MÂNA MOSCOVEI ȘI PREZIDENȚIALELE MOLDOVENEȘTI

Consider că reflectorul de atenție al decidentului politic rus nu stă cu ochii țintă la spațiul dintre Prut și Nistru. Republica Moldova nu este buricul pământului. Alte state sunt mult în atenția strategilor/tacticienilor ruși. Printre aceste enumăr doar două – România și Polonia, care sunt conectate pentru a fi de strajă la hotarele Uniunii Europene.

În acest context, al unui război la frontiera Uniunii Europene, politicienii de la Bruxelles văd, la pachet, Republica Moldova și Ucraina. O optică convenabilă lor, nu Chișinăului ori Bucureștiului. Asta e!

La Chișinău au apărut astăzi rezultatele Barometrului Socio Politic realizat de IMAS. Merită citite, le găsiți, liber, pe pagina lor.

Am fost interesat de răspunsul cetățenilor dedicat desfășurării alegerilor prezidențiale. Majoritatea dintre cei participanți la sondaj afirmă că va exista un al doilea tur de scrutin. Dacă ar trece în turul doi alături de Maia Sandu, Igor Dodon ar câștiga alegerile prezidențiale.

Între timp, din date OSINT, am găsit confirmarea faptului că doamna Sandu își dorește, la 20 octombrie, să câștige prezidențialele moldovenești dintr-un singur tur de scrutin. Din punctul meu de vedere, o asemenea victorie este greu de atins.

Am observat, cu coada ochiului, că mai mulți experți apropiați partidului de guvernare s-au expus pe marginea întâlnirii unor lideri politici care caută să atingă un comportament comun la prezidențiale. Acești experți consideră că în spatele acestei întâlniri ar fi “mâna Moscovei”.

Voi aminti tuturor celor care citesc aceste note despre politica moldovenească că, între Prut și Nistru există încă dreptul la liberă întrunire, așa cum există dreptul la liberă exprimare.
Liderii politici se pot întâlni, iar experții pot să discute pe marginea acestor întâlniri.

În urma lungii mele experiențe de jurnalist politic în Republica Moldova, pot afirma că va exista turul doi al prezidențialelor moldovenești. E bine că există această confirmare și din partea moldovenilor participanți la cercetarea de opinie.
La fel, în baza posibililor concurenți cunoscuți astăzi (22 mai 2024) pot spune că, dacă nu vor apărea alți actori, în turul doi de scrutin vor ajunge doamna Maia Sandu și liderul socialiștilor Igor Dodon. Imaginea zilei de astăzi îl arată câștigător pe liderul socialist.

Este însă foarte greu de spus că acest lucru se va întâmpla sau nu. Războiul din Ucraina va influența procesul decizional al alegătorilor.

Cât despre mâna asta a Moscovei: o fi existând, nu zic nu. Dar atât de des se pomenește de ea că și-a pierdut din aura de sperietoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *