autor: Victor Nichituș
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că autoritățile moldovene – reprezentate de echipa condusă de președintele Maia Sandu – i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci când l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021.
În decizia pronunțată pe 24 octombrie, CEDO constată că autoritățile de la Chișinău i-au încălcat lui Stoianoglo dreptul la un proces echitabil.
Decizia CEDO de condamnare a statului moldovean arată că PAS a ignorat principiile statului de drept, adică sistemul democratic moldovenesc.
Atunci când o formațiune politică își permite să calce în picioare principiile democrației apar circumstanțe pentru a pune la îndoială orice proces politic, inclusiv desfășurarea procesului electoral.
Verdictul dat de CEDO în cazul Stoianoglo arată că partidul aflat la guvernare nu a jucat politic corect.
PAS nu a dorit schimbarea modului în care se face justiție în Republica Moldova, dimpotrivă, la fel ca și alte formațiuni politice care s-au aflat, timp de 30 de ani la putere, a dorit, și i-a reușit, să folosească justiția în folosul său, îngust partinic.
Acesta este sensul adevărat al hotărârii CEDO: Partidul Acțiune și Solidaritate a aruncat la gunoi toate normele democratice moldovenești și nu este diferit de alte formațiuni politice care s-au aflat la conducerea statului moldovean timp de 30 de ani!
Partidul Acțiune și Solidaritate nu este imaculat, asta au vrut să ascundă instituțiile de presă aflate în siajul puterii ori organizațiile neguvernamentale care au ridiculizat hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului.
Repet, ca să se înțeleagă: atunci când un partid aruncă la gunoi normele democratice moldovenești el poate avea tentația de a frauda procesul electoral din 5 noiembrie. Nu spun că o va face, spun că are predispoziție spre așa ceva.
În contextul existenței acestor tentații, îndemnul pe care îl adresez tuturor concurenților electorali este cel de mobilizare a simpatizanților pentru participarea numeroasă la alegerile locale generale din 5 noiembrie.
Este cea mai bună garanție a faptului că procesul electoral nu a fost furat.
Când politicienii fac pipi pe procesele democratice ale unui stat, jurnaliștii sunt obligați să tragă alarma iar cetățenii au voie să își strîngă valiza.
Amintesc că, Stoianoglo a fost suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a permis să fie pornit un proces penal împotriva lui, în baza plângerii depuse de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp. Procurorul Victor Furtună a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să verifice plângerea deputatului Carp. După două ore, Furtună a început urmărirea penală și l-a reținut pe Stoianoglo.