În 12 noiembrie 1884, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu iluminat public electric

Au fost puse în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric pe străzile urbei, în lungime de 59 de kilometri, lămpile incandescente având filamentul de cărbune. Centrala electrică a fost folosită până în 1887 exclusiv pentru iluminat public, pentru ca după aceea să fie folosită şi pentru a furniza energie electrică particularilor

Acesta a fost realizat în doi ani de Anglo Austrian Brush Electrical Company, societate cu sediul la Viena.

Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau prin urbea de pe Bega la ore târzii.

Iată cum întâmpina presa vremii inaugurarea acestui eveniment: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“ (Luminătorul).

Centrala electrică a fost folosită până în 1887 exclusiv pentru iluminat public, pentru ca după aceea să fie folosită şi pentru a furniza energie electrică particularilor.

Centrala electrică și instalațiile au fost pornite, inițial, pentru o perioadă de probă. Testele au fost realizate de experți austrieci și maghiari care au concluzionat că instalațiile erau corespunzătoare din punct de vedere tehnic. Pornită în noiembrie 1884, Centrala Electrică de la Timișoara a pus bazele Sistemului Electroenergetic al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *