Eveniment editorial aparte, joi, 25 iulie, la Biblioteca UPT, unde Eugen Cocea, unul dintre cei mai titrați și pasionați jurnaliști din domeniul auto, și-a lansat volumul “Colecția de vis. 101 bijuterii auto”. O carte rară, pentru că s-au tipărit doar o mie de exemplare, într-o prezentare grafică de excepție și cu un concept editorial inedit.
Proiectul este unul de suflet pentru autor, deoarece este una dintre creațiile care s-a născut greu și cu multă muncă. Eugen Cocea este un jurnalist pasionat de automobile, care a lansat, la începutul anilor 1990, prima publicație privată cu tematică auto din România postcomunistă, Top Auto. A activat apoi în diferite redacții din presa scrisă timișoreană, iar în 2008 a inițiat portalul 24auto.ro , care găzduiește mii de articole despre industria auto, inclusiv o secțiune dedicată unor modele de excepție din istoria automobilului.
Demarat online, proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”, început mai demult, este desăvârșit odată cu apariția acestei versiuni extinse, în format tipărit. Cartea este structurată atât tehnic, după tipul de automobile și de propulsie, cât și cronologic, pornind de la primul vehicul autopropulsat, din 1770, al inginerului Nicolas Cugnot și până la sofisticații bolizi ai zilelor noastre, fie ei cu motoare cu ardere internă sau cu propulsie electrică. Una peste alta, o adevărată enciclopedie, cu informații inedite și ilustrații de cea mai bună calitate grafică și conceptuală.
“Scriu despre automobile, le admir și colectez informații din domeniul auto de peste trei decenii, așa că această listă a apărut cât se poate de firesc. Nu este neapărat o selecție reprezentativă, care să acopere toate categorile și perioadele din evoluția automobilului. Este doar o parte din rezultatul documentărilor mele în privința anumitor automobile, cu precădere a acelora pe care le consider deosebite dintr-un anumit motiv.
Dacă vreti, este precum playlist-ul preferat al unui DJ – o selecție pur subiectivă.
Fiecare model care și-a găsit locul aici m-a impresionat prin ceva anume – performanțe, design, inovație, longevitate sau istorie. Este, de fapt, o colecție formată din piese remarcabile, automobile de toate felurile și din toate timpurile, de la exemplare unice la modele care au fost produse în masă, de la populare la exclusiviste, de la geniale prin simplitate la mașini virtuale sau mult prea performante pentru a li se permite circulația pe drumurile publice.
Este vorba de automobil în sine, însă văzut prin prisma unor creații excepționale, din perspectiva unui pasionat. „Colecția de vis” înseamnă ceva ce nimeni nu ar putea avea, exact ca în cazul exemplarului unic Egoista, pe care Lamborghini l-a păstrat în proprietatea sa, motivându-și decizia astfel: „Este emoție pură (…), ceva ce nimeni nu va putea deține vreodată și care va rămâne mereu, pentru toată lumea, un vis”.
Mereu am ținut să împărtășesc cele aflate cu cei care, la fel ca mine, iubesc automobilele. Așa a apărut, de fapt, această carte. A trebuit să mă opresc – și am făcut-o cu greu! – la 101, fie și numai pentru că este un număr-simbol, cu trimitere la istorii fabuloase. 101, ca în povești. Din perspectiva mea, această colecție ipotetică ilustrează într-un fel aparte evoluția automobilului. Spusă în 101 de povești, înșiruite mai ales tematic, nu neapărat cronologic, și care i-au influențat, într-un fel sau altul, istoria”, scrie autorul, în deschiderea cărții.
Felicitări, Eugen Cocea!