Bunica mea avea o vorbă – mulți chemați, puțini aleși. Cel puțin zece persoane publice au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
E ușor să spui: candidez! Mult mai greu este să duci la bun sfârșit anunțul făcut.
Codul Electoral al Republicii Moldova spune că, pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale trebuie să prezinți liste de subscripție. Adică liste cu semnăturile susținătorilor unde sunt prezente datele personale ale acestora.
Ceea ce ar însemna că, cei care și-au anunțat candidatura, ori echipele lor de campanie, ar trebui să strângă un minimum de 600 de semnături cu date de autentificare în fiecare raion sau municipiu.
Este greu să strângi semnături care să conțină date de identificare personală. Îți trebuie personal care să convingă cetățenii să acorde unui candidat încredere. La fel, îți trebuie resurse financiare pentru a remunera munca acestor oameni.
Un candidat care nu are în spatele lui o formațiune politică va da de greutăți. De asta, în anul 2016, chiar dacă au fost 24 de persoane care au anunțat că vor candida, până la urmă doar 9 dintre ei au reușit să strângă numărul obligatoriu de semnături.
În 2020, cifra celor care și-au arătat disponibilitatea de a candida a fost mai mică, dar din cele 13 persoane, doar opt au put strânge listele cerute de administrația electorală.
Oare câte din persoanele care au spus că vor candida la alegerile prezidențiale au posibilitatea reală de a strânge aceste liste cu semnături?
Unionistul Alexandru Arseni, unul din părinții fondatori ai Constituției Republicii Moldova, poate, sau nu, strânge aceste semnături? Vom vedea – domnia sa nu are în spatele său structuri politice – are, cel mai probabil, doar un grup de unioniști entuziaști. Va primi oare ajutor din partea altor formațiuni politice? Nu știu – întreb.
Pentru mine este clar că, din cele zece persoane care și-au anunțat candidatura la prezidențiale, autoritatea electorală centrală de la Chișinău va acorda legitimație de candidat la mult mai puțini.
Strângerea listelor de subscripție este o sită electorală care ne va spune foarte multe despre un candidat independent.
Apropo, cine oare va strânge semnături pentru domnul Ulianovschi? Că pentru domnul Stoianoglu e clar cine și de ce.
La data de 1 august începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din Republica Moldova.
Perioada de desemnare a candidaților pentru alegerile prezidenţiale şi de strangere a semnaturilor, precum și depunerea documentelor pentru participarea la referendum, începe la data de 21 august.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale campania electorală propriu zisă, pentru alegerile prezidențiale și referendum, va începe la data de 20 septembrie.