Moldova: DUPĂ ALEGERILE LOCALE GENERALE MAJORITATEA PARTIDELOR ÎȘI VOR DA MÂNA

Share

Chișinău, Republica Moldova

o analiză de Victor Nichituș

Am asistat, involuntar, la o întâlnire a deputatului Vasile Bolea cu alegătorii din municipiul Chișinău. Nu am rezistat ispitei de a-l întreba cu cine va face alianță în Consiliul Municipal Chișinău, dacă formațiunea politică din care face parte va trece pragul electoral. Bolea a fost sincer – va face coaliție cu toate partidele dispuse de a face compromisuri politice.

Mai mulți politicieni moldoveni au vorbit în această campanie electorală despre necesitatea partidelor moldovenești de a face înțelegeri politice bazate pe cedări reciproce. Majoritatea acestor politicieni, pro-europeni ori mai rezervați, au lăsat să se înțeleagă că, în lipsa unor concesii politice reciproce, Partidul Acțiune și Solidaritate se va înșuruba pentru multă vreme la putere.
Nu contest dreptul echipei politice conduse de președintele Maia Sandu în a se menține la putere. Este un proces democratic firesc, partidele politice își doresc să ajungă la putere și, prin procese democratice clasice, încearcă să se mențină acolo.
Procesele democratice clasice exclud propagarea în societate a sentimentului de frică. Subliniez că, de la venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, moldovenii sunt conduși de fricile induse în societate de clasa politică inclusiv prin intermediul Comisiei Excepționale pentru Situații de Urgență.
Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, a fost foarte clar: Partidul Acțiune și Solidaritate nu înseamnă toți cetățenii moldoveni. „Moldovenii sunt dezbinați și certați, pentru că sunt amăgiți. Moldovenii au nevoie de un Compromis Național. Un Compromis Unificator, care le va permite oamenilor cu diferite opinii politice și geopolitice să pășească împreună în viitor, spre progresul comun social și economic”, a declarat Filat.

Politicianul Vlad Filat a fost cel care a făcut posibilă semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană a statului moldovean, este exclus ca el să fie influențat de forțe din exterior anti-UE.

La rândul său, ex-bașcanul regiunii găgăuze, Irina Vlah, a vorbit despre posibilul start al unor concesii politice interpartinice după alegerile locale generale care ar bune baza unor alianțe împotriva PAS la alegerile parlamentare din 2025.

Președintele Republicii Moldova, cât și alți lideri ai partidului de guvernământ, au afirmat/afirmă că „Federația Rusă depune eforturi pentru răstoarnarea guvernării pro-europene de la Chișinău și că există toate elementele constitutive ale unui război hibrid la adresa statului moldovean”.
Repet: Nu contest faptul că la adresa statului moldovean există tot felul de riscuri. Ele au existat, într-o formă sau alta, încă de la apariția sa.
Afirm doar că, existența acestor amenințări permanenete nu au dat, sub nici o formă, dreptul decidentului politic actual – PAS – să se implice atât de brutal în procesul electoral actual prin modificarea Codului Electoral ori prin hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale. Suspendarea principiului de nevinovăție nu va fi uitată, din contra, va fi un argument pentru ca toate formațiunile politice moldovenești să conteste rezultatul alegerilor locale din 5 noiembrie.
Mai afirm că, fragmentarea bazinului electoral existent în municipiul Chișinău face posibilă apariția concesiiilor necesare pentru formarea unei alianțe în Consiliul Municipal Chișinău. Cel mai probabil, partidul lui Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională, va contribui la apariția acestei coaliții de partide.

Declarațiile referitoare la necesitatea unui compromis politic național, făcute de lideri politici plasați pe baricade politice categorice, vorbesc despre faptul că politicienii moldoveni au conștientizat că, după alegerile locale generale din 5 noiembrie, vor trebui să poarte negocieri.

Sunt sigur că, politicienii moldoveni aflați în opoziția parlamentară ori ne-parlamentară, au găsit posibilitatea de a păstra canale de comunicare pentru ca, într-un viitor apropiat, să își dea mâna.

Ceea ce înseamnă că la declarațiile despre necesitatea unui compromis politic național, făcute de Irina Vlah, Vlad Filat ori Vasile Bolea, se vor alătura și alți lideri politici.

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult