Timișoara: liberalii prezintă radiografia eșecului din administrația Fritz

Share

Președintele PNL Timiș, Alin Nica și candidatul PNL la Primăria Timișoara, Nicolae Robu, au prezentat în cifre, marți, 5 decembrie 2023, pierderile financiare ale proiectelor de dezvoltare a orașului sub conducerea actualei administrații a primarului în funcție, Dominic Fritz.

Liberalii au făcut calcule din care rezultă că 230 de milioane de lei din bugetul orașului pentru anul viitor, vor trebui puși deoparte pentru a nu bloca investițiile începute. Ei susțin că s-ar fi putut face 15 poduri peste Bega sau se puteau moderniza 46 de școli din Timișoara, cu banii europeni pierduți de către actuala administrație a orașului. Conform acestora, administrația Fritz pierde, în anul 2023, aproape 230 milioane de lei fonduri europene, din cauză că nu a terminat la timp o mulțime de proiecte, iar altele au fost pur și simplu abandonate. În loc ca aceste proiecte să fie realizate cu bani de la Uniunea Europeană, singura opțiune este ca ele să fie finalizate cu bani din bugetul local, adică din buzunarul timișorenilor.

„Vă dau un exemplu, Calderonul, reabilitat și eficientizat energetic se face cu 1 milion de euro. (…) 146 de licee Calderon puteau fi reabilitate. Două maternități s-ar putea construi. Drumul județean lărgit la patru benzi, 10 kilometri, ne costă 135 milioane de lei. Ca să vă dați seama de magnitudinea dezastrului”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a prezentat o listă cu proiectele pentru care vechea administrație a atras bani europeni și pe care actuala administrație ar fi trebuit să le implementeze. Potrivit lui Robu, din 42 de proiecte ale primăriei, doar 6 au fost implementate în proporție de 100%.

„Șase din 42, adică 14,2 la sută. E cea mai mică rată de succes din țară, probabil. Dacă ai primit fonduri europene și nu reușești să finalizezi proiectele, ai două posibilități: să te angajezi că le finalizezi cu bani proprii până la sfârșitul anului viitor și atunci nu ți se iau banii de care ai beneficiat, sau să nu faci lucrul acesta și să pierzi acei bani. Ca să nu piardă banii (actuala administrație – n.r.), s-au adoptat hotărâri de consiliu local și s-au alocat de la bugetul local fondurile pentru continuarea acestor proiecte. Valoarea totală care s-a aprobat să fie pusă de la bugetul local pentru continuarea acestor proiecte, până la sfârșitul anului 2024, este de 229,2 milioane de lei. Vă dați seama ce înseamnă asta pentru bugetul local?”, a spus Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoara. Pe 28 noiembrie 2023, la ceas de seară, consilierii locali au votat pe bandă rulantă nu mai puțin de 32 de proiecte care prevăd „prelungirea duratei de implementare a proiectului (…) până cel târziu la data de 31.12.2024 și a cheltuielilor estimate aferente, în vederea finalizării activităților și asigurării functionalității, în scopul asigurării finalizării integrale din fonduri proprii”, un vot forțat.

La nivel de județ, lucrurile au o altă dinamică.

Președintele PNL Timiș, Alin Nica a declarat că, în premieră, CJ a atras mai multe finanțări nerambursabile decât Primăria Timișoara.

„E o premieră istorică. Șansele pentru consiliul județean și programele în care este eligibil sunt mult mai mici decât ale unei primării de mare municipiu. Avem în implementare proiecte în valoare de aproximativ 1,5 miliard de lei. Dacă adăugăm și proiectele din Programul Național Anghel Saligny, în valoare de 140 de milioane de lei, avem o imagine clară a situației de la CJ. Zic că vom ajunge să depășim două miliarde de lei proiecte aflate în implementare cu finanțare nerambursabilă”, a conchis Nica.

Articole asemănătoare

Mai mult