Sindicatul IT Timișoara organizează un marș de protest împotriva abuzurilor angajatorilor

Share

Miercuri, 9 octombrie 2024, între orele 12 -14, în Piața Operei, Sindicatul IT Timișoara, care reprezintă angajați din mai multe companii multinaționale, organizează un mars de protest “împotriva abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă”.

Evenimentul vine pe fondul unui eveniment tragic, mai exact după ce o tânără de 33 de ani și-a pus capăt zilelor pe 30 august 2024, după ce angajatorii i-au cerut să își îmbunătățească performanțele în 24 de ore sau să își dea demisia. Despre motivele gestului extrem s-a aflat de abia la finele lunii septembrie, când cineva din cadrul companiei a sesizat organizația Hacking Work, al cărei reprezentant, consultantul Doru Șupeală a făcut publice detaliile și a adunat mărturii de la alte zeci de angajați supuși la diverse presiuni, din Timișoara dar și din alte orașe.

Ulterior, firma a deschis o anchetă internă, la fel ca și ITM Timiș, dar niciuna dintre investigații nu au dus la concluzia că tânăra s-ar fi sinucis din cauza problemelor de la serviciu, lucru contrazis însă de alți colegi, de sesizări scrise și de un val de confirmări ale presiunilor angajatorului, confirmări venite pe rețelele de socializare.

Mai mult, din cauza crizei economice ce afectează diverse sectoare economice, mai multe companii din IT și automotive au anunțat reduceri de personal și concedieri, chestiune care va pune și mai multă presiune pe cei ce vor rămâne la lucru.

În ultimele săptămâni, două tinere și-au pierdut viața din cauze direct legate de locul de muncă. În Timișoara, o tânără de 33 de ani s-a sinucis urmare și a presiunilor și hărțuirilor de la locul de muncă pentru a-și da demisia, iar în București, o tânără de 26 de ani a făcut infarct chiar la locul de muncă.

“Mânați de goana după profit și de performanța economică ridicată cu costuri cât mai mici, mulți angajatori pun o presiune enormă pe angajați. Abuzurile, hărțuirea sau epuizarea la locul de muncă au devenit din păcate o parte normală din mediul de lucru din România și în mediul public nu se vorbește despre asta absolut deloc. În tot acest timp, statul, care ar trebui să își protejeze cetățenii, tace complice! Avem nenumărate autorități în domeniu, însă aproape niciodată nu vedem un abuz expus, un angajator pedepsit sau o discuție deschisă despre presiunile la locul de muncă. Din contră, vedem controale de fațadă și care au mereu același rezultat: angajatorii sunt perfecți, iar dacă nu vă convine ceva în calitate de angajat, trebuie să vă căutați dreptatea în tribunale. Statul pare că și-a abandonat complet cetățenii! În fața acestor realități, ridicăm cu toții vocea doar atunci când se ajunge la cazuri tragice precum ale celor două angajate, cazuri care ne umplu de mânie și si frustrare. Să nu uităm însă că mulți, enorm de mulți angajați suferă în tăcere, îndurând în continuare abuzuri sau presiuni la locul de muncă ca unică soluție pentru supraviețuire, pentru a-și putea hrăni familiile și plăti facturile! Pentru toți aceștia, și împotriva unui stat complice, ne adunăm miercuri, 09.10.2024, în Piața Operei din Timișoara în intervalul 12-14. Organizăm acest protest în semn de protest față de angajatorii care utilizează astfel de tehnici, față de autoritățile care vin prea puțin și prea târziu în sprijinul angajatului, dar și ca dovadă de susținere a tuturor celor care suferă în tăcere la locul de muncă. Nu sunteți singuri! Suntem cu toții aici să ne susținem reciproc și trebuie să schimbăm țara asta împreună!”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții Sindicatului IT Timișoara.

Aceștia au spus că au patru revendicări principale:

  • să se facă lumina in cazul tragic al sinuciderii angajatei Atos atât la nivelul angajatorului cât și al controalelor ITM Timiș pe care le consider cel puțin superficiale;
  • angajatorii să își respecte angajații și să ofere condiții de muncă decente și juste;
  • autoritățile să nu își mai abandoneze cetățenii și să își facă treaba pentru care funcționează și sunt plătite: sa își apere cetățenii
  • vocile angajaților să se audă în spațiul public, iar problemele care îi afectează atât de crunt să fie cu adevărat luate în serios de către angajatori și autorități în mod sistematic, nu doar în momente tragice.

Sindicaliștii de la SITT îi invită pe toți timișorenii, indiferent în ce domeniu lucrează, să se alăture acestui marș de protest.

Sindicatul IT Timișoara – SITT, este înființat în 2009, este parte a Federației Naționale Sindicale Solidaritatea Metal, a Confederației Naționale Cartel Alfa si UNI Global Union. SITT numără în prezent peste 9000 de membri de sindicat din toată țara, din sectorul ITC, servicii suport și outsourcing. SITT este sindicat reprezentativ în diverse companii multinaționale de profil, printre care Nokia România, Atos Global Delivery Center, Eviden Technologies, DXC România, Mitel Networks, Infosys Consulting, Infosys BPM, NTT Data Services International, Teleperformance România, Tremend Software Consulting, Printec Group Romania, etc. Pentru orice detalii, organizatorii pot fi contactați la adresa de email contact@sitt.ro  sau telefonic la 0722 625 300.

spot_img

Articole asemănătoare

Mai mult