Victor Nichituș: MODIFICAREA CODULUI ELECTORAL PRECEDENT POLITIC PERICULOS

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va candida pentru un nou mandat la prezidențialele din 2024 și a cerut Parlamentului de la Chișinău să organizeze un referendum privind aderarea statului moldovean la Uniunea Europeană în aceiași zi cu alegerile prezidențiale.

Potrivit Codului Electoral aflat în vigoare, un referendum republican nu poate avea loc în ziua desfășurării alegerilor prezidențiale ori parlamentare. Restricția a fost impusă inițial pentru a nu-i face confuzi pe alegători și pentru a se evita o campanie electorală mascată.

Președintele a cerut, iar majoritatea parlamentară a spus: da, executăm, să trăiți!

La două zile de la solicitarea șefei statului moldovean, pe 26 decembrie, majoritatea parlamentară PAS a înregistrat un amendament de modificare a Codului Electoral, care să permită organizarea unui referendum în aceiași zi cu desfășurarea alegerilor prezidențiale ori parlamentare.

Majoritatea parlamentară PAS justifică modificarea Codului Electoral prin reducerea costurilor necesare pentru organizarea celor două plebiscite și afirmă că, în acest mod ar crește numărul de participanți la vot.

Din punctul meu de vedere zic că, majoritatea parlamentară execută, întocmai și la timp, deciziile șefului statului moldovean. Este o confirmare a faptului că președintele de facto al Partidului Acțiune și Solidaritate este Maia Sandu, nu Igor Grosu.

Modificarea legii electorale, în pripă și fără recomandările Comisiei de la Veneția, nu este ilegală.

Este un artificiu politic electoral care are scopul de a o ajuta pe Maia Sandu să câștige viitoarele alegeri prezidențiale. Se dorește o suprapunere a mesajelor campaniei prezidențiale cu cele promovate la viitorul referendum sperându-se că amplificarea de mesaje pro-integrare europeană va aduce victoria actualei președinte.

Identificarea, în mentalul colectiv, a șefei statului moldovean, cu integrarea europeană, poate fideliza, la vot, electoratul cu viziuni pro-europene. Ergo, victoria.

Nu știu dacă Maia Sandu, va câștiga, sau nu, alegerile prezidențiale. Victoria domniei sale depinde de numele celui cu care va ieși în turul doi al prezidențialelor. Dacă va ieși.

Știu însă că, în țările Uniunii Europene, acolo unde statul moldovean își dorește să ajungă, nu se întâmplă asemenea gesturi politice barbare, la limită.

Se afirmă că, în politică, scopul, scuză mijloacele. Nu este chiar adevărat – jocul politic, civilizat și democratic, se desfășoară în baza unor reguli bine stabilite, care nu se schimbă după bunul plac.

Scopul anunțat al decidentului politic moldovean, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, poate fi, sau nu, salutat de către formațiunile politice moldovene. Ori de către electorat.

Zic doar că, atunci când o majoritate parlamentară schimbă o normă legală pentru a atinge un scop, fie el nobil sau mai puțin, se crează un precedent periculos.

Repet: artificiul este legal. Doar că, orice majoritate parlamentară viitoare va fi tentată să modifice Codul Electoral în folos propriu.

Iar atunci când o majoritate parlamentară numeroasă schimbă legea doar pentru a nu pierde puterea, putem vorbi despre apariția instinctelor primare.

Atunci când apar instinctele nu mai vorbim despre democrație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *