Transparency International a cerut controale mai stricte asupra membrilor legislativului UE, după ce un raport arată că mulți dețin poziții profitabile la firme care fac lobby la Bruxelles.
Deputații europeni câștigă în mod colectiv peste 8,6 milioane de euro pe an din locuri de muncă din afara funcției pentru care au fost aleși la Bruxelles, inclusiv de la companii private care, de asemenea, fac lobby activ pentru politica UE, potrivit unui raport publicat de Transparency International EU pe 6 mai 2024.
Grupul a cerut ca parlamentarilor UE să li se interzică acest gen de practici, deoarece cifrele arată că peste două treimi din cei 705 deputați dezvăluie activități în plus față de rolul lor principal.
Guy Verhofstadt la o ședință a Parlamentului European în 2019/ © AP Photo
În unele cazuri, ei câștigă mai mult din activități externe decât din salariul lor de europarlamentar de 10.000 de euro pe lună și fac parte din consiliile de conducere ale corporațiilor strâns legate de locurile de muncă de zi cu zi, arată studiul.
Anul trecut, UE și-a înăsprit regulile în urma Qatargate-ului, un scandal legat de presupusa influență străină asupra procesului legislativ – iar reforma înseamnă că parlamentarii publică acum mai multe informații detaliate despre veniturile externe.
Dar pentru Transparency International UE, noile reguli încă nu merg suficient de departe pentru a evita conflictele de interese.
În topul listei
În fruntea listei se află europarlamentarul lituanian Viktor Uspaskich, care declară 3.000.000 de euro pe an lucrând pentru o companie numită Edvervita UAB.
Compania a fost raportată în presa locală ca fiind deținută de Uspaskich și copiii săi și cu legături cu interese comerciale semnificative în proprietate din Rusia.
Uspaskich, care a fost recent dat afară din gruparea centristă Renew Europe pentru remarci homofobe, nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la natura relației sale cu compania.
În timp ce câștigurile atrăgătoare ale lui Uspaskich par să provină de la propria sa firmă, alții sunt plătiți pentru a consilia consiliile companiilor înființate.
În fruntea listei se află și germanul Manfred Weber, care declară puțin peste 14.000 de euro pe lună, în principal din rolul său de președinte al Partidului Popular European.
Mai jos, Monika Hohlmeier (Germania/Partidul Popular European) câștigă în jur de 75.000 de euro pe an pentru munca sa pentru compania de agricultură și energie BayWa AG, în timp ce Axel Voss (Germania/PPE) primește 54.000 de euro ca consilier pentru protecția datelor la Deutsche Telekom și de la firma de avocatură Bietmann, a calculat grupul Transparency International.
Regulile UE permit deputaților europeni să aibă locuri de muncă în afara celei de europarlamentar, dar nu li se permite să facă lobby și să încaseze bani din astfel de activități, așa că apele sunt tulburi atunci când lucrează pentru companii care încearcă să influențeze politica Bruxelles-ului, a notat Euronews.
„Poate că europarlamentarul însuși nu este implicat în această parte a activităților” legate de lobby, a declarat pentru Euronews, Raphaël Kergueno, ofițer de politică superior la Transparency International EU, adăugând că „cu cât avem mai multe astfel de lacune, cu atât devine mai greu să facem. de fapt, aplică chiar și regulile pe care le avem.”
Compania BayWa este înregistrată în baza de date UE a lobby-iștilor înregistrați ca având un interes în politica agricolă, în timp ce lista Deutsche Telekom citează protecția datelor și inteligența artificială drept domenii de politică relevante.
Hohlmeier, care prezidează comisia de control bugetar a Parlamentului, a depus amendamente privind politica agricolă în perioada în care a fost europarlamentar; Raportul lui Voss pentru comisia Parlamentului pentru inteligența artificială este presărat cu referiri la probleme de confidențialitate.
Într-o declarație trimisă prin e-mail către Euronews, Voss a spus: „Activitățile mele legate de venitul suplimentar declarat sunt rareori legate de rolul meu de europarlamentar”.
„Când sunt, comentez legislația deja finalizată și interpretarea lor legală, care nu constituie un conflict de interese”, a adăugat Voss.
Dar acești europarlamentari nu sunt singurii ale căror activități exterioare ar putea ridica semne de întrebare.
Pe lângă câștigurile ca profesor universitar, dosarele fostului ministru belgian de finanțe Johan Van Overtveldt (Belgia/Conservatorii și Reformiștii Europeni) arată că acesta câștigă 2.500 de euro pe lună lucrând pentru consiliul de administrație al NBX BV, o companie de software din Anvers, în domeniul „tehnologia din jurul sistemelor de plată”.
Deși Van Overtveldt face parte din Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului, ECON, care a adoptat recent noi legi privind serviciile de plată, el a declarat pentru Euronews că „nu există niciun conflict de interese” din activitatea sa externă, despre care a spus că se concentrează pe planurile de expansiune internațională ale NBX.
Activități transpartinice
Primii 20 de salariați din alte surse, provin în număr covârșitor din partide de dreapta și de extremă dreaptă, a dezvăluit Transparency International. Dar nu exclusiv: de exemplu Marek Belka (Polonia/Socialiști și Democrați) este al zecelea europarlamentar cu cele mai mari venituri.
El declară un venit de 5.000 de euro pe lună pentru că este în consiliul de supraveghere al Grupului de asigurări Vienna Insurance Group și încă 2.000 de euro pe lună pentru o muncă similară la compania de asistență medicală Pelion – sarcinile despre care spune că includ participarea la patru întâlniri pe an.
„Întâlnirile nu interferează cu obligațiile mele parlamentare”, a declarat Belka pentru Euronews, care face parte și de ECON, care reglementează sectorul asigurărilor, adăugând: „Munca mea în Parlament are prioritate”.
„După cunoștințele mele, nu a existat niciun conflict de interese înainte și nu există în prezent” din cauza activității sale în consiliu, a spus Belka, susținând că activitățile se concentrează pe deplin pe supravegherea managementului financiar bazat pe „experiența sa vastă ca economist”, mai degrabă decât pe lobby sau consiliere cu privire la legislație.
Activitățile ECON ale lui Belka se concentrează pe alte domenii, cum ar fi plățile, banca și politica macroeconomică, iar el votează întotdeauna cu linia partidului său în problemele din sectorul asigurărilor, a spus el; politica de asistență medicală este tratată de comitete complet diferite.
Un purtător de cuvânt al celui de-al șaptelea europarlamentar cu cele mai mari venituri, Guy Verhofstadt (Belgia/Renew Europe), și-a justiticat câștigurile lunare de 5.000 de euro din consilierea fondului de investiții ecologice Planet First Partners, declarând că „nu intră în conflict cu opiniile și comportamentul de vot al lui Guy cu privire la mediu și durabilitate – dimpotrivă”.
„În general, nu au existat niciodată probleme legate de conflicte de interese”, a spus purtătorul de cuvânt despre fostul prim-ministru belgian. „Cu Guy, politica este întotdeauna pe primul loc.”
Cum se văd lucrurile din exterior?
Unii parlamentari susțin chiar că pozițiile lor salariate la marile corporații îmbunătățesc procesul de elaborare a politicilor.
„Cred că este foarte important ca deputații europeni să se implice și în societate și în afaceri într-un grad responsabil”, a spus Hohlmeier. „Politicienii nu ar trebui să fie activi doar în turnul politic de fildeș, ci și să se angajeze în afara Parlamentului… Totul trebuie să se întâmple transparent.”
BayWa este „una dintre puținele companii europene mari care pot face față companiilor chineze și americane în competiția globală în domeniile comerțului agricol și al energiilor regenerabile”, a spus ea, adăugând că „îmi iau deciziile politice complet independent”.
„Experiențele pe care le am în diferite organizații sau la BayWa și cunoștințele pe care le generez acolo mă îmbogățesc”, a spus Hohlmeier despre post, care îi aduce în medie 6.000 de euro pe lună plus costurile de călătorie, adăugând că a rămas critică cu privire la subvențiile mari plătite marilor fermieri proprietari de pământ în cadrul Politicii Agricole Comune a UE.
Kergueno nu acuză niciun europarlamentar individual că acționează necorespunzător, deoarece susține că presupusele conflicte de interese pot fi soluționate doar de un organism independent cu resurse suficiente, așa cum este cazul Franței.
Multe alte țări au mers și mai departe, interzicând parlamentarilor să dețină un al doilea loc de muncă, notează el.
Dar el respinge argumentul lui Hohlmeier conform căruia munca externă poate oferi o perspectivă suplimentară vitală – deoarece, spune el, pentru asta sunt grupurile de lobby.
„Există 12.000 de organizații active la Bruxelles, care sunt sigur că sunt mai mult decât dispuse să-și transmită preocupările deputaților în Parlamentul European”, a spus el. „Dacă aveți sau nu nevoie să ocupați cu adevărat o poziție în consiliul executiv al companiei respective este un tip cu totul diferit de activitate.”
Author: Jack Schickler
Main story source: EURONEWS
Dezvăluirea unor astfel de practici nu este deloc nouă. O investigație din 2018 a presei franceze, respectiv MEDIAPART a dezvăluit că deputații europeni câștigau milioane de euro din locurile de muncă de lângă.
Aproape o treime din cei 751 de deputați în Parlamentul European (MEP) au câștigat un total combinat de până la 41 de milioane de euro din activități externe în cei patru ani de când actuala legislatură a fost aleasă în 2014, potrivit unui raport publicat de către organizația anticorupție Transparency International. Numărul deputaților europeni remunerați pentru activități externe – care includ munca pentru companii private, lobbyiști și fonduri de investiții – a crescut dramatic din 2014, dezvăluia ONG-ul, care evidenția un cod de etică slab și prost aplicat, care permite numeroase potențiale conflicte de interese în rândul parlamentari care se numără printre cei mai bine plătiți reprezentanți aleși ai continentului.