Transfrontalier: 2 spitale din România și 2 din Serbia vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație

Patru spitale din România şi Serbia vor dotate cu echipamente de ultimă generaţie şi consumabile, în cadrul unui proiect în valoare de aproape 5 milioane de euro. Contractul a fost semnat, pentru România, de ministrul Dezvoltării şi managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

”Adrian-Ioan Veştea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, şi dr. Daniel-Claudiu Maliţa, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, au semnat, astăzi, contractul de finanţare pentru proiectul de importanţă strategică ”Together we can beat cancer”, finanţat prin Programul Interreg IPA România – Serbia 2021-2027”, anunţă, luni, 23 octombrie 2023, Ministerul Dezvoltării.

Ministrul Adrian Veştea a precizat că, prin finanţarea acestui proiect, ”vom contribui la îmbunătăţirea accesului populaţiei din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticul precoce al cancerului, precum şi la metode inovatoare de tratare”.

Proiectul, în valoare de 4.999.311,44 de euro, îşi propune să doteze 4 spitale din aria Programului (Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, Centrul de îngrijire medicală Kladovo şi Centrul de îngrijire medicală Veliko Gradişte) cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi consumabile specifice pentru a detecta şi trata eficient cancerul.

De asemenea, vor fi înfiinţate două centre oncologice în Timişoara şi Kladovo şi va fi creat un sistem de telemedicină pentru conectarea personalului medical cu pacienţii şi îmbunătăţirea calităţii diagnosticului şi tratamentului.

”Prin proiect se va asigura şi infrastructura tehnologică necesară pentru un sistem de formare de la distanţă a personalului medical, fiind organizate şi forumuri de discuţii privind incidenţa, diagnosticul şi tratamentul cancerului în aria programului”, a mai transmis ministerul.

Potrivit datelor transmise de instituţie, Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027 are un buget de 74,5 milioane de euro şi finanţează 3 tipuri de proiecte: proiecte de importanţă strategică, proiecte de infrastructură mare, precum şi proiecte selectate în cadrul apelurilor competitive, privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice, sănătate şi educaţie, turism şi cultură, managementul frontierei, ce urmează a fi implementate în aria programului (Timiş, Caraş – Severin şi Mehedinţi din România şi 6 districte din Republica Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski), iar, în perioada următoare, va continua procesul de contractare a proiectelor selectate.

Despre program

Programul Interreg IPA România-Serbia a fost primul Program Interreg IPA, din UE, care a fost aprobat de Comisia Europeană, la 19 iulie 2022.  Programul include trei județe din România (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), precum și șase raioane din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski).

În perioada de programare 2021-2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației acționează ca Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia, care va avea un buget total de 87.725.681 EUR și va finanța proiecte privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură și managementul frontierelor.

Finanțarea acestor priorități va fi 85% din Instrumentul de asistență de preaderare (IPA III), 13% cofinanțare de la bugetul de stat al României și 2% ca contribuție proprie a beneficiarilor români. Beneficiarii sârbi vor oferi o cofinanțare de 15% ca propria contribuție.

Buget total

Programul Interreg IPA România Serbia beneficiază de o finanțare totală de 87.725.681 EUR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *