Timișoara: “Primăria USR” punctează electoral cu proiectele fostei administrații

Timișoara

Administrația actuală a transmis spre decontare facturi de pe urma muncii administrației liberale

”După trei ani de mandat sunt mândru de ceea ce am reușit împreună”, își începe primarul Dominic Fritz raportul către cetățeni, continuând apoi cu un procent aproape lăudabil de 80% prezentat ca rată a absorbției fondurilor europene. Ar fi frumos, dacă ar fi și adevărat. De fapt, pare un banc de la Radio Erevan, după stilul nu a crescut, ci a scăzut. Din dorința de a prezenta cât mai atractiv cifrele, bazându-se probabil și pe faptul că ”mulți văd, puțini pricep”, Dominic Fritz omite aspectele importante care ar explica procentul de absorbție de bani europeni care crește de la o zi la alta în marketingul de campanie.

”Oamenii care nu mai sunt așa de noi ai administrației USR fac o confuzie între perioada de contractare și perioada de decontare. O fi din neștiință, amatorism sau o impostură intenționată de manipulare a cifrelor? În cazul în care, poate, chiar nu cunosc cum stau lucrurile de fapt, le transmit că o fază este când atragi fondurile UE, când obții practic finanțarea, și alta este când încasezi. Cu ce se laudă ei de fapt? Administrația actuală a transmis spre decontare facturi de pe urma muncii administrației liberale condusă de Nicolae Robu. Acesta este adevărul, iar acea mândrie expusă în flyere despre reușitele din ultimii ani nu sunt decât artificii de imagine”, spune Alin Nica, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

Alin Nica, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest

Proiectele aferente fondurilor europene regionale sunt, în realitate, cu excepția achiziției de tramvaie, la un procent de absorbție de sub 25%. În cazul achiziției de tramvaie noi, singurul lucru pe care primarul Fritz a trebuit să îl facă a fost să transmită la decontare facturile tramvaielor livrate, în condițiile în care finanțarea europeană a fost obținută în timpul administrației liberale, perioadă în care s-a realizat și licitația de furnizare și construcția primului tramvai conform specificațiilor.

113 milioane de lei va pierde administrația Fritz pentru faptul că nu va reuși să finalizeze la timp proiectele cu finanțare europeană moștenite. 24 de proiecte sunt imposibil de finalizat până la 31 decembrie, 1 proiect este declarat de către ADR drept nefuncțional și două proiecte în valoare de peste 10 milioane de lei au fost reziliate.

”Constatăm că tehnicile de dezinformare a timișorenilor de către administrația Fritz se acutizează de la o zi la alta. Acum se prezintă informații parțiale și în documentele oficiale, cum este raportul unui primar. Realitatea este că administrația Fritz nu a fost în stare nici măcar să pună în funcțiune proiecte pentru care finanțarea a fost obținută de administrația liberală. Un exemplu major de incompetență este cel al autobuzelor electrice articulate, ce au fost livrate de către Ministerul Dezvoltării și care în proporție de 70% stau degeaba în depoul STPT pentru că administrația Fritz nu a reușit, în trei ani, să amplaseze stațiile de încărcare aferente, finanțate și ele din fonduri europene”, exemplifică Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Un alt exemplu este cel prin care Fritz se laudă în raportul său cu 28 de proiecte “noi” cu finanțare diversă, omițând să spună că, dintre acestea, 11 se bazează pe documentații realizate, sau chiar contracte de execuție (ex: pasajul Solventul) de administrația liberală, iar 7 sunt depuse, contractate și vor fi implementate de către alte instituții decât Primăria Timișoara – spitale, universități ș.a.m.d.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *