Victor Nichituș: GREU DE LUCRAT CU MATERIALUL CLIENTULUI

Share

Că teritoriul dintre Prut și Nistru aparține civilizației occidentale nu e lucru de tăgadă. După mine, referendumul ar fi trebuit să aibă loc în turul doi al prezidențialelor. Ar fi adus riscuri electorale mai puține.

Referendumul pro-european de schimbare a Constituției este necesar, îmi subliniază mai toți experții independenți de la București care mi-au observat ușoara reticență față de extazul cu care Chișinăul oficial anunță probabilitatea obținerii validării acestuia și a unui rezultat pozitiv.

Da, experții bucureșteni știu că, în caz de validare a referendumului, legea supremă a statului moldovean va fi schimbată cu participarea a 17 la sută din cei înscriși în listele electorale care vor vota da pentru integrarea europeană. (17 la sută este jumătatea a 33 la sută necesar validării referendumului – PAS a coborât în 2023 pragul electoral de validare a unui referendum la la 50+1 la 33)

Da, în anumite cabinete de pe malul Dâmboviței se știe că referendumul este un pretext pentru schimbarea Constituției și un truc electoral pentru a schimba discursul de campanie al doamnei Maia Sandu dintr-unul intern, pe unul extern – de integrare europeană a statului moldovean, unde există progrese.

Că e mai greu să faci campanie electorală acolo unde rezultatele sunt mici, vreme de patru ani.

Schimbarea agendei campaniei electorale este un artificiu greu de realizat, felicitări consilierilor de imagine ai doamnei Sandu – aproape reușește.

Un sondaj de opinie realizat de CBS Research spune că circa 66% dintre respondenții intenționează să participe la ambele scrutine din 20 octombrie, atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul constituțional. În același timp, 17,5% spun că vor participa numai în scrutinul prezidențial, iar 9,7% încă nu au decis ce vor face.

Există și alte cercetări de opinie, mai puțin publice, în care se afirmă că rata celor care vor boicota referendumul este mult mai mare. Aceste sondaje nu au fost făcute publice la ele se face trimitere pe surse.

Observ că asistență financiară anunțată de Uniunea Europeană a avut loc într-o săptămână în care au fost mai multe gesturi de solidaritate față de conducerea de la Chișinău.

Tot acest efort al diplomației moldovene are loc în timpul campaniei electorale.

Din punctul meu de vedere, unul de dinozaur al jurnalismului politic, zic că mai toate administrațiile politice de la Chișinău au folosit resursele administrative pentru a organiza în timpul campaniei electorale vizitele unor oficiali ai UE în susținerea lor.

Anunțul făcut de președinta Comisiei Europene, că acordă un împrumut condiționat Republicii Moldova poate fi folosit de inamicii politici ai doamnei președinte Sandu.

Apropo nu știm care este dobânda acestui împrumut, la fel, nu știm în câți ani va trebui întors acest împrumut. Dar astea sunt nimicuri la ceva promis – e mult până departe!

Atunci când un croitor lucrează cu materialul clientului rezultatul depinde și de dispoziția clinetului de a asculta sfaturile croitorului – nu poți face brânză bună în burduf de câine.

De obicei, materialul adus de client este unul ieftin dar el cere croitorului un produs bine făcut – că de aia e croitor să facă din rahat, bici – de aici costurile ridicate și riscul ca produsul finit să nu fie exact cel așteptat.

Dacă a fost necesară intervenția premierului român pentru a convinge moldovenii cu cetățenie română să participe la referendum înseamnă că lucrurile nu merg chiar strălucit. La fel, dacă doamna Sandu a fost convinsă să facă băi de mulțime de Hramul Chișinăului înseamnă că predicțiile de participare la vot sunt altele decât cele care sunt publicate.

Închei aceste note dedicate materialului clientului cu o știre la Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova care spune că prețurile medii de consum, în luna septembrie 2024, s-au majorat. Față de luna august creșterea a fost de 0,5%, iar față de luna septembrie a anului trecut, prețurile au crescut cu 5,2%.

E greu să astupi borta din buzunarul moldoveanului cu steagul Europei, dacă-i reușește Chișinăului strategia se va aplica și la Kiev, că cele două state sunt la pachet.

Post Scriptum

Fotografia care însoțește acest text nu îmi aparține am luat-o de pe pagina doamnei Sandu, mulțumesc.

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult