PSD și PNL se războiesc în Timiș. Înțelegere tacită USR-PSD pentru Primăria Timișoara?

La București, președinții PSD și PNL au anunțat o alianță pentru alegerile europarlamentare și posibile alianțe pentru alegerile locale, acolo unde liderii județeni și locali cad de acord.

Cât despre Timișoara, prin alianța tacită cu social-democrații, nu pot să transmit USR Timiș și liderului de filială, Dominic Fritz, decât un singur mesaj:

Felicitări, ați câștigat la ruleta rusească!

Un număr de 16 primari şi viceprimari de localități din județul Timiș, de la PNL, USR, PRO România, PMP sau Partidul Republican, au anunţat că la alegerile locale din 9 iunie 2024 vor candida din partea PSD.

Este vorba despre Petru Roman, primarul orașului Deta și Luchian Savu, primarul suspendat al comunei Șandra- suspendat din funcție de prefect până la finalizarea procesului privind incompatibilitatea declarată de ANI, aflat în prezent la ÎCCJ.

În 2020, Roman a candidat și a câștigat un nou mandat de primar, deși prin sentință definitivă din 2018 a fost găsit incompatibil și în conflict de interese pentru că a semnat mai multe contracte cu firme în care era acționar, lucru dezvăluit de PRESSALET.ro în 2012.

Conducerea PSD Timiş susține că urmează să mai anunţe și alte transferuri.

„La acest moment, nu există înțelegeri la nivel local între PNL și PSD. Nu vă ascund faptul că am purtat discuții și cu alți primari PNL care și-au manifestat intenția de a candida pentru un nou mandat din partea PSD. Sunt mulți primari PNL  care vor să ni se alăture. Însă, îi vom lua doar pe cei care fac performanță în administrație”, a afirmat Alfred Simonis, președintele PSD Timiș.

O luptă interesantă are loc în comuna Dumbrăvița, unde vechea organizație PSD, care încă trimite mesaje și comunicate ca fiind pesediști, a fost dizolvată de către Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, pe 3 noiembrie 2023. Aceștia s-au întors împotriva candidatului PSD din comună, Alina Sperlea, cotată ca fiind cu cele mai mari șanse să candideze împotriva actualului primar USR, Horia Bugarin.

Pe de altă parte, pe 8 februarie 2024, la sediul PNL a fost prezentat candidatul liberal la competiția pentru funcția de primar al comunei Dumbrăvița, în persoana antreprenorului Cristian Rusu.

Aici a avut loc un episod controversat, deoarece odată cu Rusu au apărut, în mod surprinzător, doi consilieri locali PSD: Victor Malac, fost primar al comunei, și Daniel Cionca, în prezent consilieri locali din partea PSD. Victor Malac apare într-un dosar din 2020, al DIICOT Timișoara, în care s-a dispus urmărirea sa penală pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, prin care a adus prejudicii bugetului comunei Dumbrăvița. La rândul său, Daniel Cionca apare în mai multe scandaluri, dintre care unul s-a transformat într-o plângere formulată de către o firmă de la care ar fi achiziționat materiale pentru fabricarea de încălțăminte și nu ar fi achitat achiziția. Aceste cazuri sunt încă deschise și reprezintă vulnerabilități pentru cei doi, care au săvârșit respectivele fapte când erau membri în organizația PSD Dumbrăvița, Malac fiind și primar, adică ordonator de credite.

Reacția PNL Timiș: “Simonis a cumpărat, pe persoană fizică, câțiva aleși locali. Comunitățile locale rămân liberale”

După ce social-democratul Alfred Simonis a anunțat, sâmbătă la amiază, că mai mulți primari din Timiș, între care și liberali, au ales să candideze sub sigla PSD la alegerile locale din iunie 2024, președintele PNL Timiș, Alin Nica a transmis o reacție la aceste mișcări pre-electorale.

„Felul în care președintele PSD Timiș înțelege să înceapă colaborarea stabilită zilele trecute la București depășește limita unei politici decente. Deputatul Simonis, sub amenințarea candidaturii la Consiliul Județean Timiș, a prezentat de-a valma primari, viceprimari și cam orice altă persoană dispusă să îl susțină, în speranța că va recupera pierderile înregistrate în jocul de putere din interiorul PSD-ului.

PNL Timiș consideră că plecarea unor oameni din partid este întotdeauna o pierdere, indiferent de situație.

Știm că deputatul Simonis s-a lăudat că 15 primari de la PNL vor veni la el, dar din câte se vede sunt doar 5, dintre care unul a anunțat că pleacă din PNL acum mai bine de 3 ani, atunci când fiul său, condamnat pentru infracțiuni cu violență, a fost scos de pe lista consilierilor județeni ai partidului.

Simonis a mai reușit performanța de a fura câțiva viceprimari PNL din localități cu primari PNL și cu majorități liberale în consiliile locale, speculând nemulțumirea firească a oamenilor de pe locul 2.

Cei care au plecat din PNL Timiș au spus că nu au fost ajutați de PNL și singurul care a făcut acest lucru a fost deputatul Simonis. Afirmațiile sunt grave căci multe dintre cererile lor excedau cadrul legal și eu nu am fost dispus să trec peste lege pentru a-i mulțumi. Nu voi fi de acord niciodată să încalc legea pentru a ține aproape câțiva oameni care se joacă de-a șantajul și care au mai multe interese personale decât au cereri pentru comunitățile lor.

Îl asigur pe domnul Simonis că aceste permutări în stil golănesc pe care le-a făcut vor fi sancționate la alegerile locale. Avem soluții pregătite pentru toate localitățile pe care Simonis le crede acum câștigate. Vom continua să facem o politică cinstită și sunt sigur că oamenii vor aprecia acest lucru. Încercările lui Simonis sunt în zadar, căci PNL va câștiga Consiliul Județean Timiș”, a transmis Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Lupta pentru Primăria Timișoara, posibil blat USR – PSD?

Principalii candidați pentru funcția de primar al Timișoarei, conform sondajelor, sunt actualul primar neperformant, Dominic Fritz de la USR și fostul primar Nicolae Robu, din partea PNL.

Există însă mulți timișoreni nemulțumiți de această ofertă și care așteaptă un al treilea candidat, o a treia cale. În sondaje dar și în topul notorietății, Fritz și Robu sunt urmați la distanță destul de mică de către Roxana Iliescu, consilier local din partea Pro Romania. Restul posibililor candidați, care ar putea fi nominalizați de către PSD, sunt însă “candidați reziduali”, care din sondaje ar avea între 0,7% și 5% din intențiile de vot ale timișorenilor.

Despre o susținere tacită a lui Dominic Fritz de la USR, din partea social-democraților se vorbește încă de anul trecut, atât în cercurile politice și de afaceri locale, dar și pe rețelele de socializare.

Pentru PSD, care din 1990 nu a dat niciun primar în Timișoara, susținerea pentru Dominic Fritz ar veni ca o mănușă pentru a negocia un post de viceprimar și pentru a încerca o majoritate de compromis în viitorul Consiliu Local Timișoara.

Aici intervine un paradox dar și o situație jenantă pentru USR Timiș, care în ultimii ani a umplut spațiul public cu mesaje împotriva PNL și a PSD, inclusiv cu atacuri nominale la adresa lui Alin Nica, Sorin Grideanu și Alfred Simonis. Însă, ce mai contează atacurile, dacă interesele de conjunctură sunt altele, doctrina de partid e sublimă dar inexistentă iar sprijinul politic, ca și interesele pentru a conduce un oraș de talia Timișoarei, îi fac pe cei din PSD să închidă ochii la criticile USR, iar cei din USR au șters unele postări critice la adresa PSD și le-au lăsat doar pe cele împotriva PNL.

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, apărea într-un videclip al USR Timiș, exact la o zi după anunțul alianței, făcut de Ciolacu și Ciucă, în care critica din nou “alianța toxică – Partidul Unic PSDNL”. Și totuși, din vocabularul și memoria useriștilor s-au șters brusc expresii precum “ciuma roșie” sau “PSDNL”. Tunurile de mic calibru ale ceea ce a mai rămas din USR Timiș sunt puse acum doar pe PNL, cu încercări strângace, venite de la centru, de a asocia imaginea și activitatea PNL cu cea a AUR. Parodie useristă!

Un joc plin de ipocrizie, tipic cuplului USR Timiș Fritz – Lațcău, dar și un semnal că celebra alianță de maxim 15% pe țară, Alianța Dreapta Unită (Drulă, Tomac și Orban), formată din USR, PMP și Forța Dreptei este sublimă și ea, dar cel puțin în Timiș nu funcționează pentru că USR de abia subzistă, iar PMP și Forța Dreptei practic nu există.

Comedie ieftină!

Un alt troc este trecerea primarilor USR din județ, care oricum sunt 3 la număr de toți (plus Dominic Fritz la Timișoara) la PSD Timiș, tocmai în schimbul susținerii candidaturii lui Fritz la Primăria Timișoara.

Un exemplu este cel al primăriței-minune din Foeni, Saveta Moldovan, prezentată în ultimii trei ani drept o revoluționară în materie de politică și administrație useristă și fanion al “modelului de succes al oamenilor noi” în politica USR, care a fost prezentată ca și candidat al PSD, la alegerile locale din iunie 2024. Consecvență tipic useristă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *