Klaus Iohannis a anunțat, luni, 10 februarie 2025, că își dă demisia din funcția de președinte al României. Anunțul vine după ce, în ultima perioadă, tot mai multe voci din lumea politică i-au cerut să plece de la Palatul Cotroceni, în contextul anulării turului 2 al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Culmea este că Iohannis vorbește despre un scenariu apocaliptic în care atât în plan intern cât și extern, plecarea sa va fi un dezastru pentru țară.
Klaus Iohannis trebuia, conform legii, să își dea demisia la expirarea mandatului, în 21 decembrie 2024, iar funcția sa, cu prerogative restrânse, să fie preluată, conform Constituției, de către președintele Senatului sau de către cel al Camerei Deputaților, în această ordine. În acest scenariu, președinte interimar devine președintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan.
Constituția prevede că mandatele președintelui și ale Parlamentului pot fi prelungite doar în situații excepționale: art. 83 alin 3: Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Cu aroganța cu care ne-a obișnuit în cei zece ani cât a fost președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că va părăsi funcția pe 12 februarie 2025, nu fără a puncta ce catastrofe vor urma și ce sacrificiu personal face el, după ce a încheiat apocaliptic cu „Dumnezeu să binecuvânteze România”.
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Klaus Iohannis.
Reacțiile politicienilor români au apărut imediat. AUR a cerut reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale, în care finaliști erau Călin Georgescu și Elena Lasconi, alții au salutat decizia, în timp ce unii politicieni susțin că Iohannis fuge de responsabilitate pentru haosul creat prin suspendarea alegerilor.
În București a pornit un miting spontan, iar Jandarmeria este în stare de alertă.
Distracția, în paralel cu diversiuni și încercări de destabilizare au început deja. Imediat după anunțul lui Iohannis, așteptat de multă lume, s-a declanșat o nebunie mai mult sau mai puțin regizată. Protestatarii forțează gardurile și vor să intre în Guvern. Inițial, oamenii au ieșit în stradă ca să ceară reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale.
Dacă protestele degenerează, prin concursul unor factori interni sau externi, lucrurile vor deveni greu de ținut sub control.
Vom reveni.