Surprize neplăcute: Fondurile de pensii din România, în pericol

Ministrul Finanţelor a anunțat că fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro faţă de Banca Internaţională de Investiţii, aflată sub sancţiuni SUA, iar fondurile mutuale şi companiile de asigurări, alte 40 milioane euro.

Fondurile de pensii din România au o expunere echivalentă cu 90 de milioane de euro pe obligaţiunile emise de către Banca Internaţională de Investiţii (BII), una dintre cele două bănci legate de Rusia la care România a fost acţionar până recent, în timp ce fondurile mutuale şi companiile de asigurări deţin titluri de 40 milioane euro, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. El a precizat că Ministerul Finanţelor sprijină activ investitorii instituţionali din România pentru obţinerea din partea Trezoreriei SUA a unei derogări temporare de la sancţiunile impuse în aprilie, care ar permite recuperarea acestor sume de la BII.

Fondurile de pensii, principalii investitori români care au de recuperat bani, încearcă să obţină, cu sprijinul MAE, Ministerului Finanţelor şi ASF, o derogare din partea SUA, care ar permite băncii ruseşti să plătească folosind active pe care le are blocate în sistemul finaniar din statele UE.

„Este o problemă pe care am discutat-o şi cu omologul meu belgian, Vincent van Peteghem, în contextul participării la Ecofin, care ne-a transmis că o va da mai departe către Trezorerie. Atât Ministerul Finanţelor, cât şi entităţile private din România au abordat OFAC (parte a Trezoreriei SUA, n.r.) cu privire la emiterea unei derogări care ar permite BII să îşi îndeplinească obligaţiile. Vorbim despre o expunere a investitorilor privaţi din România faţă de BII de aprox. 130 milioane euro, din care fondurile de pensii deţin 90 milioane euro, iar fondurile mutuale şi companiile de asigurări deţin 40 milioane euro. Noi sprijinim necondiţionat sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse şi a acesteia entitati financiare. Cu toate acestea, sancţiunile aplicate BII afectează negativ investitorii instituţionali din România şi implicit, pe românii care au economisit. În aşteptarea derogării, am solicitat sprijinul FPS (Federal Public Service Belgia, n.r.) să întreprindă toate diligenţele pentru a acorda Euroclear autorizaţiile pentru deblocare conturilor de numerar ale BII. Astfel, Banca va putea să îşi onoreze obligaţiile faţă de deţinătorii de obligaţiuni BII din România”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Marcel Boloş a avut în marja ECOFIN mai multe întâlniri bilaterale pe tema reformei guvernanţei economice şi a cadrului financiar multianual.

În cadrul discuţiei cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, a fost abordată şi tema deblocării procesului de rambursare a contravalorii obligaţiunilor emise de Banca Internaţională de Investiţii (BII) achiziţionate de investitorii români, a transmis Ministerul Finanţelor joi.

Statele Unite au impus în aprilie sancţiuni BII, însă banca a primit o derogare în iunie pentru a putea face unele plăţi pentru obligaţiuni în coroane ceheşti. Potrivit site-ului BII, banca intenţionează să-şi onoreze obligaţiile către deţinătorii de obligaţiuni şi alţi creditori, dar va avea nevoie din nou de derogare din partea Trezoreriei SUA, de serviciile unui agent de plăţi, dar şi de deblocarea activelor şi fondurilor îngheţate în sistemul bancar european.

BII informa, într-un comunicat de la finalul septembrie, că încearcă să găsească un agent pentru plăţi şi că nu are acces la toate activele din UE, din cauza sancţiunilor impuse de SUA. Pentru deblocarea acestor fonduri ar fi necesară o nouă derogare din partea Trezoreriei SUA (OFAC – Office of Foreign Assets Control).

Cererea pentru derogare a investitorilor români vizează plata integrală a sumelor în contul obligaţiunilor ajunse la maturitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *