A început FILTM: Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) ajunge la ediția cu numărul 12

În anul Capitalei Culturale Europene, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) ajunge la ediția cu numărul 12. Manifestarea a debutat, miercuri seara, la Muzeul Național de Artă, în prezența scriitoarei Ana Blandiana.

Motto-ul FILTM de anul acesta este „Literatura. Arie protejată”. Cele 14 evenimente incluse în program vor avea loc până sâmbătă seara în Timișoara, dar și în orașele Jimbolia, Lugoj și Sânnicolau Mare din județul Timiș, și Reșița, din Caraș-Severin.

Nume de primă mărime ale scenei literare de la noi, precum Ana Blandiana, Ion Mureșan, Balázs F. Attila, au purtat un dialog poetic cu mai tinerii lor colegi Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici și Henriette Kemenes, miercuri seara. Discuția a fost moderată de cunoscuta realizatoare de televiziune Marina Constantinescu.

„Este evident că literatura e fermecătoare și magnetizantă. Debutul celei de-a 12-a ediții a FILTM a avut loc într-o sală arhiplină, Sala Barocă, în care s-a stat și pe jos, pe parchet. Mulți oameni tineri, elevi, mulți cititori veniți din afara Timișoarei, care sunt fani FILTM. A fost o seară magică, s-a citit poezie – și încă ce poezie! -, s-a discutat despre libertate, s-a polemizat, s-au dat autografe, s-au făcut fotografii, a fost mult entuziasm, așa cum trebuie să aibă un festival. Mergem mai departe, seară de seară, până sâmbătă, inclusiv. La FILTM, literatura e arie protejată, vă așteptăm!”, a declarat pentru Tion scriitorul Robert Șerban, directorul FILTM.

În seara de 26 octombrie, traducătorul și poetul Ernest Wichner propune, în premieră, o întâlnire cu patru tineri autori germani originari din România. Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider vor citi din operele lor sub incitantul motto al serii: „Românii vor înțelege despre ce e vorba“.

Apoi, seara de 27 octombrie promite un regal literar cu patru autori de renume internațional: Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (R.Moldova).

Programul zilei de sâmbătă, 28 octombrie, conține două întâlniri. Prima, „Cum a schimbat războiul din Ucraina Europa” – un dialog între cunoscutul istoric Armand Goșu și Vesna Goldsworthy (Anglia), jurnalistă și autoare de bestseller-uri pe teme de istorie est-europeană.

„Să facem acordajele!” e titlul celei de-a doua întâlniri, cea cu poezia și muzica, din Clubul D’Arc, unde poeții Denisa Comănescu, Radu Vancu, Andrei Mocuța, Alina Purcaru, Anna Nikvul (Serbia), Aleš Mustar (Slovenia), Viorica Răduță și Emilian Galaicu-Păun (R. Moldova) vor citi din operele lor. Invitați speciali vor fi cunoscuții muzicieni timișoreni Ilie Stepan și Horea Crișovan.

În cadrul ediției de anul acesta, invitații FILTM întâlnesc cu tinerii timișoreni de la: Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *