Venit pe un val de simpatie, în 2020, Dominic Fritz, primarul german al Timișoarei, nu a performat și nu a livrat timișorenilor nici 20% din promisiunile făcute în campania electorală. Cu popularitatea în scădere, companii ale primăriei în insolvență sau în pragul falimentului, săptămâna trecută a ieșit la iveală că administrația timișoreană ar putea pierde finanțări europene de peste 100 de milioane de lei, bani pentru care nu a fost în stare să înceapă lucrările, deși proiectele și finanțarea erau asigurate încă din mandatul fostului primar.
PNL Timiş a atras atenţia că Primăria Timişoara va pierde peste 100 milioane de lei, bani europeni, din cauză că nu a implementat mai multe proiecte cu finanţarea asigurată încă din mandatul trecut. Liberalii spun că ”în loc să se concentreze pe administraţie, primarul Dominic Fritz duce lupte imaginare şi lucrează la imaginea sa de justiţiar de carton”.
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica spune că primarul Dominic Fritz nu poate implementa proiectele moştenite de la vechea administraţie.
„Incapacitatea administrativă a lui Dominic Fritz afectează dezvoltarea Timişoarei, sfidează nevoile timişorenilor şi ne îngroapă în ruşine. În faţa colegilor din întreaga regiune, confruntat cu hemoragia banilor europeni din Primăria pe care o conduce, Fritz s-a plâns de greaua moştenire, adică de cele 42 de proiecte contractate în cadrul Programului Operaţional Regional Vest de către administraţia Robu. Ne este clar tuturor, chiar şi Dominic Fritz a recunoscut public: nu poate să implementeze. Dacă nu este în stare să finalizeze ce i-a venit de-a gata în braţe, să îi lase să se ocupe pe cei care au scris zecile de proiecte şi au obţinut finanţare pentru ele”, a spus Alin Nica, preşedintele PNL Timiş.
Potrivit PNL, actuala administraţie din Timişoara a ignorat domenii importante precum educaţia sau sănătatea.
”Administraţia USR condusă de Dominic Fritz a neglijat sănătatea, educaţia, cultura şi confortul termic al timişorenilor. Reabilitarea, extinderea şi dotarea infrastructurii ambulatoriului O.R.L. din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţe nu s-au întâmplat. Proiectul de extindere, modernizare şi echipare a ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Timişoara este introdus de Fritz în categoria „nefuncţionalelor”. Colegiul Tehnic Ungureanu, Şcoala Generală nr. 30, chiar şi Liceul Waldorf unde s-a lipit cu nesimţire de munca părinţilor, sunt propuse pentru „etapizare”, adică nu a făcut lucrările bugetate, dar în loc să recunoască dezastrul cauzat, ascunde mizeria sub preşul unui nou exerciţiu financiar. Cea mai mare parte din anveloparea blocurilor gândită de administraţia Robu este neexecutată, iar contractele pentru regenerarea fizică, economică şi socială a cartierelor Ronaţ şi Freidorf sunt reziliate”, transmit liberalii.
PNL Timiş mai arată că în tot acest timp, primarul Dominic Fritz lucrează la imaginea de justiţiar.
”În loc să se concentreze pe administraţie, să nu piardă banii europeni şi să finalizeze aceste proiecte până în 31 decembrie 2023, dată impusă de reglementările europene, primarul Dominic Fritz duce lupte imaginare şi lucrează la imaginea sa de justiţiar de carton”, spun liberalii.
Liderul PNL Timiş s-a arătat îngrijorat de starea în care a ajuns Primăria Timişoara.
„Sunt îngrijorat de starea deplorabilă în care a adus Primăria, am încercat să îl ajut, am făcut tot posibilul să colaborăm. Într-o vreme aveam întâlniri periodice tocmai pentru a ne pune de acord în interesul oraşului, dar pe măsură ce lunile au trecut, s-a izolat tot mai tare, a predat atribuţiile către oameni lipsiţi de experienţă, iar acum, spre sfârşitul mandatului, iată, apar dimensiunile daunei create. Doar timişorenii îl mai pot opri pe Dominic Fritz. Timişoara merită şi poate mai mult decât atât”, a concluzionat Alin Nica, preşedinte PNL Timiş şi preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.
Potrivit datelor oficiale prezentate de ADR Vest miercuri la Timişoara, în şedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, cele mai multe proiecte ce trebuiau finalizate de către administraţia Fritz, dar care au fost fie abandonate, fie au rămas nefinalizate, sunt din zona de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe, din sfera medicală sau din cea a educaţiei.
Deja, Primăria Timişoara a pierdut 10,1 milioane lei prin rezilierea a doua proiecte: Centru Multifuncţional din cartierul Ronaţ şi Centru Multifuncţional din Freidorf. La acestea se adaugă alte 73 de milioane de lei (estimarea privind suma rămasă după 31.12.2023 pentru proiectele care nu sunt propuse pentru etapizare), iar în cazul în care nu se va aproba etapizarea altor proiecte (adica obţinerea de noi fonduri pe exerciţiul bugetar următor), atunci se mai pierd alte aproximativ 31 de milioane de lei.