Maria Grapini, la ora bilanțului (I). Europarlamentarul și-a devansat toți colegii, din PE, din România la numărul de rapoarte legislative!

Share

Fidelă devizei “Fapte, nu vorbe!”, europarlamentarul Maria Grapini s-a clasat, și în mandatul 2019-2024, pe primul loc la numărul de rapoarte legislative.

În cazul tuturor celor 75 de rapoarte, eurodeputatul Grapini a discutat cu asociațiile profesionale din România și a depus amendamente importante -precum nedeconectarea persoanelor vulnerabile de la alimentarea cu gaz în timpul sezonului rece, nedeconectarea  de către furnizor fără preaviz și în timpul litigiilor, standarde pentru materialele de construcție din țări terțe, păstrarea etichetei fizice pe lângă cea digitală pentru consumatorii finali la fertilizante sau neaplicarea eliberării produselor inroduse în vămi din țările terțe fără control- care să aducă un impact pozitiv în România.

“Consider că un europarlamentar trebuie să-și asume rapoarte pentru a putea influența activitatea legislativă în interes național. Activitatea mea de 34 de ani în economia privată și de ministru pentru IMM-uri și Turism m-a ajutat în activitatea de europarlamentar și în actualul mandat.

Punctul meu de vedere este că în politici publice, la nivel național și european ar trebui să fie oameni cu experiență pozitivă în profesiile lor, care să înțeleagă impactul unui act legislativ, viteza de decizie, dialogul social dar și cu pregătire profesională solidă și cu iubire de țară”, a punctat Maria Grapini.

De altfel, în calitatea sa de raportor, eurodeputatul Grapini a repurtat succese pe dosare extrem de importante. Concret, în calitatea sa de raportor din partea comisiei pentru Piață Internă (IMCO), asupra directivei referitoare la normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, Maria Grapini a informat cu privire la rezultatele trialogului pe marginea acestui important dosar, pentru consumatori și piață internă.

Grupurile vulnerabile și persoanele afectate de sărăcia energetică, mai bine protejate de întreruperea aprovizionării cu gaze!

Faptul că grupurile vulnerabile și persoanele afectate de sărăcia energetică vor fi mai bine protejate de întreruperea aprovizionării cu gaze, în viitor reprezintă un succes al europarlamentarului român. Astfel, toți consumatorii vor primi mai multe drepturi și vor fi sprijiniți atunci când vor trece de la furnizarea de gaze fosile la alte gaze alternative. Mai mult, datorită implicării Mariei Grapini, în ceea ce privește deconectările în timpul litigiilor, statele membre vor fi obligate să se asigure că furnizorii nu reziliază abuziv contractele și nu deconectează această categorie de consumatori vulnerabili motivând, spre exemplu, că s-ar ocupa de o plângere care face obiectul soluționării extrajudiciare a litigiilor și, ca atare, acest lucru nu va afecta drepturile și obligațiile contractuale ale părților.

Dacă ne referim la furnizorul de ultimă instanță, trebuie să menționăm faptul că atât clienții casnici, cât și IMM-urile care nu primesc oferte bazate pe realitatea din piață de la furnizorii de bază, vor putea primi noi oferte, de ultimă instanță, de la furnizor, pentru a nu fi lăsați pe dinafară.

Totodată, este foarte important faptul că toți clienții vor avea dreptul de a schimba furnizorul de gaze, în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, statele membre trebuie sa se asigure că clienții casnici, microîntreprinderile și  întreprinderile mici au acces gratuit la cel puțin un instrument care compară ofertele de gaze naturale ale furnizorilor, inclusiv promoțiile acestora.

Și, nu în ultimul rând, în urma negocierilor, s-a asigurat că statele membre stabilesc puncte unice de contact, pentru a oferi tuturor clienților, inclusiv celor care nu au acces la internet, toate informațiile necesare privind drepturile lor, instrumentele de comparare certificate, măsurile de asistență disponibile, inclusiv cele care vizează clienții vulnerabili.

De menționat faptul că un alt raport important și anume raportul eurodeputatului Grapini privind etichetarea fertilizanților a fost votat, anul trecut, în plenul PE, cu un singur vot împotrivă.

