SOCIALIȘTII MOLDOVENI VOR DECIDE VIITORUL PREZIDENȚIABIL

La Congresul Extraordinar al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au fost luate cel puțin trei decizii surprinzătoare.
Cea mai importantă hotărâre luată la Congres ține de faptul că Partidul Socialiștilor nu se mai opune integrării statului moldovean în Uniunea Europeană, însă, orice integrare, fie în Est sau în Vest, poate avea loc doar în urma unui referendum național.

Tot important, dar pentru consumul intern, de partid, e că deși au decis revenirea la funcția de președinte al partidului, delegații nu discutat despre realegerea lui Igor Dodon, în calitate de președinte.

O a treia știre, importantă pentru alegerea unei strategii de comportament a opoziției moldovene la alegerile prezidențiale din 2024 ține de declarația făcută de Dodon în care se anunță că, în acest moment nu ia în considerare participarea la alegerile prezidențiale iar partidul este dispus să examineze scenariul referitor la un candidat comun al opoziție la prezidențiale.

Anterior, fruntașul socialist a scris pe rețelele de socializare că Partidul Socialiștilor va avea propriul candidat la funcția de președinte al statului moldovean și a adus argumente împotriva inițiativei potrivit căreia opoziția moldoveană ar trebui să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Ultimul anunț al socialiștilor moldoveni deschide procesul de identificare al candidatului cu cele mai mari șanse de a câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care, probabil, va fi prezentă Maia Sandu.

Organul de conducere al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Comitetului Executiv, va avea ultimul cuvânt în identificarea și acceptarea candidatului stângii suveraniste.

Barometrul Socio-Politic al lunii decembrie a prezentat rezultatele a șase potențiale scenarii în care, alături de Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale, ar ajunge candidații: Igor Dodon, Ion Ceban, Renato Usatîi, Irina Vlah, Alexei Lungu și Vlad Filat.

Potrivit cercetării sociologice, în cazul în care în turul doi ajung Renato Usatîi, Vlad Filat ori Alexei Lungu, actualul șef al statului moldovean Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale.

Doi potențiali candidați, dacă ajung în turul doi de scrutin, o întrec pe Maia Sandu. E vorba de Igor Dodon, care ar acumula 46 la sută din simpatiile moldovenilor versus 35 la sută și Ion Ceban, care ar obține 42 la sută din preferințele de vot versus 34 la sută pe care le-ar obține de actualul locatar al instituției prezidențiale.

Doar că nici unul dintre acești doi nu și-au anunțat, ferm, participarea la cursa pentru președinte.

Afirmația lui Dodon că, în acest moment, nu ia în considerare participarea la alegerile prezidențiale, ține de problemele pe care le are cu justiția moldovenească.Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a început la data de 15 decembrie audierea martorilor în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă. Dosarul în care Dodon este învinuit că ar fi primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari este examinat în instanță mai bine de un an.

Cât despre Ion Ceban, el a declarat, de mai multe ori, că nu intenționează să candideze.

Vom vedea, în timp, cui vor acorda susținere socialiștii pentru a deveni acel unic candidat al opoziției stataliste, de stânga, la alegerile prezidențiale din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *