În urmă cu 48 de ani, în ziua de 16 septembrie 1976, intra în funcțiune prima platformă românească de foraj marin. Numită „Gloria”, aceasta fusese construită pe Șantierul Naval Galați, de unde a fost apoi transportată pe Dunăre până în zona de exploatare din largul Mării Negre. La acea vreme, România era printre puținele țări din lume ce reușea să construiască platforme marine de o asemenea mărime și complexitate, amintește Rostonline.
Producţia sa cumulată în ultimii 20 de ani de activitate echivala cu peste 20 de milioane de plinuri auto şi cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuinţe. În 2019, OMV-Petrom a finalizat procesul de aducere la ţărm a platformei, după o perioadă în care fusese eliminată aproape complet din conștiința publică ideea că România ar fi capabilă să-și exploateze resursele fără ajutor străin. După o activitate de peste 40 de ani, „Gloria” a fost dată la fier vechi.
Citește și: Atenție, „trage curentul”…
Până în 1989, România a construit şapte platforme de foraj marin: „Gloria”, „Orizont” (octombrie 1981), „Prometeu” (septembrie 1984), „Fortuna” (martie 1985), „Atlas” (noiembrie 1985), „Jupiter” (iunie 1987) şi „Saturn” (iulie 1988). Petromar comandase alte două platforme, care la sfârşitul anului 1989 erau în stadiu de montare a corpului pe cala de lansare. Tăierea investițiilor începută în 1990 a făcut ca acestea să nu mai ajungă în producție. Aflate în posesia companiei Petromar, şase dintre cele şapte platforme au fost vândute companiei Grup Servicii Petroliere la sfârşitul anului 2005, Petromar rămânând numai cu platforma „Gloria”.
Articolul original pe DEMNITATEA.info.