Victor Nichituș: PACHETUL MOLDOVA/UCRAINA NU MAI ESTE VICTORIOS

Share

Premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat ieri, 13 februarie 2025, că „acum este un context internațional care poate duce la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului”. Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a adăugat că „într-un proces de negociere care se referă la Ucraina și la noua arhitectură a securității UE, există un interes comun al Republicii Moldova, al Ucrainei și al UE ca trupele rusești din stânga Nistrului să fie evacuate”.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, în noaptea de 12 spre 13 februarie, în timpul unui atac asupra portului Reni, mai multe drone rusești au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Ministerul moldovean de Externe a condamnat încălcarea suveranității și a integrității teritoriale a țării și a prezentat ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul Republicii Moldova, ca dovadă concretă a incidentului.

După înaintarea notei oficiale de prostest, Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău a avertizat autoritățile moldovene să nu facă declarații pripite. „Federația Rusă nu are intenția de a tensiona relațiile cu Republica Moldova, iar situația necesită o analiză detaliată”, a declarat oficialul rus.

Amplificarea tensiunilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă are loc în contextul în care, la data de 13 februarie 2025, la Bruxelles, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a făcut declarații foarte incomode atât pentru pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană.

Pete Hegseth spus : No NATO membership; No return to pre-2014 borders; No U.S. troops in Ukraine; No more relying for EU on the U.S. for the majority of military funding. Pe românește, Ucraina nu va fi membră a NATO, va pierde teritoriile deja ocupate de Federați Rusă, trupele americane nu vor fi în Ucraina, Uniunea Europeană e pe cont propriu din punct de vedere militar.

Ne vom aduce aminte aceste declarații ca punctul de referință pentru startul noii ordini internaționale pe continentul european.

După declarațiile de retragere a Statelor Unite din Europa, a urmat anunțul președintelui Trump despre un plan de pace în Ucraina pe care îl va discuta, în scurt timp, cu Putin.

Să recapitulăm: secretarul american al apărării spune că Ucraina nu va fi membră a NATO și că acest stat își pierde teritoriile ocupate de ruși, Trump afirmă că pacea din Ucraina va fi făcută cu Putin iar domnul Recean zice că sunt condiții favorabile pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Nu am acces la toate datele la care are acces premierul Recean. Dar, logica informațiilor publice spune însă că nu sunt condiții pentru retragerea trupelor militare ale Federației Ruse dislocate în regiunea separatistă. Dimpotrivă. Viitoarele negocieri Trump/Putin, despre Ucraina, fără Uniunea Europeană, îl pun pe Zelenskii în poziție de knockout. Nu se știe dacă se va ridica.

Insistența Kievului ca oficialii de la Bruxelles să participe la desenarea soluțiilor de pace arată neîncrederea față de un acord bilateral între SUA și Rusia pe marginea Ucrainei și este singura măsură pentru a-l ridica pe Zelelnski de la podea.

Cel mai probabil, primul ministru moldovean consideră că prezența chestiunii transnistrene pe masa de negocieri ruso-americane ar fi benefică Chișinăului. Că, la Bruxelles, Republica Moldova a fost/este văzută la pachet cu Ucraina. Adică victorioasă.

În loc să numere dronele ruse ricoșate de pe țintele lor din Ucraina, experții și politicienii moldoveni ar trebui să discute dacă pachetul Ucraina/Republica Moldova mai este, sau nu, unul de succes. Repet: garanțiile păcii din Ucraina sunt date de Federația Rusă și Statele Unite, și mai puțin, spre deloc, de Uniunea Europeană. Sunt extrem de sceptic că reprezentanții UE vor participa la masa de negocieri alături de cei ruși și americani. Apropo, diplomații americani se află deja pe teritoriul Federației Ruse.

Pot oare statele Uniunii Europene să trimită trupe de menținerea păcii pe linia înghețată a frontului din Ucraina? Au suficientă capacitate militară și suficientă motivație pentru a face asta? În afară de Polonia și Marea Britanie nu văd mare dorință din partea altor țări de a sta la straja Ucrainei. Scretarul american al Apărării le-a spus clar europenilor – sunteți de unii singuri. Despre asta ar trebui să se discute în talk-show-uri politice serioase, la domnul Gonța, de exemplu.

Probabil ar trebui să discute și despre statalitatea, suveranitatea, neutralitatea și identitatea moldovenească care, împreună cu toleranța interetnică, sunt singurii pilonii care țin încă pacea societală în Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă.

Și poate, ar trebui să ne întrebăm cu toții, dacă nu cumva neutralitatea, prezentă în Constituția Republicii Moldova, este cea care ar putea salva Republica Moldova de evoluțiile care vor avea loc în regiune.

Cât despre regiunea transnistreană, s-ar putea întâmpla ca modul în care autoritățile de la Chișinău au administrat recenta criză energetică de peste Nistru, să conteze foarte mult în desenarea viitoarelor decizii ale experților ruși și americani, să dea bunul D-zeu să fie acceptați și cei ai UE, față de împărțirea sferelor de influență în Ucraina.

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult