Moldova: PLATFORMA PENTRU CHIȘINĂU – UN MOD ELEGANT PRIN CARE PARTIDUL PUTERII POATE GESTIONA ÎNFRÂNGEREA CAUZATĂ DE CARP

Share

Corespondență din Chișinău, Republica Moldova de la Victor Nichituș

Președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, reales în funcția de primar al municipiului Chișinău, a propus Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, inițierea negocierilor pentru formarea unei coaliții majoritare în Consiliul Municipal Chișinău.

Potrivit lui Ceban, Partidul Mișcarea Alternativa Națională este gata să implementeze 60 la sută din proiectele propuse de către PAS, care a câștigat 20 de mandate în Consiliul Municipal. De asemenea el și-a declarat disponibilitatea de a implementa 60 la sută din proiectele propuse de socialiștii moldoveni, care au câștigat 6 mandate de consilier.

Primarul reales a subliniat că viitoarea coaliție municipală ar trebui să fie făcută în numele locuitorilor municipiului Chișinău. „Platforma pentru Chișinău este platforma pentru locuitorii capitalei Republicii Moldova de aceea discuțiile sunt în interesul oamenilor. Orice sugestie și propunere o așteptăm în format electronic până pe 21 noiembrie, iar pe data de 22 noiembrie să începem discuțiile”, a specificat Ion Ceban.

Lilian Carp, contracandidatul PAS care a acumulat cu 5% sub scorul partidului obținut în Consiliul Municipal Chișinău, a sugerat, pe rețelele sociale, că formațiunea politică din care face parte nu va participa la construcția acestei alianțe. „Nu vom băga în seamă șmecheriile politice pe care le încearcă Ceban”, a notat Carp.

Corespondență din Chișinău, Republica Moldova de la Victor Nichituș

La rândul său, vicepreședintele PAS, Andrei Spânu, prezent la o emisiune de televiziune, a spus că obiectivul partidului de guvernământ în Consiliul Municipal Chișinău este de a fi în opoziție, „pentru a demasca ilegalitățile comise la nivel municipal”. Spânu a precizat că opinia nu reprezintă punctul oficial de vedere al partidului din care face parte.

Declarațiile lui Lilian Carp sunt lipsite de greutate – ele vin să justifice eșecul personal la alegerile locale din municipiul Chișinău. Repet: rezultatul obținut de PAS în municipiul Chișinău este unul decent. Lilian Carp a înregistrat un scor catastrofal, cu 5 la sută mai mic decât voturile acordate pentru PAS în Consiliul Municipal.

Nici cuvintele lui Spânu nu înseamnă ceva. Dacă PAS și-ar dori să facă dezvăluiri despre eventuale ilegalități comise la nivelul municipalității acest lucru poate fi făcut și dacă ar deține funcții de viceprimari ori pretori. La aceiași emisiune, Spînu a spus că nu exclude o alianță a partidului de guvernământ cu Partidul Respect Moldova, condus de Eugeniu Nichiforciuc, în raionul Florești. Fruntașul PAS a precizat că „deciziile se vor lua descentralizat, în raioane”. Ceea ce presupune că, de dragul accesului la pârghiile de putere, alianțe pot fi făcute.

Opinia prezentată de vicepreședintele PAS, Andrei Spânu, că PAS nu va colabora cu MAN în CMC, reprezintă doar o formă de susținere acordată lui Lilian Carp, cel care se face direct răspunzător de pierderea alegerilor în municipiul Chișinău. Nimic mai mult.

Contabilizarea funcțiilor obținute de PAS la nivel local va oferi acestui partid modelul de comportament în Consiliul Municipal Chișinău.

Partidul de guvernământ va fi obligat să administreze pierderile de imagine înregistrate în urma alegerilor locale generale. Pierderi reale, care nu pot fi ascunse. Cineva ar trebui să poarte răspunderea. Nu știu cine, pot doar presupune.

Formula „Platforma pentru Chișinău”, propusă de Ion Ceban, este un mod elegant prin care PAS poate gestiona într-un mod prietenos înfrângerea cauzată de Carp.

Nu îmi pot imagina modul în care PAS ar putea să justifice credibil alte posibile scenarii.

Cât despre afirmațiile lui Carp, ele nu costă nimic. Cifrele vorbesc de la sine: doar 74 de mii de chișinăuieni au votat pentru el. Pentru PAS în Consiliul Municipal au votat 84 615 persoane.

VLAH ȘI COMPROMISUL NAȚIONAL DE DUPĂ ALEGERILE LOCALE

Fosta șefă a admnistrației regiunii autonome găgăuze, Irina Vlah, a lansat, pe 16 noiembrie, asociația neguvernamentală „Platforma Moldova”, un proiect socio-politic antiguvernamental. Fruntași ai partidului care guvernează teritoriul dintre Prut și Nistru – PAS – au catalogat această acțiune ca fiind un „proiect al Kremlinului”.

În discursul de lansare, Vlah s-a adresat formațiunilor politice din opoziție, parlamentare sau nu, să se unească în jurul acestei organizații pentru a opri „haosul” produs de actuala guvernare și a acuzat guvernarea că a dezbinat societatea moldovenească. „Este timpul să creăm un front comun și să arătăm un exemplu excelent de politică națională. Republica Moldova ar trebui să fie condusă de oameni competenți”, a subliniat Irina Vlah.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a comentat anunțul pe rețelele de socializare afirmând că, „la Chișinău a fost creată deschis și oficial Platforma Kremlin”, membrii căreia „o să încerce să ne convingă cât de tare se căiesc și să se jure că sunt europeni. Așa au primit indicație de la Moscova”.

Nu este prima dată când forțele de opoziție sunt chemate să își unească forțele împotriva partidului puterii. La începutul lunii noiembrie, președintele Partidului Dezvoltării și Construcției Moldovei, ex-premierul moldovean Ion Chicu, a făcut aceiași solicitare.

Cunosc că fostul premier s-a întâlnit la data de 7 noiembrie cu mai mulți reprezentanți ai opoziției parlamentare și neparlamentare însă rezultatul discuției nu a fost făcut cunoscut publicului. Probabil acest lucru s-a datorat campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor locale generale care se va desfășura la data de 19 noiembrie 2023.

Toți observatorii vieții politice moldovene sunt de acord că, după validarea alegerilor locale generale, vom asista la diferite coagulări politice.

Procesul de identificare al polilor de coagulare ai opoziției moldovenești depinde de mai mulți factori. Este vorba atât de factori externi, cât și de factori interni. Unul dintre factorii externi importanți ține de războiul din Ucraina, un factor geopolitic imprevizibil. Un al doilea factor extern se referă la gradul de implicare al unor partide românești pe arena politică de la Chișinău. Factorii interni principali țin de contabilizarea rezultatelor alegerilor locale generale și de situația financiară în care se află, după alegeri, partidele din opoziție.

Apariția organizației neguvernamentale „Platforma Moldova” este un exercițiu democratic prin care Irina Vlah sondează dispoziția opoziției politice moldovenești de colaborare.

Oferta a fost făcută tuturor formațiunilor de opoziție, fără încărcătură geopolitică.

Fostul șef al administrației de la Comrat nu a făcut nici o declarație din care să se înțeleagă că își dorește să fie prezidențiabil. Vlah merită să fie felicitată: știe cât de mare este rânza politicienilor moldoveni și cunoaște prea bine că geopolitica dezbină.

Este clar că partidul puterii își dorește o opoziție politică dezbinată, de aici și etichetarea făcută de Radu Marian: Platforma Moldova – Platforma Kremlin.

Aritmetica electorală a arătat însă că partidul puterii nu are rezultatele anunțate în campania electorală, motiv pentru care manipulează geopolitic, inventează dușmani și promovează frica.

Irina Vlah a oferit partidelor politice din opoziție o platformă pentru comunicare și analiză.

Vom vedea cât curaj și bărbăție au liderii politici moldoveni pentru a folosi această inițiativă ori pentru a refuza invitația, din considerente geopolitice, așa cum își dorește puterea.

Prezidențiabilii încă nu au apărut. Abia se fac pregătiri pentru o identificare provizorie.

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult