Cultura populară, zascusca și parangheliile etno au „ușurat” Muzeul Satului Bănățean de peste 300 de mii de euro

Share

O adevărată afacere artistico-gastronomică, desfășurată prin firme-căpușă, a prins cheag la Muzeul Satului Bănățean. Prin atribuiri directe, cu dedicație pentru firme prietene, organizatorii de la muzeul din subordinea Consiliului Județean Timiș au cheltuit peste 300 000 de euro pe diverse festivaluri semi-ratate, târguri de meșteșugari și agape folclorice sau finuț culturale, la o rugă sau o zacuscă. În fapt, motiv de sifonare a banului public. Asta în condițiile în care CJ Timiș are propriul aparat intern pentru organizare de evenimente.

Publicația Știri de Timișoara a realizat un material în care a analizat fenomenul care a trezit curiozitatea profesională a auditorilor de la Curtea de Conturi, după ce dedicațiile din bani publici au trecut cu brio de Controlul Preventiv Intern al muzeului bănățean și de cel al CJ Timiș.

„De la comerț, la restaurare, via sarmale. Sute de mii de euro de la Muzeul Satului Bănățean, pentru simpozioane, târguri și ceaune

În ultimul an, Muzeul Satului Bănățean a plătit sute de mii de euro către câteva firme private, pentru organizarea de simpozioane, ateliere, târguri sau întâlniri de gătit la ceaun. Campioană la încasări este o societate cu un singur angajat, cu obiect de activitate „comerțul prin standuri, chioșcuri și piețe”.

În ultimul weekend, la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde a avut loc un eveniment denumit „Șpaisul Bănățean – târg de produse tradiționale”. Pare a fi fost, de fapt, o „rebranduire” a Roadelor Toamnei, unde gospodinele erau îndemnate, încă de cu mulți ani înainte, să-și cumpere cele necesare pentru zacusca, bulionul și alte cele conserve pentru la iarnă.

Intrarea, ca de obicei, a fost liberă. „Șpaisul” a durat două zile, 26 și 27 octombrie, și a fost organizat de o firmă numită The Mad Agency, care a primit contractul prin încredințare directă, în 24 octombrie. Deci, a dat dovadă de maxim profesionalism, punând la cale ceva atât de complicat, într-un timp atât de scurt. Spunem „complicat”, pentru că suma primită nu e de ici-de colo: exact 82.290 lei, fără TVA. Adică peste 16.500 de euro.

Am căutat puțin în urmă și am constatat că, în 2023, „Șpaisul Bănățean” a fost organizat tot de o firmă privată. Alta. Doringo Dream a primit doar 33.600 lei, adică mai puțin de jumătate.

„Moda” de după pandemie

De aici ne-a lovit curiozitatea, mai ales că Muzeul Satului Bănățean a anunțat, în ultimul an, multe evenimente din aceeași categorie. Am aflat, astfel, că organizarea acestora a fost încredințată unor firme private, care au fost plătite, în total, cu 1,58 milioane de lei, sumă fără TVA. Toate contractele au fost prin atribuire directă, unele dintre ele fiind atribuite în regim de maximă viteză, în 6-7 minute.

Am mers un pic mai departe și am constatat că organizarea de evenimente în spațiul MSB a devenit o modă imediat după pandemie, iar anul acesta a fost cel mai profitabil. Totul a început în 2021, când Balvia Development a primit 679.500 lei, fără TVA, pentru organizarea Parcului Crăciunului, care a durat câteva săptămâni, cu tot cu mai multe concerte.

De atunci, tot ce este organizat în „ograda” MSB se face prin firme private, ceea ce, în principiu, nu e neapărat rău. Trebuie însă precizat că, totuși, Consiliul Județean Timiș, principalul finanțator al muzeului, are o structură care are ca obiect de activitate chiar organizarea de evenimente.

Rugă și turnir

Revenim însă la anul 2024 și abundența de întâmplări mai mult sau mai puțin culturale de la MSB. Sunt cinci societăți comerciale care au fost considerate cele mai potrivite pentru a pune la cale lucruri la Pădurea Verde. Toate evenimentele au fost cu intrare liberă.

În august, Asociația Teatrul de Musical Timișoara a organizat „Goști la muzeu. Spectacol de music-hall și folcloric cu oaspeți din Raionul Nisporeni”, pentru care a primit 125.990 lei. În aceeași lună, Asociația Pro Datina a invitat publicul la Ruga Muzeului Satului Bănățean, în baza unui contract de 126.000 lei.

În septembrie, New Promo Mod a organizat un festival de reconstituiri istorice, care a durat aproape o săptămână și a costat 588.000 lei. A fost și cu ghinion, pentru că evenimentul a fost în aer liber și vremea a fost rea, cel puțin în primele zile.

The Mad Agency a pus la punct, tot în septembrie, Târgul Meșterilor Populari, ajuns la ediția cu numărul 24 și organizat anterior de muzeu. A costat, în acest an, 82.400 lei, contractul fiind atribuit în șase minute.

De la comerț în piață, la restaurare

Firma care și-a tras însă spuza pe turtă în acest an la Muzeul Satului Bănățean este Doringo Dream SRL, din Moșnița Nouă, înființată în 2015. Are doi asociați, pe Diana și Robert Kulcsar, și un singur angajat. Anul trecut a avut un profit de 223.167 lei, la o cifră de afaceri de puțin peste 952.000 lei. Asta, după ce, în 2022, a înregistrat pierderi de 47.000 lei.

Codul CAEN sub care funcționează aceasta este 4781, obiectul de activitate fiind „comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”.

Pentru Muzeul Satului Bănățean, societatea din Moșnița a organizat simpozioane, expoziții, un festival de film sau un curs de restaurare, după cum urmează, cu specificarea că în paranteză e luna în care a fost atribuit contractul:

  • Re-creația. Atelier-curs de restaurare pentru elevii de gimnaziu (aprilie) – 6.718 lei
  • Expoziție de icoane pe sticlă, ateliere de icoane pe sticlă și gravură (aprilie) – 25.200 lei
  • Ziua Europei (aprilie) – 8.400 lei
  • Noaptea muzeelor. Harta secretă a Timișoarei – minifestival de film documentar (mai) – 58.810 lei
  • Colecții și colecționari (mai) – 20.980 lei
  • Simpozion de etno-arheologie (iunie) – 125.985 lei
  • Festivalul condeierilor plugari din Banat (august) – 50.400 lei
  • Educație muzeală (august) – 10.870 lei
  • Expoziție Maria Tănase (august) – 33.550 lei
    Îngeri cu altițe, Șapte ceaune, Repere culturale – simpozion, Proiecții de film etnografic (septembrie) – 205.600 lei
  • Fragmente din istoria Banatului – crestomație de documente vechi și manuscrise (octombrie) – 12.550 lei
  • Călătorie prin Transilvania și Banat. Ființe și fantasme mitologice (octombrie) – 20.950 lei

„Cigaia pentru sarme”

În total, este vorba despre 690.000 lei, cu tot cu TVA. Suma e aproape dublă față de 2023, când Doringo Dream a organizat, pentru MSB, evenimente de aproximativ 380.000 lei, cu TVA, inclusiv Festivalul rachiei și al zacuștii sau Festivalul colindelor.

Un alt eveniment pus la cale în 2023 de societatea din Moșnița a fost „Oale și cigăi pentru sarme”, la care probabil a contat foarte mult ca experiență și faptul că, doi ani, reprezentanții firmei au câștigat primul loc la un concurs de gătit sarmale, organizat la un festival câmpenesc foarte iubit în județ. Detalii, AICI și AICI.

Sigur că nu e nimic rău în a încredința unor oameni care cu asta se ocupă organizarea unor evenimente de această factură. Iar dacă firma și-a adăugat coduri CAEN, noi nu le-am găsit și poate fi vina noastră. Doar că nu putem să nu ne întrebăm cum un singur angajat poate avea competențe atât de largi, care acoperă de la comerțul de biscuiți și tutun, până la organizarea de simpozioane etno-arheologice.

Fiindcă, până la urmă, vorbim despre un muzeu, iar componenta culturală ar trebui să primeze în evenimentele organizate în numele instituției. Iar aici intervine altă întrebare: ce rol are consiliul județean, ca principal finanțator? Cum și cine verifică dacă, în acest caz, componenta culturală are calitatea pe care ar trebui s-o aibă și nu rămâne doar partea comercială, cu gogoșele și bulz? Plus că, așa cum am precizat anterior, există în CJ angajați care ar trebui să se ocupe exact de organizarea de evenimente.” – sursa: Știri de Timișoara

Articole asemănătoare

Mai mult