Arlington nu e Washington – gafă de proporții a consilierilor premierului Ciolacu

Marcel Ciolacu a plecat sâmbătă, 2 decembrie, într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York, unde are programate întâlniri la nivel înalt, inclusiv cu Anthony Blinkemn, Lloyd Austin și Antonio Guterre. Aceasta este prima vizită în SUA a unui premier român după cea făcută de Dacian Cioloș în 2016.

Toate bune, mai puțin că au încurcat denumirile cimitirelor și sunt corijenți la geografie și istorie.

Din delegația guvernamentală fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

Ca în aproape toate vizitele externe importante, staff-ul oficialilor români și diplomația românească reușesc să facă cel puțin o gafă.

Iar când vine vorba de SUA, de la Dragnea și Dăncilă și până la KW Iohannis, nu a existat vizită lipsită de gafe, sincope, incidente, de care consilierii demnitarilor dar și diplomații români de la Washington, din respectivele perioade, să nu se facă vinovați.

Poate tocmai de aici și furtuna dintr-un pahar de apă, iscată de actualul ambasador al României în SUA și premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a considerat că “nu este necesară” participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice din SUA, a afirmat ambasadorul Andrei Muraru, duminică, la o recepţie în cadrul căreia şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA. În replică, Marcel Ciolacu i-a spus că “important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare”.

REVENIND la depunerea de coroane din cimitir…

Marcel și consilierii încurcă rău borcanele.

Băi, Marcel e băiat bun. Mai simpatic decât mulți alți foști prim-miniștri. Dar îl strică consilierii amatori de la Guvernul României, băi.😂

Prin 1999, când Marcel Ciolacu încă nu își dăduse examenul de licență la facultatea aia fantomă și era gonac pe la vânătorile lui Omar Hayssam, eu mă prefăceam în tocilar post-universitar la World Press Institute, în SUA. Asta ca să mă laud.

Aseară îmi sare în ochi poza de mai jos, cu textul “Am depus astăzi o coroană de flori la Cimitirul Arlington din Washington în semn de respect…” scris de ceva consilier de-al lui Ciolacu, la el pe contul de Facebook. Presa românească merge și ea după fentă, evident. Ceremonia a avut loc luni, 4 decembrie.

Băbăieți, știu că America e mare și te poți pierde ușor. Dar ai cohortă de gazde, ambasador și diplomați, hartă și Google Maps pe smartphone.

Biroul Cimitirelor Armatei ( din SUA are 2 cimitire.

Unul e Cimitirul Național Arlington, din comitatul Arlington, statul Virginia.

Al doilea e Soldiers’ and Airmen’s Home National Cemetery din Washington DC.

Nah, când vă hotărați exact unde a depus Ciolacu coroana să ne spuneți și nouă, poporului, ca să știm măcar ce ați vizitat pe banii noștri.

Doar că “Cimitirul Arlington din Washington” nu există în SUA.

Măcar întrebați unde mergeți și unde sunteți, nu umblați langa prin America, precum orfanii pe uliță, cu colindul.

Și să puteți povesti corect nepoților “băh, eu când am fost în vizită oficială în America am vizitat…” și să nu confundați Washington DC cu statul Washington, că sunt la vreo 3000 de mile distanță. Și nici cimitirul din Arlington cu cel din Washington DC. Chestie de minim bun simț.

Păcat de episod, pentru că Marcel pare mai relaxat și mai “din popor” decât predecesori ca Ciucă, Orban, Câțu sau Cioloș. Are priză la populime și – fără mișto – și-a asumat o guvernare grea și plină de măsuri nepopulare, într-o perioadă dificilă economic și financiar, cu o Românie înecată în datorii.

Dacă eram Ciolacu vă dădeam afară pe toți consilierii și mă dădeam afară și pe mine din postul de prim-ministru și mă întorceam la închis balcoane la Buzău. #BuzăuNuEsteBucuresti

#MarcelCiolacu #vizita #SUA #Washington #Arlington #cimitir #gafa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *