Alegeri în Serbia: minoritatea românească este persecutată și acuză lipsa de susținere a autorităților din România

Share

Sârbii au votat duminică, 17 decembrie 2023, parlamentul național, pe cel al provinciei autonome Vojvodina și primarii a 65 de municipalități. Jocurile par în mare făcute, dar speranțele opoziției se concentrează pe administrația capitalei.

Principala forță de opoziție, pro-europenii de la „Serbia împotriva violenței” speră să devină a doua forță în Parlamentul Republicii. Este o coaliție născută în timpul protestelor de masă declanșate după cele două masacre care, în mai 2023, au șocat profund țara. Opoziția îl acuză pe Vučić și presa pe care o controlează că au semănat o atmosferă de agresivitate prin reality show-uri violente, inclusiv prin insulte la adresa opoziției.

Înlăturarea minorității românești din viața publică și din politica sârbă?

Partidul Român din Serbia face parte din coațiția pro-europeană de opoziție „Serbia împotriva violenței”. Președintele partidului minorității românești, Ion Sfera acuză regimul de la Belgrad că încearcă să scoată din joc reprezentanții legali ai românilor din Provincia Autonomă Vojvodina, Timoc și sud-estul Dunării.

Ion Sfera a adus acuzații grave la adresa conducerii lui Vučić, acuzând inclusiv represalii la nivel personal, dar și în ceea ce privește comunitatea românească, care în statisticile oficiale ajunge spre 30 de mii de persoane, deși cifrele neoficiale care îi includ și pe românii catalogați ca vlahi, ar depăși 50 de mii de suflete.

Foto: Dr. Jon Sfera, preşedintele Partidului Român, Nicu Ciobanu şi Živa Lazić, vicepreşedinții partidului.

El declară că s-au simțiți jigniți de faptul că Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților din Parlamentul României, nu a dat curs invitației de a participa, pe 18 noiembrie 2023, la centenarul Partidului Românilor din Serbia. Alfred Simonis a confirmat însă că a participat, la Petrovac,  la invitația președintelui parlamentului sârb, la mitingul Partidului Progresist, din 13 decembrie, de la Novi Sad. Lucru pe care Simonis nu îl contestă, existând un videoclip de pe rețelele sociale, dar pe care nu îl asimilează cu un gest politic.

“Eu și liderii Partidului Român din Serbia  ne exprimăm regretul și dezaprobarea pentru gestul sfidător făcut de președintele Camerei Deputaților din România, Alfred Simonis, care a refuzat invitația forțelor democratice din Serbia și a participat la o acțiune electorală a Partidului Progresist Sârb, recunoscut pentru poziția sa anti-europeană și pro-rusă.

Ne simțim jigniți de atitudinea deputatului PSD Simonis. A fost invitat oficial din partea Partidului Român în cadrul unei întâlniri la Ambasada Română din Belgrad la aniversarea a 100 de ani dela înfințarea Partidului Român și mitingul nostru de la Petrovaț, dar președintele Camerei Deputaților a ales să onoreze invitația lui Vucici la mitingul Partidului Progresist din 13 decembrie de la Novi Sad.

Ne întrebăm dacă un demnitar al statului Român este mai apropiat de Partidul Progresist Sârb decât de comunitatea românilor din Serbia”, a declarat Ion Sfera, președintele Partidului Român din Serbia.

Ion Sfera a făcut declarații grave vizavi de situația minorității românești din Serbia, pe care le puteți viziona în corespondența de mai jos, în exclusivitate pentru Ecopolitica.

Cei care susțin însă efortul minorității românești din țara vecină sunt liberalii timișeni și Consiliul Județean Timiș, al cărui președinte este Alin Nica, liderul PNL Timiș, având relații economice, culturale dar și programe transfrontaliere cu vecinii din Banatul sârbesc.

PNL Timiș declară că sprijină Partidul Românilor din Serbia pentru alegerile parlamentare din 17 decembrie 2023.

“PNL Timiș susține toate demersurile legitime ale formațiunii politice a românilor din Serbia, membră în coaliția ”Serbia împotriva violenței” pro-europeană.

Suntem alături de liderii Partidului Românilor din Serbia care și-au exprimat zilele trecute regretul și dezaprobarea pentru gestul sfidător făcut de președintele Camerei Deputaților din România, Alfred Simonis, care a refuzat invitația forțelor democratice din Serbia și a participat la o acțiune electorală a Partidului Progresist Sârb, recunoscut pentru poziția sa anti-europeană și pro-rusă”, au transmis liderii PNL Timiș.

”Acțiunile controversate ale deputatului Simonis continuă și, iată, ne pun într-o situație delicată. Am fost contactat de mai mulți lideri politici români din Serbia și toți mi-au spus că se simt jigniți de atitudinea deputatului PSD Simonis. L-au invitat oficial în cadrul unei întâlniri la Ambasada Română din Belgrad, apoi la mitingul lor de la Petrovac, dar președintele Camerei Deputaților a ales să onoreze invitația lui Vučić la mitingul Partidului Progresist din 13 decembrie de la Novi Sad”, a declarat președintele PNL Timiș, Alin Nica.

„Din păcate, ieșirile ciudate ale lui Simonis nu se petrec doar în România. Mai nou, Simonis devine un pericol pentru țara noastră și pe plan extern. Îi solicităm deputatului PSD să își ceară scuze în mod public pentru sfidarea comunității românești din Serbia și să își declare adevăratele afinități politice. Felul în care i-a tratat pe românii din Serbia este inadmisibil”, a mai spus Alin Nica.

În replică, președintele interimar la Camerei Deputaților din Parlamentul României, Alfred Simonis, care este și președinte al PSD Timiș, a spus că a participat la mitingul Partidului Progresist, controlat de președintele sârb Vučić, pentru că a primit o invitație de a participa, dar că nu a primit nicio invitație din partea Partidului Român din Serbia. “Nu am participat la întâlnirea Partidului Român din Serbia pentru că nu am fost invitat să particip. Nu m-a invitat nimeni”, a declarat pentru Ecopolitica, Alfred Simonis, președintele interimar la Camerei Deputaților.

„Am efectuat o vizită oficială, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, în noiembrie, în Serbia, ocazie cu care m-am întâlnit cu președintele Vučić, care mi-a dat o invitație de a participa la meciul de fotbal Steaua Roșie Belgard – Manchester City. Fiind la Belgrad, am fost invitat de către președintele parlamentului sârb, la o convenție a partidului de la guvernare din Serbia. Nu m-a prezentat nimeni public la convenția respectivă, nu am ținut discursuri. Relațiile internaționale nu se constuiesc prin absență ci prin vizite bilaterale. La ambele întâlniri, cu președintele Vučić și cu președintele parlamentului sârb, am abordat subiectul minorității românești și am discutat aspecte importante pentru România și pentru județul Timiș, în relația cu Serbia: autostrada Timișoara – Belgrad, pe care Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, o lansează la licitație la începutul anului 2024 și avem nevoie ca și partenerii sârbi să facă același lucru. Aceste lucruri se realizează prin dialog. Cât despre acuzațiile domnului Nica, dânsul nu are capacitatea de a înțelege politica internațională și diplomația, dânsul fiind obișnuit să viziteze cel mult comuna învecinată. Încă odată avea ocazia să nu se facă de râs și tacă”, a mai declarat Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, pentru Ecopolitica.

Opoziţia contestă dominaţia preşedintelui Vučić în al cincilea scrutin într-un deceniu

În Serbia au loc duminică alegeri parlamentare anticipate cheie – al cincilea scrutin într-un deceniu – cu o opoziţie care contestă dominaţia preşedintelui populist Aleksandar Vučić şi a partidului său SNS (Partidul Progresist Sârb, dreapta naţionalistă – n.r.), pe fondul tensiunilor politice şi sociale legate de direcţia ţării.

Președintele sârb Aleksandar Vučić face eforturi să mențină dominația partidului său populist în alegerile parlamentare anticipate și locale din acest weekend, care se desfășoară, spun observatorii, într-o atmosferă plină de intimidări și părtinire mediatică.

La scrutinul de duminică se confruntă Partidul Progresist Sârb, sau SNS, fostul partid al lui Vučić (care-l controlează și acum), cu o coaliție de opoziție pro-occidentală care încearcă să spargă monopolul puterii deținute de populiști din 2012.

Deși nu este oficial candidat, Vučić a făcut campanie pe față pentru SNS, iar lista de candidați a partidului apare pe buletinul de vot sub numele „Aleksandar Vučić – Serbia nu trebuie să se oprească!” Vučić a fost în turneu electoral prin țară și a participat la mitingurile partidului său, promițând noi drumuri, spitale și bonusuri unice în numerar. Imaginea lui Vučić apare la tot pasul pe panouri publicitare, deși el a demisionat din funcția de lider al partidului SNS.

Cadourile electorale sunt obișnuite în Serbia. Și de această dată,  Vučić a decis înainte de alegerile parlamentare și locale din 17 decembrie să distribuie plăți unice de la bugetul de stat către pensionari, tineri sau șomeri. Uneori sunt 10.000 de dinari, alteori puțin mai mult sau, dimpotrivă, mai puțin – dar sunt destui sârbi pentru care orice ajutor bănesc este esențial. Salariul mediu pe țară este de 725 de euro net pe lună. Iar pensionarii trebuie să se descurce în medie cu 330 de euro.

Vučić promite noi majorări de pensie în ianuarie – desigur, doar dacă partidul său va câștiga. Președintele nu este candidat în aceste alegeri. Anul trecut a obținut al doilea mandat de șef al statului. Dar totul se învârte în jurul lui. Fiecare listă electorală SNS, chiar și în cel mai mic sat, îi poartă numele. Constituțional, ce face Vučić nu e legal.

Săptămânalul belgrădean Vreme îl descrie pe Vucic drept „rege cerșetor”. Un om din popor care distribuie banii, construiește drumuri și căi ferate și creează locuri de muncă. Opoziția, în schimb, îl acuză că are legături strânse cu mafia, că este complet corupt și conduce țara cu o mână de fier. Și îl mai învinuiește pentru manevrele pe care le face între UE, Rusia și China.

În aparițiile sale aproape zilnice la televizor, Vučić își face criticii trădători și hoți care vor doar să câștige putere.

spot_img

Articole asemănătoare

Mai mult