Cenzură culturală în Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023

Celebrul și talentatul artist Radu Clețiu a revenit la Timișoara din Franța unde a avut expoziție personală cu ocazia a 60 de ani de viața și 40 de caricatură.

Din păcate, sâmbăta 20 octombrie, chiar în centrul orașului, în minunata și însorită Piața Victoriei artistul s-a confruntat cu un incident extrem de neplăcut!

Iată povestea pățaniei, relatată chiar de Radu Clețiu:

”Trecuse de ora 12, ne simțeam ca și incluși și participanți în amplul program cultural Timișoara 2023. Capitală Culturală Europeană.

A trecut patrula poliției locale, dar s-a și oprit…, am întrebat-o pe doamna agentă dacă dorește o caricatură. Nu, dorea autorizația, i-am spus că eu de abia am venit din Franța… de aia m-a luat valul normalității…!

Am întrebat de ce nu amendează și pianistul, doar artistul stradal era problema.

Eu nu m-am considerat artist stradal niciodată, dar dacă a devenit o categorie ce trebuie autorizată voi adera…!”.

Clețiu este singurul artist din zonă care a primit invitația de a fi caricaturist oficial la Praga în anul 2000 când Praga era capitală culturală europeană.

El a mai desenat ocazional la Paris, Barcelona, Porto, Belgrad, Nairobi, Istanbul, Miami, Geneva și niciodată nu a fost luat la întrebări de poliție sau amendat.

Radu Clețiu a mai constatat că totuși e stresant să desenezi pe centru în Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană.

“Am întrebat organele dacă e voie să fac portretul unui prieten cu care m-am întâlnit întâmplător pe Corso…, nici măcar folosind mobilierul stradal, și au rămas impasibili, nici dacă vreau să schițez catedrala din acel loc susținea patrula că nu se poate fără autorizație.

Probabil voi merge de acuma mai des să desenez în centrul Timișoarei, sau poate că voi sta deoparte încă câțiva ani de acest loc care mi-a lăsat un gust amar și întrebarea:

<<Cine îi susține pe acești cerberi locali pe care și eu încă îi plătesc…?>>”, a concluzionat Radu Clețiu, care încheie relatarea tot cu o întrebare:

”Nu e ceva foarte grav ce s-a întâmplat ideea e ca e foarte absurd. Sunt curios totuși care sunt directivele și de ce să limitezi artiștii la un număr fix, trubaduri limitați ca număr”.

sursa: Ziua de Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *