Pe bune sau doar de formă? Parlamentul a aprobat înfiinţarea comisiilor „Iohannis” și „Nordis”

Share

Într-o mișcare-surpriză, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, 20 noiembrie, înfiinţarea comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de şi pentru Administraţia Prezidenţială în perioada 2014 – 2024. Cheltuielile președintelui Iohannis vor fi desecretizate, titrează stiripesurse.ro .

Comisia de anchetă este formată din 15 membri: şapte de la PSD, patru de la PNL, doi de la USR şi câte unul de la AUR şi UDMR. Au votat „pentru” înfiinţarea comisiei 258 de parlamentari, iar doi „împotrivă”.

Comisia urmează să stabilească motivele care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale, precum şi baza legală în care s-a făcut această secretizare, să determine sumele achitate pentru închirierea de avioane private de lux utilizate în cadrul deplasărilor externe şi interne ale preşedintelui, cheltuielile pentru plata cazării în străinătate în condiţii deosebite – premium şi cu dotări speciale la cererea şefului statului, precum şi numărul total de deplasări externe efectuate de preşedinte în perioada 2014 – 2024 şi cheltuielile totale efectuate pentru acestea.

Comisia de anchetă îşi propune, de asemenea, determinarea cheltuielilor efectuate în vederea reamenajării preferenţiale a spaţiilor de locuit puse la dispoziţia preşedintelui potrivit legii, „generate de hobby-urile şi preferinţele preşedintelui”, determinarea cheltuielilor efectuate cu amenajarea terenurilor de golf aferente Vilei Lac 3 şi vilei de protocol de la Neptun, precum şi a cheltuielilor pentru renovarea Vilei Lac 3 şi în vederea reamenajării vilei din Bulevardul Aviatorilor nr. 86.

Urmează să fie stabilite şi cheltuielile din bugetele instituţiilor conexe Administraţiei Prezidenţiale ocazionate de vacanţele de schi ale preşedintelui, precum şi să se verifice bugetele instituţiilor conexe care ar fi putut efectua cheltuieli pentru protocol, deplasări, escale, făcute special la Sibiu în folosul preşedintelui, „nejustificate de agenda Administraţiei Prezidenţiale”.

Parlamentul a votat și formarea Comisiei Nordis: Din 262 de parlamentari prezenți, 256 au votat pentru, doi contra și patru s-au abținut.

sursa: stiripesurse.ro

Într-o lună, Parlamentul se dizolvă. Care sunt efectele?

Rămâne de văzut dacă cele două comisii parlamentare vor avea vreo eficiență sau este doar un joc de imagine.

Actualii parlamentari, membri ai celor două comisii, mai au 10 zile calendaristice din actualul mandat, mai exact 7 zile lucrătoare. În condițiile în care se află în plină campanie electorală.

Nu este clar, în aceste condiții care va fi soarta celor două comisii parlamentare. Procedural, acestea ar trebui să funcționeze și după alegerile din 1 decembrie, după ce noii aleși în Parlament vor fi învestiți și repartizați pe comisii și comisii speciale.

Atunci, chiar dacă se păstrează reprezentativitatea politică, va conta foarte mult cine vor fi, nominal, noii membri ai comisiilor ce se vor ocupa de cheltuielile făcute de Klaus Iohannis din bugetul Administrației Prezidențiale și de cazul Nordis, o escrocherie de proporții în care sunt vehiculate nume de politicieni și de oameni de afaceri. În ceea ce privește cazul Nordis, surse din rândul anchetatorilor au declarat că va fi foarte dificil de investigat speța, fiind una extrem de complexă și existând pe rol o serie de procese deschise de păgubiți și potențiali păgubiți, persoane fizice și juridice.

Articole asemănătoare

Mai mult