Viktor Orban: aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele Ungariei

Aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele Ungariei de la acest moment, a declarat premierul Viktor Orban la postul de radio Kossuth, potrivit MTI.

Viktor Orbán vrea ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierea aderării Ucrainei la UE.

Potrivit acestuia, este o greşeală faptul că cei din Comisia Europeană insistă ca premierii să includă acest subiect pe ordinea de zi a summitului care va avea loc pe 14-15 decembrie.

Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, iar Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că faptul că întâlnirea a fost prost pregătită este responsabilitatea sa, a susținut Orban.

Comisia a propus să începem negocierile privind aderarea Ucrainei, dar acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre şi cu siguranţă nu coincide cu cele ale Ungariei, a spus Orbán.

„Iar noi suntem într-o situaţie suficient de bună pentru a şi avea curajul să spunem asta, indiferent de cât de multă presiune se pune pe noi”, a adăugat şeful guvernului de la Budapesta.

Pregătirea nu înseamnă că „întocmesc un document pe care toată lumea îl citeşte”, ci înseamnă să negocieze cu toată lumea, să analizeze interesele fiecăruia şi să le armonizeze. Iar dacă au reuşit să le armonizeze şi există şanse pentru un acord, atunci să facă o propunere, a afirmat Orbán.

Viktor Orbán a spus că în privinţa chestiunii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană se poate prevedea că nu va exista un acord pe acest subiect, iar astfel, unitatea europeană ar avea de suferit.

Unitatea poate fi protejată prin neincluderea pe ordinea de zi a problemelor asupra cărora nu există un acord, a adăugat el.

„Nu există nicio decizie fără noi, noi suntem Uniunea”

Premierul ungar a spus că tratatul de bază al Uniunii Europene nu conţine cuvântul „veto”, ci precizează că există anumite domenii în care deciziile pot fi luate doar dacă toate statele membre sunt de acord.

Nu este vorba despre faptul că cineva a luat o decizie şi noi apelăm la veto, ci despre faptul că nu există nicio decizie fără noi, a afirmat el, subliniind că „noi suntem uniunea”.

„Uniunea nu se află la Bruxelles, acolo se află birocraţii. Uniunea se află la Budapesta, la Varşovia, la Paris, la Berlin”, a spus Orbán.

Şeful guvernului Ungariei a subliniat că nu trebuie să ne lăsăm forţaţi într-o situaţie în care să simţim remuşcări pentru faptul că am împiedica punerea în aplicare a unor decizii luate de alţii, întrucât Ungaria are tot dreptul să ia parte la luarea unei decizii numai dacă aceasta corespunde intereselor naţionale maghiare.

Budapesta vrea mai întâi un parteneriat de 5-10 ani cu Ucraina

Premierul a precizat că va pleda pentru ca Uniunea Europeană să încheie mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina.

În opinia sa, acest lucru ar putea dura chiar şi 5-10 ani, iar în acest răstimp, Ucraina ar putea fi adusă mai aproape de UE. „Când vom vedea că putem coopera, atunci să punem în discuţie problema aderării”, însă acest lucru va fi posibil numai după nişte ani, a spus Viktor Orbán.

Viktor Orbán a atras atenţia şi asupra faptului că în cazul Ucrainei există multe întrebări la care nu se ştie răspunsul, întrucât ţara se află în război, sistemul său juridic şi politic funcţionează diferit de cel al unei ţări care duce o viaţă paşnică, aşadar nu se poate stabili dacă corespunde cadrelor constituţionale de stat de drept ale UE.

În plus, nu se poate spune nici cât teritoriu are exact Ucraina, ţara care vrea să fie acceptată în UE, întrucât deşi din punct de vedere legal, o anumite parte a sa aparţine fără îndoială Ucrainei, în fapt, Rusia staţionează militar acolo.

Fermierii ungari nu vor Ucraina pe piața comună a UE

“Nu ştim despre ce populaţie vorbim, pentru că oamenii se refugiază în mod constant din Ucraina, şi nu ştim nici dacă dacă includerea agriculturii ucrainene pe piaţa liberă va fi bună pentru fermierii statelor care sunt deja pe piaţa asta, sau dimpotrivă”, a continuat Orbán.

“Potrivit fermierilor maghiari, sute de mii dintre ei ar da faliment dacă agricultura ucraineană ar face parte din sistemul european”, a adăugat el.

Viktor Orbán a indicat, de asemenea, că nu se ştie nici din ce ar fi sprijinită Ucraina în cazul aderării, pentru că dacă resursele trebuie identificate în cele deja existente, statele din Europa Centrală ar pierde anumite resurse financiare.

“Punctul de vedere al Ungariei este că sprijinul ar trebui să fie acordat Ucrainei în mod transparent, în afara bugetului UE”, a declarat şeful guvernului de la Budapesta.

“Ar fi nevoie de un acord interguvernamental separat în urma căruia să fie creat un fond financiar care să sprijine Ucraina şi la care fiecare ţară să contribuie aşa cum consideră”, a mai spus Orbán.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *