Precedentul Timișoara: conducerea interimară a PNL Timiș nu are priză la primarii din județ

Nu mai puțin de 31 din cei 46 de primari liberali din județ nu s-au prezentat la prima ședință a Biroului Permanent Județean al PNL Timiș, joi, 28 martie 2024. Aceasta a fosta  doua întâlnire a noii conduceri interimare, cu Vasile Blaga numit de conducerea centrală a PNL ca președinte interimar la PNL Timiș, iar Cristian Bușoi la PNL Timișoara.

Primul apel de adunare a primarilor din teritoriu s-a făcut pentru seara zilei de miercuri, 27 martie, însă mai puțin de 20 de edili liberali s-au prezentat la întâlnirea de tatonare, prima după demiterea lui Alin Nica de la județ și a lui Cosmin Tabără de la municipiu. Aceștia au fost urmați de primarul din Sânnicolau Mare, Dănuț Groza, care și-a anunțat demisia din funcția de scretar general al PNL Timiș înainte de a fi demis de către conducerea de la București.

Astfel, la ședința oficială de joi, 28 martie, de la Timișoara, au fost prezenți, pe lângă Blaga și Bușoi, doar 15 primari de orașe și comune unde PNL a câștigat alegerile în 2020.

Cei doi europarlamentari, numiți interimar la conducerea filialei, au fost întâmpinați de fosta prefectă liberală de Timiș, Liliana Oneț, deputatul Cosmin Șandru și fostul director al STPT, Nicolae Bitea. La întâlnire a venit și candidatul PNL la Primăria Timișoara, fostul primar Nicolae Robu, propus și el în conducerea interimară a filialei.

Demiterea lui Nica de la președinția PNL Timiș, la pachet cu întregul Birou Permanent Județean, a fost anunțată pe 26 martie, la București, de către purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, care declara la acel moment că “structura interimară numită îi cuprinde pe cei 43 de primari (în realitate sunt 46 -n.r) ai organizației PNL Timiș, alături de primarul Nicolae Robu, evident președintele organizației, domnul Vasile Blaga, cei doi deputați de Timiș și toți ceilalți membri ai organizației Timiș desemnați în această structură de conducere”. Ceea ce reprezintă un precedent istoric, prin numirea în forul de conducere a unui număr atât de mare de membri.

Mișcarea de a numi toți primarii din teritoriu în structura interimară de conducere a filialei a fost gândită spre a opri eventuala plecare din PNL către PSD sau alăturarea lor cu Alin Nica, care se află în negocieri avansate cu conducerea celor de la Forța Dreptei, respectiv cu Ludovic Orban și cu ceilalți șefi de partide din Alianța Dreapta Unită.

Urmează un weekend de foc, în care atât Blaga cât și Nica vor încerca să își fidelizeze cât mai mulți primari – primul să îi țină în PNL, al doilea să îi convingă să i se alăture în noua construcție politică de dreapta.

Absenteismul masiv al primarilor de la ședința PNL Timiș din 28 martie, sub conducerea lui Blaga, este un semnal că aceștia nu sunt hotărâți ce să aleagă, deși aproximativ 30 de primari au ieșit în stradă, la Timișoara, pe 22 martie, alături de fostul lider liberal timișean, Alin Nica, și și-au exprimat clar dezaprobarea față de decizia conducerii centrale a PNL, de a candida pe liste comune cu PSD, în Timișoara și în județul Timiș.

E greu de spus ce va urma, iar jocurile nu s-au terminat încă. Se așteaptă un anunț oficial din partea lui Alin Nica și rămâne de văzut câți dintre primarii liberali din Timiș îl vor urma.

Foto: Express de Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *