Statistică: etnicii maghiari din Transilvania evită căsniciile mixte

Profesorul Kántor Zoltán este director al Research Institute for Hungarian Communities Abroad din Budapesta, instituție subordonată guvernului Ungariei, și a susținut la Cluj conferința „Nationalism and kin-state policy: Hungary and the Hungarians Abroad”, în 5 octombrie 2023.

Școala Doctorală ”Studii de Populație și Istoria Minorităților” a Facultății de Istorie și Filosofie, în colaborare cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca a găzduit conferința Nationalism and kin-state policy: Hungary and the Hungarians Abroad, susținută de profesorul Kántor Zoltán, director al Research Institute for Hungarian Communities Abroad din Budapesta.

Cercetătorul de la Budapesta, originar din Timișoara, a ținut o prelegere la Cluj în care a vorbit și despre modul în care înțeleg etnicii maghiari din Transilvania să-și conserve cultura.

Unul dintre modurile în care maghiare înțeleg să-și conserve etnia este aceea a căsătoriilor din interiorul comunității. Statistica prezentată de profesorul Kantor arată că, în Transilvania, între 1956 și 2017, a existat cel mai scăzut nivel al căsniciilor mixte din zonele locuite de etnici maghiari. Ardealul se situează sub Slovacia și sub Vojvodina, alte state cu o minoritate maghiară însemnată numeric.

„În momentul în care apar căsnicii mixte, am observat că în 75 la sută dintre cazuri copiii rezultați sunt trimiși la școală în limba majoritară și abia 25 la sută în limba minorității”, a spus Kantor. 

Pe de altă parte, o altă statistică arată că maghiarii din Transilvania relaționează cel mai bine cu maghiarii din Ungaria, dar pe locul al doilea vin românii, ceea ce este surprinzător pentru cercetătorii din țara vecină. Este surprinzător, în sens invers, pentru fiecare dintre noi. Cel puțin teoretic, dar dovedit în Transilvani și Banat, relațiile interumane trebuie să țină cont de calitate și compatibilitate, nu de nume și etnie.

Ce a mai spus profesorul: după ce zeci de ani maghiarii emigrați din Transilvania au ales să se mute în Ungaria, acum acest proces a încetinit. „După 2018, tot mai mulți aleg Austria sau Germania”, a arătat Kantor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *