Analiză Crowe: Unu din șase salariați din România va avea venituri mai mari, pe hârtie, ca urmare a noilor modificări fiscale

  • Angajatorii din România trebuie să majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% pentru un efectiv de peste 800.000 de angajați din România, conform unei analize a firmei de consultanță fiscală Crowe. Procentul crește dacă angajații optează să contribuie în continuare la Pilonul II de pensii.
  • Veniturile angajaților din construcții, din industria agro-alimentară și din IT, vor crește – mai mult în valoare brută,  ca urmare a modificărilor fiscale intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023.

Angajatorii din trei industrii – construcții, industria agro-alimentară și IT – trebuie să își majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% ca urmare a noilor modificări fiscale intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023, arată o analiză a companiei de consultanță fiscală, contabilitate și audit Crowe România. Noile măsuri au aplicabilitate imediată în aceste sectoare care au împreună peste 800.000 de salariați, adică 16% din totalul salariaților din România. Legea nr. 296/2023 schimbă fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, iar angajatorii au de făcut alegeri dificile în următoarele zile, care le vor afecta fie bugetele și profitabilitatea, fie motivația angajaților. Dacă în construcții și industria agro-alimentară angajatorii trebuie să își asume integral creșterea de costuri, în IT angajatorii pot opta spre transferul noului impozit în ”buzunarul” angajaților.

Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piața muncii din trei sectoare de activitate:

  • Construcții: În sectorul construcții, unde lucrează aproximativ 450.000 de angajați, se restrânge gradul de aplicare al unor facilități fiscale introduse în 2019 printr-un regim special menit să crească atractivitatea candidaților într-un domeniu puternic afectat de migrația externă. Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plăti contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensie (CAS) pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, contribuții de la care au fost exceptați de la începutul anului 2019. Angajații din construcții rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit, dar fac excepție cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe lună, întrucât partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale. Pe lângă aceste măsuri, încă o modificare urmează să adauge presiune pe  bugetele de salarii ale companiilor din construcții: creșterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească aceleași salariu net după reducerea facilitaților fiscale.
  • Industria agro-alimentară: Facilitățile pentru salariații din industria agro-alimentară, introduse în mai 2022, au suferit reduceri progresive, începând cu același an, similare cu cele din industria construcțiilor. În aceste sectoare activează peste 250.000 de salariați, potrivit Institutului Național de Statistică. De la 1 noiembrie, angajatorii din acest sector vor plăti CASS și CAS pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale. Și angajații din acest sector rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit dacă au venituri de până în 10.000 de lei brut pe lună, iar cei care depășesc această valoare vor plăti impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei. De asemenea, salariul minim din acest sector va crește de la 3.000 lei la 3.436 lei brut începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească în continuare același salariu net după reducerea facilitaților fiscale.
  • Sectorul IT: Programatorii, scutiți de plata impozitului pe venit încă din 2004, vor fi nevoiți să plătească, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depășește valoarea de 10.000 de lei brut pe lună. De scutirea impozitului pe venit în sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariați din acest sector, iar salariul mediu brut în sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe lună în august 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Noua limitare este compensată parțial prin scutirea de la contribuția la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajații să opteze în scris pentru a contribui în continuare la acest Pilon. Vor fi afectați, în special, angajații cu experiență în acest domeniu, care câștigă peste salariul mediu brut din industrie și cei care vor dori să contribuie în continuare la acest Pilon. 

Angajații din toate sectoarele de activitate vor simți impactul aplicării contribuției de sănătate pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță, precum și ale altor ajustări fiscale, care vor influența puterea de cumpărare și bunăstarea generală. Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaților prin noul plafon introdus pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate. 

Legea nr. 296/2023 este un punct de cotitură pentru economia României, cu efecte încă incerte asupra creșterii economice și stabilității pe termen lung. Prin restrângerea facilităților fiscale în industrii vitale, legea va avea un impact considerabil pe piața muncii, pe capacitatea de atracție a investițiilor și pe dinamica economică regională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *