Proteste masive la Belgrad: opoziția îl acuză pe Vučić de fraudarea alegerilor / Comunitatea românească acuză abuzuri

După alegerile de duminică, 17 decembrie, Opoziția din Serbia acuză regimul ultra-naționalist al președintelui Aleksandar Vučić de fraudarea masivă a scrutinului la alegerile pentru parlamentul național, pentru cel al provinciei autonome Vojvodina și pentru primarii a 65 de municipalități.

Ecopolitica a relatat chiar în ziua alegerilor despre temerile comunității românești și ale Partidului Român din Serbia vizavi de un vot masiv fraudat dar și despre încercarea de a scoate din politică sârbă a reprezentanților minorității românești. Detalii puteți citi aici: Alegeri în Serbia: minoritatea românească este persecutată și acuză lipsa de susținere a autorităților din România – ECOPOLITICA.

Din partea listei „Serbia împotriva violenței”, Marinika Tepić și Miroslav Aleksić , aflați de luni în greva foamei, au anunțat astăzi că vor folosi toate mijloacele legale pentru a anula alegerile parlamentare și locale de la Belgrad, deoarece au dovezi că furt de alegeri, pe care le-au înaintat la Comisia electorală, urmând să se adreseze Curții Constituționale, a relatat portalul Flux 24.

Serbia împotriva Violenței este principala opoziție la partidul condus de Vucic. Marinika Tepić este de origine română. Ei au obținut 23% din voturi față de 47% partidul lui Vucic. Protestul vizează in principal alegerile din Belgrad.

Marinika Tepić, vorbind cu jurnaliştii în faţa sediului Comisiei Electorale Republicii (REC), a spus că la alegerile de duminică a avut loc un „furt de proporţii epice, prin introducerea alegătorilor din alte ţări”.

Aleksić a subliniat că dovezile furtului de alegeri au fost date public de unii oameni din Republica Srpska, precum Jelena Trivić, concurentul lui Milorad Dodik la alegerile pentru președintele acelei entități din Bosnia și Herțegovina, care a făcut o poză și a postat că ea introduce un buletin de vot pentru alegerile de la Belgrad, iar în mână ține un bilet pentru alegerile parlamentare, sau primarul Municipiului Sokolac, Milovan Bjelica.

El a mai spus că „Serbia împotriva violenței” are videoclipuri cu oameni din Republica Srpska aduși la Belgrad, din mai multe locuri, conform Flux24.ro.

În timpul protestului de luni, 18 decembrie, la protestele din fața RIK, directorul RZZS Miladin Kovačević a fost atacat, iar două persoane au fost arestate astăzi din cauza incidentelor. 

Minoritatea românilor, scoasă brutal din joc

Încă din 17 decembrie, Ecopolitica.ro trăgea un semnal de alarmă vizavi de marginalizarea și excluderea Partidului Român din Serbia din ecuația politică, partid ce îi reprezintă pe românii din Vojvodina și Timoc de 100 de ani.

Partidul Român din Serbia face parte din coațiția pro-europeană de opoziție „Serbia împotriva violenței”. Președintele partidului minorității românești, Ion Sfera acuză regimul de la Belgrad că încearcă să scoată din joc reprezentanții legali ai românilor din Provincia Autonomă Vojvodina, Timoc și sud-estul Dunării.

Ion Sfera a adus acuzații grave la adresa conducerii lui Vučić, acuzând inclusiv represalii la nivel personal, dar și în ceea ce privește comunitatea românească, care în statisticile oficiale ajunge spre 30 de mii de persoane, deși cifrele neoficiale care îi includ și pe românii catalogați ca vlahi, ar depăși 50 de mii de suflete.

Foto: Dr. Jon Sfera, preşedintele Partidului Român, Nicu Ciobanu şi Živa Lazić, vicepreşedinții partidului.

Ion Sfera a făcut declarații grave vizavi de situația minorității românești din Serbia, pe care le puteți viziona în corespondența de mai jos, în exclusivitate pentru Ecopolitica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *