Rămasă printre ultimele orașe mari din România care nu are o centură completă și funcțională, care să preia traficul greu și să descongestioneze traficul urban cât și încărcarea și descărcare către și dinspre autostradă, Timișoara face pași înainte spre a se definitiva Centurile Vest și Nord.
Astfel, Centura Nord Timișoara va fi lărgită la 4 benzi, după ce CNAIR a dat undă verde investiției. De ani buni se cunoaște necesitatea extinderii la 4 benzi a Centurii de Nord Timișoara, construită în urmă cu 12 ani. Volumul de trafic s-a dublat față de momentul deschiderii circulației între cele două ieșiri din oraș, către Arad, respectiv către Lugoj.
Președintele ales al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a anunțat că a fost identificată sursa de finanțare de către CNAIR pentru această lucrare și că, în curând, se va lansa licitația pentru întocmirea documentației.
„Este certitudine, Centura de Nord a Timișoarei va avea patru benzi de circulație. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a considerat oportună această investiție și a propus ca banii necesari lucrării să fie prevăzuți în Programul Transport 2021-2027, iar în perioada imediat următoare sa fie realizat studiul de fezabilitate. Din datele pe care le avem în acest moment, traficul pe acest sector de centură este de peste 11.000 de vehicule, adică aproape dublu față de estimarea inițială, iar specialiștii spun că în viitorii cinci ani se va dubla din nou. Așadar, dacă nu luăm nicio măsură, ne vom lovi în permanență de blocaje și nu doar la orele de vârf. Am terminat Varianta de Ocolire Sud, vom dubla Centura de Nord și începem în curând și Centura de Vest pe care o construim de la început la patru benzi„, a transmis Alfred Simonis pe pagina sa de Facebook.
O firmă din Turcia va construi Centura Vest Timișoara, cu 2 benzi pe sens, 4 noduri rutiere și 10 poduri și pasaje. Compania turcă NUROL İNŞAAT VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ va construi Centura Timișoara Vest.
În cadrul licitației au fost depuse 5 oferte, iar cea a companiei din Turcia a fost desemnată căștigătoare. A existat și o contestație care a fost acum soluționată.
”Vești bune pentru Timișoara!
S-a desemnat câștigătorul pentru construcția Variantei Ocolitoare Timișoara Vest, după finalizarea reevaluării ofertelor!
Vorbim de același constructor turc, având în vedere că decizia CNSC din 9 septembrie 2024 este menținută prin soluția definitivă a Curții de Apel București, din data de 25 octombrie, și validează, de altfel, rezultatul anunțat inițial de CNAIR.
Valoarea contractului este de 1,41 miliarde de lei (fără TVA), iar finanțarea este asigurată prin Programul de Transport (2021-2027).
Varianta Ocolitoare Timișoara Vest va avea o lungime de 13,90 km și trebuie construită în 30 de luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție).
Noua variantă ocolitoare va face parte integrantă din Centura Municipiului Timișoara, iar pe traseul acesteia se vor construi inclusiv:
• un pasaj peste DN59, continuat cu un pasaj peste CFR 100 ( in lungime totală de 750 m);
• un pasaj peste DN 6 și CF 133 (450 m) ;
• un pod peste râul Bega și peste rezervoarele de nămol (450 m) ;
• 4 noduri rutiere (la cu DN 69 /E671 și cu Drumul Național Centura Timișoara, la intersecția cu DN 6, la intersecția cu DN 59A și la intersecția cu Radiala Nouă de Vest/C30).
Semnarea contractului va fi posibilă după 10 zile, în cazul în care nu vor fi depuse noi contestații”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Varianta de Ocolire Timișoara Vest, al cărei traseu va traversa în parte teritoriile administrative ale localităților Timișoara, Săcălaz și Sânmihaiu Român, va însuma aproape 14 km.
Va porni din viitoarea descărcare a Autostrăzii de la Sânandrei, se va intersecta cu șoselele care leagă în prezent Timișoara de Săcălaz și Becicherecu Mic (DN6) și se va lega cu Centura Sud în zona cartierului Freidorf, după intersecția cu drumul spre Utvin.
Drumul va avea 4 noduri rutiere, dar și 10 poduri și pasaje: două pasaje peste liniile de tren CFR cu lungime de 779, respectiv 752 metri și alte două pasaje de 455 și 451 metri, cele mai grele structuri ale ocolitoarei.
Cel mai lung pasaj este proiectat la kilometrul 3, are 779 de metri lungime și va fi ridicat peste linia de tren CFR 218 (19 deschideri a câte 40 de metri). La kilometrul 10 va fi construit un pasaj de 752 m peste DN 59A Timișoara – Jimbolia și Magistrala CFR 100 București – Timișoara – Arad. Al treilea pasaj ca lungime (455 m) este cel de la km 4 peste DN 6 Timisoara – Cenad și linia CFR 133, iar pasajul de 451 de metri va fi la km 13, peste râul Bega.
Drumul este încadrat în clasa tehnică II. Elementele geometrice ale traseului sunt adaptate pentru o viteză de proiectare de 120 km/h. Din cauza constrângerilor legate de legătura cu Centura Sud Timișoara și traversarea canalului Bega, la sfârșitul traseului se reduce viteza de proiectare la 80 km/h.