Eticheta fizică, păstrată lângă eticheta digitală în cazul etichetării fertilizanților

Concret, Maria Grapini „a sustinut și s-a luptat” cu toate grupurile politice din Parlamentul European pentru a se menține, în cazul fertizanților, pe lângă eticheta digitală, și eticheta fizică.

“Așadar, micii fermieri sau cetățenii care cumpără fertilizanți nu vor fi obligați să citească o etichetă digitală daca nu doresc sau nu pot acest lucru, ci vor putea citi o etichetă fizică pe ambalajul fertilizantilor! Mă bucur mult că am reușit să conving toate grupurile politice să voteze așa cum am argumentat și indicat eu! Sunt mândră că sunt român și că pot ajuta, prin deciziile și implicarea mea, românii!”, puncta, după votul din PE, Maria Grapini.

Motivația acestui vot este clară în sensul în care, mai ales în mediul rural, nu avem implementată digitalizarea aferentă, în contextul în care digitalizarea implică mai întâi costuri, dublate de abilități, pentru o operare doar la nivel digital!

De menționat faptul că europarlamentarul Grapini a avut un rol important și în cazul revizuirii Directivei privind tratarea apelor uzate, votată în plenul PE de la Strasbourg. În aceste condiții, Maria Grapini a precizat că revizuirea, după 30 de ani, a Directivei privind tratarea apelor uzate este o necesitate, în contextul asigurării accesului cetățenilor la apă curată!

“ De fiecare dată, am discutat cu cei din România, din sectorul respectiv, și am întrebat cum să negociez și cum să depun amendamente încât să fie cât mai bine pentru sector”, a punctat Maria Grapini.

Implicare totală și în privința Regulamentului privind Codul Vamal

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Maria Grapini a atenționat că România trebuie să se pregătească pentru a aplica noul Regulament privind Codul vamal, pentru a putea astfel să controleze tot ce intră în țară!

“Trebuie să spun că am fost raportor pe noul Regulament Vamă care se va aplica de către toate statele membre, inclusiv de România. S-a finalizat, de altfel, trilogul instituțional pe marginea acestui nou Regulament, fiind votat și în plenul PE de la Strasbourg. Atenționez, încă o dată, că dacă România nu se va pregăti temeinic pentru aplicarea acestuia, vom avea mari probleme!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Este nevoie, în primul rând,  a spus Maria Grapini, de lucrători vamali corecți și bine pregătiți. În al doilea rând, a completat eurodeputatul, este necesar un instrumentar performant, inclusiv scannere, pentru o verificare amănunțită a tuturor produselor care intră în țară! Nu în ultimul rând, trebuie să existe o conlucrare foarte bună între poliție, justție și vameși, singura cale de a stopa intrările de droguri în țara noastră.

Raportor pe protecția intereselor financiare ale UE

Susținătoare a cheltuirii transparente a banilor europeni, Maria Grapini a fost desemnată de PE să fie raportor pe protecția intereselor financiare ale UE. Raportul său, în care a criticat dur lipsa de transparență a Comisiei Europene în privința cheltuiriii fondurilor, a fost votat în plenul Parlamentului European.

“Am dat, practic, de pământ cu Comisia Europeană. Nu poți să ceri transparență statelor membre în cheltuirea fondurilor și tu, ca și Comisie Europeană, să nu dai dovadă deloc de transparență în privința modului cum ai încheiat contractele cu distribuitorii de vaccinuri anti-Covid și a cheltuirii banilor europeni în pandemie. Deși am spus și asta în raport, acesta a fost votat!”, a punctat Maria Grapini.

Concret, Maria Grapini a prezentat, la jumătatea lunii ianuarie, în plenul de la Strasbourg, Raportul privind protecția intereselor financiare ale UE. Astfel, eurodeputatul Grapini a cerut o mai mare transparența a instituțiilor europene și cheltuirea corectă a banilor cetățenilor!

Din păcate, a mai spus europarlamentarul, Comisia Europeană nu a intervenit, așa cum ar fi trebuit, pentru revizuirea pragului de 10 milioane de euro pentru fraude transnaționale în domeniul TVA, cu scopul de a permite Parchetului European să investigheze aceste cazuri.

De asemenea, eurodeputatul a subliniat necesitatea unei supravegheri mai bune în privința cheltuirii banilor europeni – bani care sunt ai cetățenilor, nu numai în statele membre, ci și în instituțiile europene.

newsdesk
newsdeskhttps://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult