Prezența masivă la vot a cetățenilor este, în opinia europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, soluția împotriva ascensiunii extremismului.
De altfel, mesajul care transpare și din declarațiile altor lideri PUSL este că singura șansă a clasei politice de a lupta cu extremismul este să fie asigurată o bună guvernare, care să redea românilor demnitatea, onoarea și curajul. Umaniștii reamintesc, în acest context, că au dovedit că pot fi liantul de echilibru între PSD și PNL, dovadă fiind existența USL în 2012. Dacă atunci, potrivit PUSL, inamicul era Traian Băsescu, astăzi în joc este orientarea pro euroatlantică a României, o miză mult mai mare pentru viitorul României. Iar în opinia umaniștilor, comasarea alegerilor va asigura, pentru prima dată, și o dezbatere reală a subiectelor europene.
„Eu prefer comasarea europarlamentarelor cu localele, pentru că o comasare cu parlamentarele ar fi îngrădit dreptul unor oameni de a candida pentru Cameră sau Senat. Ori, la locale, e clar că un cetățean care candidează pentru un consiliu local nu va candida și pentru Parlamentul European.“, a adăugat Maria Grapini, în cadrul unei întâlniri cu organizația PUSL Caraș-Severin, ce a avut loc în luna februarie 2024, la Reșița.
Pe de altă parte, a precizat aceasta, mobilizarea și prezența masivă la vot reprezintă soluția împotriva ascensiunii extremismului de natură a pune în pericol continuarea parcursului euro-atlantic al României.
Prezentă în studioul Tele Europa Nova, pe 22 martie 20024, Maria Grapini a declarat: „Anul 2024 este foarte complicat. Este în premieră după 1989, când avem toate alegerile în același an. Mă refer la locale, bineînțeles, la europarlamentare, la parlamentare și prezidențiale, două tururi. Eu cred că trebuie fiecare cetățean să trateze extrem de exigent, aș spune, în sensul că ar trebui în primul rând să se mobilizeze și să vină la vot, chiar dacă, iată, trebuie să vină de atâtea ori. Până la urmă o face o dată la 4 ani, pentru europarlamentare o dată la cinci ani. Unul din motivele de comasare a localelor cu europarlamentarele a fost și acesta, pentru că în 2014, când s-a candidat doar pentru europarlamentare, procentul a fost un pic peste 30. În 2019, când s-a comasat un referendum, am depășit 50%.
Am fost pe locul cinci, șase în cele douăzeci și șapte de țări ca prezență la vot, excluzând statele care au obligativitate de ieșire la vot, Grecia, Belgia. Dar, sigur că era riscul ca în acest an, și eu spun că este important contextul global, război, tot ce avem. Este important să avem oameni în instituțiile europene și în Consiliu, și comisar, și în Parlamentul European, care să își aducă acolo contribuția la legiferare și sigur, cum să și-o aducă, ținând cont de impactul național, pentru că de foarte multe ori am spus și repet și acum, legislația, o bună parte din legislația europeană trebuie, după aceea, după ce se negociază între cele trei instituții Parlament, Consiliu și Comisie, directivele vin și se aplică aici și este bine să avem amprenta națională în aceste acte legislative.
Eu îmi scriu raportul acum pe 5 ani, că așa am făcut și la primul mandat și să știți că uitându-mă înapoi, am văzut că am putut să primesc rapoarte extrem de importante pentru România. Săptămâna trecută, la Strasbourg, s-a votat încă un raport de-al meu, cel legat de vamă și știm ce avem la vamă. Astăzi am mai avut o discuție legat de intrările astea necontrolate, iar acum vorbim de droguri, dar și de produse contrafăcute. Și atunci e foarte important ca europarlamentarul, de data asta, dacă vorbim de legislația europeană sau parlamentarul în legislația națională, să aibă multă experiență și să știe cum să negocieze acolo orice amendament”, a declarat eurodeputatul PUSL Maria Grapini.