Doamna președinte Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Soroca unde a avut un mesaj către localitățile dintre Prut și Nistru în care s-a înregistrat un vot negativ la referendumul privind integrarea europeană, organizat în toamna anului 2024.
Șefa statului moldovean a spus, cu subiect și predicat, că finanțările obținute de către Republica Moldova din partea Uniunii Europene vor ajunge doar în localitățile în care locuitorii au împărtășit valorile Uniunii Europene, localitățile care au votat negativ vor primi doar finanțări de la stat.
Anterior, înainte de a ajunge șefa statului, domnia sa a afirmat resursele financiare ale partenerilor externi de dezvoltare „nu trebuie împărțiți în funcție de viziunile geopolitice ale moldovenilor”.
Declarația doamnei președinte Maia Sandu, referitoare la finanțarea administrației publice locale în funcție de votul exprimat de cetățeni la referendumul pro-european este contrară valorilor Uniunii Europene, în principal cel care ține de votul liber exprimat.
Orice condiționare a votului reprezintă o ingerință în procesul electoral.
Declarațiile, deloc fericite ale doamnei președinte, transformă un proces electoral liber, bazat pe convingeri formate în timpul campaniei electorale și nu numai, într-un vot manipulat de către factorul de putere.
Prin această exprimare, doamna președinte Maia Sandu face dovada unor tendințe totalitare, prin care pedepsește orice altă alegere decât cea oficială a partidului aflat la guvernare.
Potrivit legislației electorale în Republica Moldova votul este liber exprimat – Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra
alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum şi
pentru a-l împiedica să-şi exprime voinţa în mod independent.
Declarația făcută la Soroca, de șefa statului moldovean, confirmă că, din punct de vedere politic, doamna Maia Sandu nu este albă, ca zăpada.
Afirmația de mai sus este o opinie. Între Prut și Nistru, libertatea de opinie încă nu este interzisă.