Victor Nichituș: ZIC SĂ NE BUCURĂM ÎN DECEMBRIE

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că această recomandare rezultă din implementarea cu succes a reformelor și acțiunilor care au contribuit la reziliența și consolidarea Republicii Moldova. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie, transmite IPN.

Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene. Decizia finală privind începerea negocierilor cu statul moldovean va fi luată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

Comisia Europeană funcționează ca un cabinet de guvernământ, format din 27 de membri, informali cunoscuți sub denumirea de “comisari”.

Consiliul European este format din șefii de stat sau de guvern ai statelor membrii ai Uniunii Europene și activează ca o președinție colectivă a Uniunii Europene.

Comisia Europeană poate recomanda adoptarea deciziilor, dar aceste decizii strategice sunt executate doar după votul colectiv pozitiv al celor 27 de membri ai Consiliului European.

Recomandarea de începere a negocierilor de aderare a fost oferită de Comisia Europeană nu doar Republicii Moldova, ci și Ucrainei.
În ciuda eforturilor depuse de diplomația moldovenească și de președintele Maia Sandu pentru a convinge statele Uniunii Europene să separe statul moldovean de cel ucrainean, acest lucru nu s-a întâmplat.

Ceea ce înseamnă că, pe relația cu Uniunea Europeană, Republica Moldova este la pachet cu Ucraina.

Salut recomandarea oferită de executivul de la Bruxelles oficialilor de la Chișinău. Vom vedea, la finele lunii decembrie, dacă recomandarea va fi adoptată de președinția colectivă a Uniunii Europene.

Mi-aș fi dorit ca eforturile președintelui moldovean să fie răsplătite cu un rezultat pozitiv – Chișinăul să nu mai fie la pachet cu Kievul în drumul său către Uniunea Europeană. Există suficienți factori de risc care pot opri o serie de state membre ale Uniunii Europene să voteze pentru acordarea unei date de începere a negocierilor pentru statul ucrainean.

De aici și riscul ca nici statul moldovean să primească data concretă a începerii negocierilor.

Înțeleg entuziasmul oficialilor moldoveni referitor la recomandarea pozitivă a Comisiei Europene. Premierul Dorin Recean consideră că îndemnul comisarilor europeni reprezintă o recunoaștere pozitivă a eforturilor guvernanților moldoveni.

Consider că ar trebui să ne bucurăm în decembrie. Această recomandare poate fi, ori nu, respectată de cei 27 de șefi de guvern ori președinți ai statelor Uniunii Europene.

Amintesc că, în vremuri de risc de securitate ridicat, ca cele în care ne aflăm în prezent, fiecare stat procedează în mod egoist, în funcție de interesul său suveran.

Care este plusul de securitate pe care îl aduce Republica Moldova spre Uniunea Europeană? Dar Ucraina câtă securitate aduce?

Acestea sunt întrebările la care vor răspunde șefii de stat și de guvern atunci când vot vota pentru oferirea sau nu a datei de negociere cu Uniunea Europeană pentru cele două state.

Așa că, nu se știe: amuș, amuș ori mai încolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *