestatari. Lupul se comportă frumos mai departe, după ce fuge de la palat, dar nu cu toate animalele, așa că…trebuie ales un alt șef. Unul bun de data asta. „Revenim la candidații dintotdeauna. Aicea Marcel Purcel, îl știți deja, Fina Găina, lege nouă fără ouă, și bineînțeles, frații Șoricescu…dar, așteptați! Apare și un candidat nou, Ninel Vulpel. Iar oile zic: pare interesant tipul!”, citește cu aplomb retoric, în continuare primarul userist.
Apoi îi întreabă pe copii cine cred ei că va fi votat. Copiii avansează diverse nume de personaje din poveste, inclusiv pe Ninel Vulpel, dar primarul real Dominic Fritz trage concluzia cu care trebuie să rămână copiii: „Naaaah, deci nimeni nu ar mai merge cu ăla, Ninel Vulpel. Ne-am prins!”, se termină lecția de inoculare politică cu ajutorul unui veritabil manual de manipulare a copiilor.
Mă gândesc că managerii școlii private, cadrele didactice și probabil părinții copiilor, și-au dat toți acordul ca primarul Timișoarei să folosească pretextul Zilei Naționale a Lecturii (deși primarul nu are naționalitate română, deci nicio treabă cu o sărbătoare națională românească), pentru a face propagandă politică subliminală, cu mințile unor copii de 5-6-10 ani, prin intermediul unei cărți atât de controversate prin caracterul woke, distopic, apărută în anul 2023 în România, dar cu o traducere a numelor incredibil de asemănătoare cu candidații de la alegerile prezidențiale din România din 2024.
În versiunile în italiană, franceză și engleză, candidații au cu totul alte nume, nicidecum Lupescu, Ninel Vulpel, Marcel sau Fina Găina. Acestea au fost atent alese și impuse de către traducător, din proprie inițiativă sau la cererea editurii sau a celui ce a finanțat ediția românească, care a apărut la Editura Povestela Ofir, din Cluj Napoca. O editură înființată în anul 2021, ai cărui proprietari au o prosperă afacere în comercializarea zahărului, a ciocolatei și a produselor zaharoase în domeniul alimentar, al băuturilor și al tutunului, dar și…”activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice”. Ideologic și ca cerc de cunoștințe și prieteni, cei de la editura clujeană se apropie de zona USR, evident. Doar e o țară liberă.
Edițiile străine sunt recomandate publicului minor cu vârste între 4 și 8 ani, în timp ce ediția românească este recomandată plajei de cititori cu vârste între 6 și 10 ani, dar și adulților.
Dacă în partea Italia, Elveția și în partea franceză a Canadei cartea a apărut în 2021, în SUA și în partea engleză a Canadei cartea nu poate fi cumpărată nici din librării și nici online. Se pot face precomenzi, iar livrările vor începe în…octombrie 2025, conform site-urilor Amazon, Google Books sau ale editurilor Barnes & Noble ori Penguin Radon House Canada.
În România se găsește traducerea din 2023 la Cărturești, Libris, eMag, Bookzone, Diverta și Cartepedia.

Primarul userist Fritz a reluat narativul, surpriză, exact în preajma noii campanii electorale din 2025, când primarul neamț al Timișoarei, care nu e la prima acțiune de manipulare a mulțimilor prin mesaj (începută cu proiectul Timisoara Gospel Project în 2003), urmată de multe altele cu public adult sau cu copii, și a trecut la atac ideologic asupra minorilor, chiar cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, totul devenind manipulare pe față.
Sincer, din descrierea făcută de autor și adaptată de traducătoarea în limba română, caracterizarea lui Pepe Lupescu i se potrivește perfect chiar lui Dominic Fritz. Asta dacă ai măcar doi neuroni, nu mai mulți. Karma…
Asta în condițiile în care Dominic Fritz practică manevre de influențare emoțională, îndoctrinare politică atât prin evenimente „spontane” sau organizate dar și prin folosirea agresivă a rețelelor sociale, de la Facebook la Instagram sau TikTok. Acest lucru s-a văzut la campaniile electorale pentru Primăria Timișoara, din 2020 și 2024, dar și pe întregul mandat 2020 -2024. Debutul a fost o cuvântare publică în Piața Operei din Timișoara la o manifestare antiguvernamentală din 2017, când era prezentat ca dirijor de cor gospel și voluntar social, din Germania.
M-aș gândi de două ori la ce s-a întâmplat la școala timișoreană, pe 15 februarie 2025. Cel puțin de două ori!