Cristian Hrițuc – concluzii la cald despre situația din Moldova

Share

Consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova, Cristian Hrițuc a tras câteva concluzii și o tușă a situației geo-politice din Republica Moldova, după referendumul organizat împreună cu primul tur din scrutinul prezidențial, de pe 20 octombrie 2024.

„Câteva concluzii la cald:

Lupta în Moldova cam așa se desfășoară de 30 de ani. Când sunt victorii de etapă ale vestului, când sunt victorii de etapă ale estului.

În urmă cu 4 ani, diaspora a salvat alegerile. Dar contextul era altul. Maia Sandu venea din opoziție, iar Dodon fusese arătat întregii țări, cum primea sacoșe cu bani de la cel care atunci era inamicul numărul unu. Pe plan intern, rezultatele au fost la limită, tabăra vest câștigând cu doar 2 procente.

Acum, în plan intern s-a stat mult mai prost. Sunt și cauze obiective, războiul, pandemia. Dar sunt și multe imbecilități făcute de PAS.

În comentarii, vă las o analiză scrisă acum un an de zile, după alegerile locale. Pun aici și un mic pasaj ca să înțelegeți:

De oriunde ai privi, PAS a înregistrat un recul uriaș. Gunoiul nu trebuie ascuns sub preș. Este clar că scade în preferințele oamenilor și chiar dacă sunt și multe cauze obiective, important este ce se va întâmpla în viitor. Nu mai pot merge la infinit cu ideea „suntem singura variantă pro europeană”, nu mai pot trata de sus restul partidelor pro europene, nu mai pot șantaja emoțional electoratul.

”Această idee trebuie să o priceapă înainte de toate partenerii externi ai PAS. Cei care de multe ori le girează toate prostiile politice și închid ochii la greșeli flagrante. Germania, Franța ajută Republica Moldova atât financiar, cât și logistic. Dar, au fost păcăliți cu același raționament. Nu există decât o singură variantă, PAS. Nu e așa și acum se poate vedea. Undeva trebuie să se ducă electoratul pro occidental care nu mai înghite toate greșelile și aroganțele PAS. Nu îi poți forța pe oamenii ăștia să voteze PAS șantajându-i emoțional.”

Pro rușii au reușit un joc deștept. I-au ( ne-au) ”adormit” cu boicotul. Probabil a fost făcut special pentru a putea opera mai ușor pe rețele, cumpărat voturi, etc. Vom vedea în zilele următoare. În același timp, s-a instalat o atmosferă mai relaxată, pentru că exista ipoteza că dacă nu vin la vor, va fi doar lupta pentru prag.

Dacă te uiți pe toate sondajele făcute de-a lungul timpului, vezi că cei care spun că vor în UE sunt undeva la 53-55%. Rar au fost vîrfuri de 60% și astea doar pe momente extraordinare.

Astăzi au lipsit câteva procente la vot și probabil acolo regăsim și pldmiști, și unioniști, și alții mai de centru care puteau fi regăsiți în procentele dintre alegeri care arătau plusul în favoarea UE.

Aceștia probabil au acționat strict emoțional . Au stat acasă pentru că au fost ostracizați de-a lungul timpului.

A fost un desant urias la Chișinău de lideri externi. ba mai mult, s-a apelat la formula Ursula von der Leyen să prezinte programul investițiilor de viitor. Ce se va face cu 1miliard 800 milioane. Aici este o cheie.

Sunt câțiva indicatori care arată extrem de prost. Percepții negative asupra reformelor. PAS a acționat ca un balast inclusiv asupra referendumului.

Pentru referendum au fost mai multe voturi decât a luat Maia Sandu. Ce ne spune asta? A fost și o componentă rațională, oameni dezamăgiți de guvernare au votat pro UE. Și aici e un câștig. Din păcate, nu a fost suficient.

De ce se vede într-o cheie mult mai proastă în România?

Simplu, pentru că în România pe toate canalele s-a difuzat propaganda PAS. Pentru că mai toate televiziunile din Moldova cărora le spunem libere sunt instrumente de propagandă PAS, începând cu TV 8 și terminând cu Jurnal tv.

Pentru că sondajele pe care le aruncă Watch Dog și CBC AXA sunt prelucrate și sunt livrate ca produse ok Înainte cu câteva zile, sondajul CBC AXA dădea 55% pro referendum pe teritoriul PAS.

Dacă te gândeau că vine și un plus de diaspora, atunci stăteai fără emoții.

Pentru că institute serioase ca IMAS sunt hăituite când prezintă realități.

Pentru că în România pe posturi tv apar ”propagandiști” de dincolo de Prut care sunt ”vânduți” ca experți, care nu fac analiză, fac propagandă și au format o imagine denaturată.

Pentru că ne-am furat căciula singuri bazându-ne pe diaspora, mai mult decât e cazul. În ultimi 3 ani au plecat 220 000 de moldoveni. Nu au plecat de bine. Au plecat de rău.

Un referendum trecut la limită e eșec, pentru imaginea propagată în Cancelariile din Vest, care înțeleg mult mai puțin zona”, a scris într-o postare pe Facebook, consultantul politic Cristian Hrițuc, luni, 21 octombrie.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult