Domnul Igor Munteanu, ex-ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de autoritățile electorale de la Chișinău spune că „nu au fost respectate prevederile legale ce țin de condițiile de validitate privind numărul minim necesar de semnături ale susținătorilor”.
La rândul său, domnul Munteanu afirmă că liste de subscripție prezentate pentru înregistrarea în cursa prezidențială au conținut 17 504 semnături și au acoperit 22 de raioane. “CEC ne-a informat că în urma verificărilor efectuate au fost invalidate 2887 de semnături și că ar exista o problemă legată de înregistrarea mea în cursa electorală. Verificările efectuate de CEC au vizat în special acele raioane în care semnăturile colectate depășeau cu puțin (60-100) plafonul stabilit de Codul Electoral, astfel, transformând procedura de validare într-un instrument de represalii politice contra candidaților incomozi”, a precizat ex-ambasadorul moldovean.
Încărcătura politică a refuzului administrației electorale de la Chișinău de a-l înregistra pe fostul ambasador al Republicii Moldova, Igor Munteanu, în calitate de contracandidat al doamnei Maia Sandu în cursa prezidențială, este una care va trezi multe semne de întrebare la adresa Comisiei Electorale Centrale.
Constatăm astăzi că nu numai procesul propriu zis de strângere al semnăturilor de susținere în favoarea unui candidat dar și procesul de verificare al acestor liste, poate fi folosit în calitate de ghilotină electorală a unor candidați incomozi.
Nu sunt amic cu ex-ambasadorul Munteanu, îl cunosc doar în calitatea funțiilor deținute de domnia sa. Îl știu de-alungul anilor ca un profesionist riguros, care respectă litera și spiritul legii. Nu ar fi admis erori în procesul de culegere a listelor de subscripție. Nu ține de eticheta, inclusiv diplomatică, a domniei sale.
Știu că Igor Munteanu ține la etichetă. Cele întâmplate astăzi sunt mai jos de etichetă. Cei care au găsit nod în papură la verificarea listelor au făcut exces de zel. Folosesc această sintagmă ca să fiu elegant în afirmații publice.
Excesul de zel apare atunci când reprezentanții partidului care deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău se întâlnesc cu formațiuni politice care împărtășesc aceleași valori democratice și europene. Partidul pe care îl conduce Igor Munteanu este un partid care aduce critici argumentate la adresa puterii de la Chișinău.
Excesul de astăzi al reprezentanților partidului puterii în Comisia Electorală Centrală de la Chișinău viciază întreg procesul electoral început.
În acest context, pentru a nu admite alte derapaje de la un proces electoral corect și democratic, consider necesară creșterea numerică a observatorilor electorali internaționali care ar monitoriza pe termen lung întreg procesul electoral început în Republica Moldova, nu doar în ziua alegerilor.
Și ca punct final, între Prut și Nistru lipsa măsurii a fost motivul decăderii majorității politicienilor care au deținut puterea – asta se întâmplă și în prezent.