Europarlamentarul Maria Grapini militează activ, de cinci ani, pentru intrarea României în spațiul Schengen

Share

Unul dintre principalele puncte de pe agenda eurodeputatului PUSL Maria Grapini, în mandatul 2019 – 2024 a fost și rămâne, și pentru viitor, integrarea României în spațiul Schengen, ca stat cu drepturi depline.

Mai mulți șefi de state și guverne din Uniunea Europeană, alături de oficiali europeni, vor participa la Congresul Partidului Popular European, care va fi organizat în zilele de 6 și 7 martie la București. Printre aceștia, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola dar și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen.

Într-o intervenție televizată, pe 3 martie 2024, la Antena 3/CNN, pe această temă, europarlamentarul Maria Grapini și-a declarat scepticismul vizavi de vreo inițiativă a președintelui român Klaus Iohannis de a aborda tema integrării depline a României în Schengen, cu ocazia prezenței cancelarului austriac Nehammer, la București, Grapini precizând că Iohannis a avut un deceniu pentru a face demersurile tehnice și diplomatice necesare, dar nu a făcut aproape nimic.

„Din păcate, nu cred că Președintele Iohannis își va asuma să discute cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cu ocazia evenimentului grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, dacă timp de zece ani nu a facut-o!”, a declarat eurodeputatul român Maria Grapini, din grupul S&D.

Grapini: „Din păcate, nu cred că Președintele Iohannis își va asuma să discute cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer”

De-a lungul acestui mandat în Parlamentul European, Maria Grapini a avut nenumărate luări de poziție și interpelări în care a tras semnale de alarmă vizavi de tratamentul discreționar aplicat țărilor UE din Estul Europei, în comparație cu cele din Vestul continentului.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018” și se recomandă autorităților „să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”.

Europarlamentarul Maria Grapini a avut atunci o poziție tranșantă, prin care a atras atenția că „este o rezoluție a ipocriziei, nu este o rezoluție privind statul de drept în România. De ce dorește Comisia Europeană, de ce dorește Parlamentul European să fie pusă țara mea la colț? Pentru că nu dorește să accepte să fie o țară de mâna a doua? Pentru că vreți să ne dați rețete pe care nu le aplicați în țările dumneavoastră? De ce nu exportați ce ne puneți în rezoluție la dumneavoastră acasă?…Vrem să se respecte tratatul. Noi, România, nu am încălcat tratatul. În schimb, Uniunea Europeană încalcă tratatul și regulamentul Schengen. Nu ne lăsați în spațiul Schengen, deși nu avem garduri, nu avem jurnaliști omorâți. Corupția? Nu România este în grupul celor nouă state în care acum este cea mai mare corupție din istoria Uniunii Europene. De ce nu se aplică aceeași unitate de măsură? Sunt revoltată pentru țara mea și pentru cetățenii mei”, a punctat, în plenul PE, eurodeputatul român Maria Grapini.

Maria Grapini: „Este o rezoluție a ipocriziei, nu e o rezoluție privind statul de drept în România”

La începutul mandatului din 2019, Maria Grapini atrăgea atenția asupra dezechilibrului de reprezentativitate la nivelul instituțiilor europene, dintre statele din Vest și cele din Est. Ea i-a reproșat lui Donald Tusk,  președinte al Consiliului European între 2014 și 2019, că nu și-a ținut promisiunea, repetată, de a își încheia mandatul cu intrarea României și a Bulgariei în Schengen, deși cele două țări întruneau toate condițiile tehnice încă din anul 2011.

Maria Grapini în 2019: „Președintele Tusk nu și-a ținut promisiunea față de România și Bulgaria”

În anul 2023, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, puncta în fața președinției suedeze a forului european că nu se poate vorbi de o piață unică europeană reală, ca cetățenii din România și Bulgaria să aibă drepturi depline la circulația mărfurilor în spațiul UE, amintind că șoferii camioanelor de mărfuri stau blocați 3-4 zile la intrarea în zona Schengen, printre alte inechități.

Europarlamentarul Maria Grapini în 2023: „Nu se poate vorbi de o piață unică europeană reală”

Articole asemănătoare

Mai mult