Mă număr printre puținii observatori ai fenomenului politic din Republica Moldova care, cu multă vreme înainte, am afirmat că alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 vor fi urmate de un al doilea tur de scrutin. S-a întâmplat așa pentru că a fost o prezență mare la vot, de peste 70%. Așa ceva nu a mai fost înregistrat din anul 2014, la alegerile parlamentare, când prezența de vot a fost de 72%.
În cele mai importante alegeri se vor implica cei în vârstă. Am remarcat o prezență extraordinară a seniorilor cu vârste între 56 și 75 de ani – peste 80% dintre cei din această grupă de vârstă au ieșit la vot – un record greu de egalat.
Din colțul meu zic că doamna Sandu nu a câștigat din primul tur pentru că a preferat să nu se implice în problemele interne. Domnia sa nu a vrut să se murdărească în chestiuni care țin de prețuri/energie ori alte probleme cotidiene – a preferat politica externă. Și a mai fost încă o eroare – a canibalizat alte formațiuni politice pro-europene.
Referendumul nu a fost despre integrarea europeană – a fost despre modificarea Constitutiei pentru a introduce acest vector în legea supremă. Am fost printre primii care am afirmat asta – propaganda puterii preferând să spună altceva. De aici și rezultatul acestei consultări publice, unul extrem de strâns, după numărarea tuturor voturilor: 50,46% din voturi sunt pentru DA și 49,54% din voturi NU. Diferenţa de voturi este 13.600.
Unii interpretează că moldovenii sunt împotriva integrării statului moldovean în UE – nu este adevărat. Propaganda PAS a reușit să transforme în imaginarul colectiv imaginea doamnei Sandu ca fiind cea a integrării europene a statului moldovean. Cel mai probabil un vot „NU” la referendum a fost acordat inclusiv pentru această probabilă asociație colectivă. La fel, s-a constatat un număr mare de voturi „DA” la referendum care nu se regăsesc în dreptul doamnei Maia Sandu.
Cred că există destui pro-europeni moldoveni care vor Republica Moldova în Uniunea Europeană dar fără Maia Sandu în fruntea statului.
Comisia Europeană și Ministerul român de Externe au denunțat „interferența fără precedent” a Rusiei în aceste scrutine. La rândul lor, Moscova a contestat rezultatele electorale și a afirmat că alegerile nu au fost libere și este „greu de explicat” creșterea numărului de voturi în favoarea preşedintelui Maia Sandu şi a Uniunii Europene.
Nici un reprezentat al instituțiilor de forță nu a adus dovezi referitoare la coruperea votului.
Nu neg posibila existență a tentativelor de corupere sau de manipulare a alegătorilor, nu neg o posibilă interferență externă.
Sunt de modă veche, nu pot crede autoritățile, fie ele de la București ori Chișinău, doar pe cuvânt, toate tentativele de manipulare trebuie documentate iar dovezile, prezentate publicului.
În contextul în care actualul decident politic moldovean controlează totul, de la aparate de securitate la mass media, declarațiile că cineva, din afară, este vinovat de rezultatul votului, seamănă mai degrabă cu o recunoaștere a incompetenței.
Nu știu dacă doamna Sandu a dorit, sau nu, să critice instituțiile la comanda cărora se află persoane delegate de PAS.
Oare cei care au scris textul doamnei președinte s-au gândit mult?
Una peste alta, e sigur că dacă partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban, nu ar fi fost în teren, cu membri și voluntari care au împărțit materiale informative în favoarea referendumului, rezultatul final al acestei consultări cu populația ar fi arătat mai rău.
Așa că, vor unii sau nu, rezultatul alegerilor prezidențiale și al referendumului arată gradul mic de încredere al cetățenilor moldoveni în autoritățile care au administrat statul moldovean timp de patru ani.
Cât era diferența – 13 600? Asta e la baionetă.
Bravo domnilor, jos pălăria!