China găzduiește Summit-ul Belt and Road

Summit-ul Belt and Road a început, miercuri, 18 octombrie 2023, la Beijing, unde Xi Jinping şi Vladimir Putin au sosit împreună, transmite BBC.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au sosit împreună în sala în care are loc întrunire.

Cei doi au luat locul pe podium, iar preşedintele Xi şi-a început discursul.

“A privi dezvoltarea altora ca pe o ameninţare şi interdependenţa economică ca pe un risc nu vă va permite să trăiţi mai bine şi să vă dezvoltaţi mai repede”, a afirmat el.

Proiectele Belt and Road “acoperă pământul, oceanul, cerul şi internetul. Această reţea a stimulat fluxul de bunuri, capital, tehnologie şi resurse umane între ţările implicate”, spune Xi.

El compară reţeaua BRI cu vechiul Drum al Mătăsii, invocând imagini ale “caravanelor de cămile şi ale navelor cu vele din epoca trecută”.

De asemenea, el spune că gazoductele de fier şi reţelele de tranşare a energiei electrice pot “îndeplini visele multor ţări de a dezvolta tehnologii cu emisii reduse de carbon”.

Putin spune că, în calitate de cea mai mare ţară din lume, relaţiile Rusiei cu alte ţări sunt importante.

De asemenea, el afirmă că viziunea Rusiei este “în ton” cu planurile Chinei – care urmăreşte cooperarea în loc de rivalitate, o altă încercare voalată de a ataca puterile occidentale, inclusiv SUA.

Xi Jinping i-a urat bun venit aseară lui Vladimir Putin şi altor lideri mondiali în capitala chineză, înainte de ceremoniile de deschidere de astăzi.

Summitul urmează să stabilească direcţia pe care o va lua Iniţiativa Belt and Road (BRI) la 10 ani de la lansare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *