Lovitură de final de an pentru primarul Timișoarei, după ce Curtea de Apel a emis o hotărâre definitivă, pe 30 decembrie 2024, prin care îi dă dreptate proprietarului de club sportiv, unul dintre cei mai respectați antrenori de box din România. Marea demolare abuzivă, numită de Dominic Fritz “eliberarea terenului public și redarea către timișoreni”, a fost declanșată pe 1 noiembrie 2023.
Atunci primarul a ieșit cu un discurs populist, în care îi denigra fără dovezi pe proprietarii sau pe chiriașii bazelor sportive drept “interlopi care au luat cu japca domeniul public al municipiului, lucru tolerat și poate chiar sprijinit de anumite instituții locale”. În vizor au fost luați și administratori au unor baze de lângă stadionul Dan Păltinișanu, cum sunt Heaven, unde s-a obținut suspendarea ordinului de demolare sau No Name, unde administratorii au câștigat definitiv în instanță împotriva primăriei.
Renașterea bănățeană a relatat încă din februarie 2024 că demolările executate de către primărie s-au făcut cu întreruperi, existând probleme de legalitate ale dispozițiilor de primar (Demolările administrației Fritz au probleme de legalitate, iar șantierele au fost abandonate de primărie (foto/video)).
Pe malul Begăi, buldozerele au pus la pământ mai multe construcții, iar proprietarii firmelor care au avut afaceri în fostele baze sportive de pe mal s-au adresat instanțelor de judecată pentru a demonstra ca edilul a acționat ilegal. Buldozerele și pickhammerele au intrat în acțiune pe 1 noiembrie 2023, demolând mai multe clădiri care aparțineau Clubului Sportiv Banatul, cu care societățile lui Miki Viel, M-Box Security Serv S.R.L. şi Adria S.R.L. au contract valabil de închiriere până în anul 2033!
Demolarea abuzivă a unor clădiri perfect legale
Prima mare demolare a fost cea a clubului sportiv M Box, aparținând antrenorului Miki Viel, cunoscut în lumea sportivă drept “Miki Boxerul”. Aici, într-un ansamblu de clădiri funcționau săli de antrenament și săli de forță.
Cu mulți ani în urmă, lângă clădiri a funcționat și terasa Boss, însă aceasta era o construcție provizorie pe care Viel a demolat-o singur, pe propria cheltuială. Primarul Fritz s-a ambiționat și a amestecat lucrurile, în fapt, în septembrie 2024, Primăria Timișoara a câștigat definitiv în instanță demolarea unei terase care nu mai funcționează de ani de zile. În schimb, în mod dovedit ilegal, primarul Fritz a dispus și demolarea clădirilor clubului sportiv cu excepția clădirii centrale, cea mai veche, care este proprietate a fostului Club Sportiv CFR.
“Primăria Timișoara, prin primarul Dominic Fritz, a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public”, a transmis joi, 21 septembrie 2023, Serviciul de Comunicare al instituției.
Exprimarea este evident forțată, la proces primăria fiind reprezentată de către juriștii administrației locale, nu de către primar, în persoană.
M BOX SECURITY SERV SRL și ADRIA SRL au cerut în 19 mai 2023 suspendarea dispoziției primarului Dominic Fritz, prin care s-au impus măsurile de demolare. În 25 mai 2023, Primăria a câștigat în primă instanță, iar miercuri, 20 septembrie 2023, a câștigat definitiv.
Supranumită „Terasa Boss”, aceasta ar ocupa o suprafață de 6.425 de metri pătrați din domeniul public al municipiului Timișoara, cu o valoare estimată la 2,6 milioane euro.
Aici există o clădire a orașului care nu este intabulată, în jurul căreia au fost ridicate construcții noi fără contract de concesiune, fără autorizație de construire, iar activitatea desfășurată aici este realizată fără autorizație de funcționare ori autorizație ISU.
Afirmațiile de mai sus sunt o exagerare, chiar cei de la primărie recunoscând că pe complexul în cauză se află și o clădire a municipalității, neintabulată, dar există și clădiri care aparțin unui club sportiv de tradiție.
În realitate, Terasa Boss a ocupat mai puțin de o mie de metri pătrați și este închisă, din cauză că nu mai funcționează de ani buni, spațiul fiind neutilizat în acest moment.
”Le-am cerut să își demoleze singuri construcțiile ilegale. Nu au demolat. Au mimat o schimbare de fațadă ca să pară că se conformează, dar șmecheriile astea nu merg.
Timișoara e a tuturor și nu voi permite ca patrimoniul orașului să fie acaparat de câțiva. Vorbim de câteva hectare de teren al timișorenilor care acum sunt exploatate ilegal. Vrem să amenajăm în această zonă un culoar verde unde timișorenii să petreacă timp liber în natură.
Nu mă voi lăsa intimidat de tertipurile la care aceste firme recurg pentru blocarea acestui plan”, a anunțat triumfalist, primarul Dominic Fritz, după ce instanța a dat soluția definitivă, pe 20 septembrie 2023.
În continuare, reprezentanții primăriei se lansează în niște afirmații a căror bază reală rămâne un mister, în ce privește “minuțiosul proces de documentare” din care rezultă că primăria deține pe malul Begăi 55 000 de metri pătrați care au fost ocupați ilegal ani de zile.
