Cosmin Țîntă: „Război” Germania-UE?

Share

„Începe războiul Comisia Europeană + Macron + Draghi contra Germania” susține economistul Andrei Caramitru, după ce fostul premier al Italiei şi fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, creditat cu salvarea monedei euro, a prezentat Comisiei Europene un raport de 70 de pagini pentru salvarea economiei europene.

„Ca să va dați seama de DIMENSIUNEA problemei economice a Europei. Raportul Draghi spune ca trebuie 800 de miliarde de EUR investitii PE AN in Europa doar ca sa revenim in cursa cu SUA și China… Pe scurt – problema e de 2 ori mai mare decât o avea Europa după al doilea război mondial, după distrugerea completă a nu știu câtor orașe și fabrici și zeci de milioane de morți.

Evident – Germania refuză categoric planul, după doar 3 ore de la publicare a ieșit ministrul de finanțe neamț să spună ca se opune. Cum v-am explicat – dacă s-ar face ce spune Draghi – Europa ar înflori iar, doar ca puterea Germaniei în interiorul UE ar scădea . Deci – ar fi o Europa cum vrem să o avem, nu Reich-ul nr4, care se dovedește la fel de falimentar ca și primele 3”, scrie Caramitru pe pagina sa de facebook.

„Ce sugerează e o reforma profundă – în principal bazată pe strategii comune și finanțare comună. Pe investitii mai mari. Ori e tocmai OPUS politicii economice a Germaniei – care vrea deficite zero, îndatorare publică zero, fără piețe de capital comune sau bănci comune – deci fără nici un fel de posibilitate de a face ce spune Draghi.

De ce vor asta nemții? Pentru ca – pentru firmele vechi industriale ale familiilor din Germania și pentru Germania ca stat – ideea e de a menține salarii cât mai mici și preț la energie mic (dar doar în Germania prin dealurile lor cu rușii) și fără piața de capital comună. Adică centrul e Berlin și doar Berlin, banii curg doar la firmele astea, surplusul comercial e doar în Germania – cu orice cost pentru populime în special dacă e din alte țări. Adică Reich no4, la fel de falimentar ca primele 3, ca asta e UE-ul din cauza blocajului german”, explică economistul într-un alt comentariu pe această temă.

Citește și: Războiul și „noul imperiu german secret”

„Practic – e un război acum pentru putere economică – rămâne în Berlin (care s-a demonstrat, e un model falimentar) sau se mută în Bruxelles cu reguli comune pentru toată lumea unde toată lumea poate participa. (…) Eu sunt 100% pro Draghi aici. Trebuie să reușească. Însă cred ca mai degrabă vom vedea o fragmentare a UE , nu vad cum Germania ar putea accepta asa ceva”, concluzionează Andrei Caramitru.

Citește și: „E o problemă de supraviețuire, nu e negociabil”!

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult