Cel mai vestic oraș al țării, Sânnicolau Mare, a reușit să demareze primele investiții pe anul 2024, după ce bugetul local a fost votat în unanimitate de consilierii locali. Chiar dacă Prefectura Timiș a atacat hotătârea CJ Timiș de a aloca diverse sume primăriilor din județ, administrația celui de-al treilea oraș din Timiș, ca mărime și ca importanță economică, s-a apucat de mai multe lucrări din bugetul propriu dar și din fonduri europene.
În ultimii 15 ani, orașul a avut o dinamică fluctuantă, din cauză că cele două mari fabrici s-au confruntat întâi cu lipsa de forță de muncă, iar mai apoi, investitorii din Sânnciolau au decis să deschidă fabrici în Serbia și Ucraina. Cu toate acestea, orașul nu a regresat economic, așa cum s-a întâmplat la Lugoj, de exemplu, dovadă fiind creșterea veniturilor proprii, în ciuda unor incertitudini privind intențiile celor doi mari investitori.
“Avem o listă cu proiecte finanțate din fonduri europene. Cel mai important este cel legat de reabilitarea termică a blocurilor, un proiect de 13 milioane de euro, unde deja suntem în faza de licitație și într-o săptămână sau două vom avea primele contracte semnate, având în vedere că reabilitarea termică a blocurilor a fost împărțită în șase loturi, astfel ăncât să dăm mai multor posibilitatea mai multor firme să participe și să începem în paralel lucrările la mai multe blocuri din oraș…din punct de vedere al veniturilor, veniturile proprii au crescut cu aproximativ 5 milioane de lei față de anul trecut, ceea ce ne arată că orașul merge într-o direcție bună, chiar în condițiile în care numărul angajaților din Sânnicolau, comparativ cu 12-14 ani în urmă a mai scăzut”, a declarat Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau Mare.
Printre proiectele cuprinse în planul din anul 2024 sunt reabilitarea zonei pietonale centrale și promisiunea de finanțare europeană pentru un aquaparc, un proiect de aproximativ 10 milioane de euro, care va fi realizat în paralel cu unul similar, în stațiunea Buziaș. În Sânnicolau Mare funcționează două hoteluri și mai multe pensiuni. Conform primarului Dănuț Groza, construirea aquaparcului va atrage noi investitori în industria HORECA. În plus, pentru turismul de recreere şi de refacere de scurtă durată, atracţii reprezintă și rezervaţiile naturale şi bazinele cu apă termală şi piscicole din zonă.
La Sânnciolau Mare, problema infrastructurii sportive este deja rezolvată. Stadionul Voința a fost reabilitat, baza sportivă a fost reconstruită în totalitate, cu un teren sintetic, vetiare, nocturnă și parcări, astfel încât pot fi găzduite meciuri inclusiv de Liga a II-a.
În ultimii doi ani, în anumite publicații dar și în mediul online s-au vehiculta informații despre unele nereguli financiare care vizau Primăria Sânnciolau Mare. Acuzațiile s-au dovedit a fi fumigene. S-a încheiat și controlul Curții de Conturi, început în septembrie 2023 și finalizat la mijlocul lunii ianuarie 2024. În urma controlului, nu s-a găsit nici măcar un leu ce poate fi imputat ca problemă sau prejudiciu, ceea ce a infirmat diversele informații despre presupuse nereguli, informații apărut în mass media și în mediul online. Niciuna dintre reclamațiile făcute la adresa primăriei nu s-a confirmat.