La fel de stupefiantă este și valoarea terenurilor, pe care nu se știe exact cine și prin ce metodă, le-a evaluat la fabuloasa sumă de 22 de milioane de euro.
“În urma unui proces minuțios de documentare al Primăriei Municipiului Timișoara a reieșit că peste 55.000 de metri pătrați, care aparțin municipiului Timișoara, au fost ocupați ilegal de decenii de diverse firme”, declara edilul Timișoarei.
Care e realitatea?
După ce Miki Viel a demolat singur, pe propria cheltuială, vechea terasă Boss, ansamblul de clădiri a fost pus la pământ, iar el a fost evacuat în forță, fără a i se da timp să își strângă aparatele și lucrurile. Deși dispoziția lui Fritz se referea la terasă, în ambiția sa, primarul neamț a băgat buldozerele și în clădirile Clubului Sportiv Banatul, în care Miki Viel a investit sute de mii de lei, în întreținere și extindere de-a lungul anilor.
“Eu, când am făcut contractul, am făcut cu Clubul Sportiv Banatul și este valabil până în 2033… Eu am un contract de mediere cu Clubul Sportiv. În momentul în care au pierdut ei, nu am mai plătit chiria, dar am plătit întreținerea, impozitul pe teren, aproape 70 de milioane în fiecare an. Cei din primărie, dacă spun că e terenul lor, cine trebuia să plătească impozitul, chiriașul sau cine? Noi am plătit impozitul. Din 2014 nu mai funcționează nimic pentru că nu mi-au mai dat autorizație de funcționare”, a spus în 2023, Miki Viel.
În penultima zi a anului 2024, pe 30 decembrie, Curtea de Apel Timișoara dă definitiv câștig de cauză firmelor M BOX SECURITY SERV SRL și ADRIA SRL și anulează dispoziția 716/26.04.2023, emisă de Primarul Municipiului Timișoara, mai exact dispoziția de demolare a ansamblului de clădiri.
Rămâne de văzut exact cum arată dispoziția instanței, mai exact cum va fi despăgubit Miki Viel și cine va suporta despăgubirile: primarul Timișoarei, cel care a emis dispoziția ilegală sau din nou, banii vor fi dați din bugetul local, adică din buzunarele timișorenilor.
Mai mult, între timp primăria a mai cheltuit și alți bani, în locul fostei terase și al construcțiilor demolate de primărie, au fost amenajate un teren de baschet, mese de tenis de masă și alte spații de relaxare, ca parte a „Coridorului de Agrement Urban” de pe malul Begăi. Acesta s-a dovedit un fiasco, terenul de baschet fiind plin de denivelări iar majoritatea pomilor plantați s-au uscat.
Coridorul Verde, o utopie și un atac la antreprenorii locali
Pe rol mai e un proces al vecinilor, unde au fost demolate mai multe clădiri, deși vizate erau doar terasa și clubul Gatsby, existând acum premisele ca și aceștia să câștige împotriva dispozițiilor de demolare emise de primarul Fritz.
Planul inițial al edilului era un atentat la întreaga proprietate privată amenajată pe malul stâng al Begăi, paralel cu bulevardul Vasile Pârvan. În primă fază, a emis șapte dispoziții de demolare, pentru Terasa Boss, Clubul Gatsby, fosta bază sportivă Electrometal, Ştrandul Termal ZHH, Terasa şi Ştrandul No Name, Ştrandul Lemon şi Clubul Heaven, care își desfășurau activitatea pe o suprafață totală de peste 50.000 de metri pătrați. Dominic Fritz vorbea despre amenajarea unui Coridor Verde, deși nu exista nici un studiu dar nici bani pentru o astfel de amenajare.
Ca și concluzie, în cazul lui Miki Viel, judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au stabilit că demolarea construcțiilor care au fost ridicate, în urmă cu 70 de ani, de Fabrica de Bere, nicidecum de firma lui Miki Boxerul, este ilegală.
Sentința judecătorilor de la Curtea de Apel este definitivă, ceea ce înseamnă că Primăria Timișoara va trebui să îl despăgubească pe proprietarul fostul Terasei Boss.
Deocamdată nu se cunoaște valoarea acestora și nici ce se va întâmpla cu terenul respectiv, acestea urmând a fi stabilite de instanță, în urma unor expertize și evaluări.
Ca de obicei, juriștii primăriei dau dovadă de total amatorism și interpretează atât legea cât și sentințele definitive după bunul plac.
Conform Primăriei Timișoara, sentința nu produce niciun efect întrucât dispoziția de eliberare terenului de construcțiile ilegale a fost pusă în executare. Declarație care îl face să râdă până și pe un simplu cetățean, în timp ce juriști, avocați și magistrați au opinat încă din 2023 că dispozițiile primarului sunt ilegale, așa cum s-a dovedit în cazurile terasei Boss sau a bazei de agrement No Name și Heaven.
„Încă un proces pierdut de Fritz, definitiv! Dispoziția primarului de demolare a terasei Boss -Clubul Sportiv Banatul, anulată de Curtea de Apel Timișoara!
Marea demolare, un fâs, în realitate, un lung șir de procese pierdute de primar pe bandă rulantă”, a comentat, pe Facebook, consilierul local PSD Roxana Iliescu.









