Puterea de la Chișinău respinge ideea potrivit căreia a dat startul campaniei electorale pro-referendum. În schimb, există multe semnale că guvernanții moldoveni folosesc tot mai multe resurse administrative pentru a face campania de informare „Pentru Referendum” cât mai efectivă.
Politica nu este despre morală ci despre eficacitatea acțiunilor întrepinse de un decident pentru a atinge rezultatul dorit.
Sâmbătă, 6 iulie, s-au împlinit 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări efectuate de URSS de pe teritoriul Basarabiei. În urma deportărilor în masă din 6-9 iulie 1949 au avut de suferit 36 mii de oameni, peste 11 mii de familii.
În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a fost lansată expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție. În două vagoane de marfă, asemănătoare celor cu care, în urmă cu 75 de ani, au fost deportați gospodarii basarabeni, s-au organizat expoziții tematice cu fotografii, documente și cărți la această temă.
Potrivit Agenției Informaționale de Stat a Republicii Moldova, Moldpres, care a acoperit informațional acest eveniment, “valorificarea complexă și sistematică a memoriei victimelor trecutului totalitar în Republica Moldova rămâne un deziderat al decomunizării și democratizării”.
Decomunizare, democratizare și europenizare. Cam așa era prin anii 2000 când a apărut Mișcarea Europeană între Prut și Nistru.
La fel, în spațiul public dintre Prut și Nistru, apar din ce în ce mai multe noutăți referitoare la întâlniri ale oficialilor moldoveni de rang înalt cu absolvenții de liceu, studenți ori asociații ale tinerilor lideri.
Mințile tinere sunt cele mai revoluționare.
Doamna vicepreședinte PAS, Olesea Stamate, afirmă că nu avem de-a face cu o campanie electorală ci cu un exercițiu de comunicare, „un exercițiu bun”. „Atât timp cât nu se comunică ce trebuie să facă cetățenii la referendum, vorbim corect. Noi comunicăm că va avea loc un referendum și că este important ca toți să participe la referendum, deci nu facem campanie electorală. Pe bannere scrie „pentru referendum”, nu scrie răspunsul la întrebarea de la referendum, pentru sau împotriva introducerii textului respectiv în Constituție”, a precizat Olesea Stamate.
Pe de altă parte, mai mulți politicieni pro-europeni din Republica Moldova afirmă că “a îndemna cetățeanul moldovean să participe la referendumul organizat în ziua alegerilor prezidențiale, reprezintă o manipulare ordinară, căci pe seama speranțelor oamenilor un actor politic încearcă să-și rezolve ecuația electorală prezidențială în folos propriu”.
Puterea de la Chișinău ar trebui să le spună cetățenilor moldoveni că optimismul integrării europene aduce după el cedări de suveranitate atât în politica externă cât și în politica economică. Este drept – suntem europeni, vom rămâne europeni, vrem un stat în care valorile democrației de tip european să funcționeze. Pentru asta trebuie să muncim toți.
Politicile de integrare europeană nu pot fi monopolizate de un singur partid. Atunci când se întâmpla asta avem de-a face cu autoritarism.
Later edit
Cineva ma intreaba ce e de facut – ca e o capcana. Desigur. Am fost primul care am scris despre asta: e o capcana electorala intinsa de PAS.
Bravo lor, ca i-a dus mintea!
Fiecare face ce vrea. Important este constientizarea faptului ca efortul integrarii europene apartine tuturor – de la comunistii moldoveni ( care au implementat programul de vecinatate UE – RM) la partidelor membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana, care au votat pentru parafarea Acordului de Asociere la UE.
Din punctul meu de vedere integrarea europeana trebuie facuta la pas temenic si apasat, fara graba, pe indelete, ca sa inteleaga tot omul obisnuit despre ce e vorba si cu ce se maninca.