Republica Moldova: VOLUNTARIAT GUVERNAMENTAL

Share

Am aflat astăzi, în urma unei conferințe de presă susținută de domnul Daniel Vodă că, la 8 iulie a început campania de informare „Europa pentru tine” care are scopul combaterii falsurilor și narativelor false despre Uniunea Europeană.

Să înțeleg că mai vechiul exercițiu de comunicare „Pentru Referendum” a luat sfârșit? Întreb, pentru că nu am auzit despre finalitatea acestei campanii. Probabil am fost/sunt neatent.

În schimb, constat că autoritățile centrale ale statului moldovean fac munca asociațiilor neguvernamentale pro-europene: explică locuitorilor dintre Prut și Nistru beneficiile integrării în această uniune de state. E bine, nu sunt cârcotaș să zic ceva de rău.

La fel, zic că e doar o coincidență faptul că perioada de desfășurare a campaniei „Europa pentru tine” are loc și în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din Republica Moldova care începe la 1 august.

Campania de informare „Europa pentru tine” se va desfășura până pe 18 august. E bine. Foarte bine.

Cel mai probabil, decidenții politici ai partidului de guvernământ au ținut cont de faptul că la data de 21 august începe perioada de desemnare a candidaților pentru alegerile prezidenţiale şi de strangere a semnaturilor, precum și depunerea documentelor pentru participarea la referendum.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale campania electorală propriu zisă, pentru alegerile prezidențiale și referendum va începe la data de 20 septembrie.

Din punct de vedere calendaristic nu suntem în campanie electorală pentru referendum.

Dacă între Prut și Nistru ar fi existat corectitudine politică, în campaniile de informare „Pentru referendum” și „Europa pentru tine” nu ar fi trebuit să participe membrii Cabinetului de Miniștri ci doar membri ai societății civile.

Implicarea guvernanților moldoveni în această campanie de informare aruncă o amprentă politică fără echivoc asupra unei consultări publice care ar fi trebuit să fie departe de orice note de acest gen.

Suprapunerea acestei consultări cu alegerile prezidențiale îi dublează aura politică și transformă un simplu exercițiu electoral într-o problemă mai complicată decât este.

Din punct de vedere geografic, Moldova este un stat european. Din punct de vedere politic, statul moldovean nu mai poate fi întors de pe ecartamentul european pe care a fost pus în urma obținerii statutului de țară candidat.

Republica Moldova este un stat parlamentar. Vectorii de politică internă și externă se decid în urma alegerilor parlamentare.

Istoria contemporană a statului moldovean a arătat că partidul (partidele) care deține majoritatea parlamentară îl poate deconecta de la putere pe locatarul instituției prezidențiale.

Voluntariatul făcut de autoritățile guvernamentale centrale pentru explicarea agendei pro-europene ar fi trebuit să aibă loc înaintea alegerilor parlamentare din 2025.

Declarația făcută de ministrul de externe Popșoi este una de cedare în fața presiunii publice moldovenești. Ea este una care transmite indirect faptul că oficialii moldoveni au conștientizat că sunt pe cale să piardă încrederea cetățeanului moldovean, deci puncte electorale.

Este semnul care spune că în urma rezultatului obținut la alegerile prezidențiale din 20 octombrie va urma un al doilea tur de scrutin.

Maia Sandu nu poate câștiga alegerile prezidențiale dintr-un singur tur de scrutin.

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult