Eurodeputatul Maria Grapini consideră că politica și competiția politică trebuie făcute pe proiecte și nu pe atacuri între candidați.
“Eu nu sunt de acord cu atacuri dure, nu sunt de acord nici cu noțiunea de luptă între candidați. Eu cred că trebuie să fie o competiție pe proiecte și speranța mea de român și de om care, sincer, cu greu mi-am abandonat afacerile, plus că am activat mult în patronate, am renunțat cu greu și am intrat în politică exact din nemulțumirea pe care o aveam, văzând ce se întâmplă în politică. Eu sper ca în campanie să vină fiecare cu proiecte, pentru că cetățenii, până la urmă, merg după niște percepții, dacă nu au ceva concret și nu sunt de vină după aceea cetățenii că nu au ales, să zic, soluția cea mai bună. Ca să aleagă soluția cea mai bună, în primul rând, cetățenii trebuie să iasă la vot și să aibă comparație, să facă comparație între proiecte. Dar știți cum aș dori eu? Nu vorbe.
Oamenii aceștia, candidații, trebuie să aibă în spate fiecare niște argumente când vin cu un proiect fezabil, cu proiecte fezabile, nu așa doar frumos ambalate”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
Vineri, 10 mai, odată cu începerea campaniei electorale, Maria Grapini a făcut un apel la români să iasă la vot în număr cât mai mare și să aleagă obiectiv, bazat pe experiența și pe seriozitatea proiectelor fiecărui candidat.
„Astăzi a început campania electorală pentru votul pe care toți românii cu drept de vot pot să-l exercite în data de 9 iunie. Alegerile pentru Parlamentul European sunt importante pentru ca România să aibă 33 de români care luptă pentru dreptul României de a rămâne autonomă și independentă în UE și cu drepturi egale cu celelalte țări! Sper să fie o campanie bazată pe fapte, activități concrete făcute de candidați și pe dovadă de atașament față de țară!
Sunt onorată să particip la alegeri în calitate de candidat al Alianței PSD – PNL!
Îndemn românii să iasă la vot în număr cât mai mare, să-și asume votul și să dea dovadă de obiectivitate în acordarea încrederii prin vot, unor români în care au încredere!
Uniți pentru România, cu demnitate și responsabilitate!”, a mai spus eurodeputatul Maria Grapini.
Tot vineri, 10 mai, europarlamentarul Maria Grapini a participat la Timișoara, la tripla aniversare istorică a zilei de 10 Mai pentru România. Ziua de 10 Mai are, pentru noi, trei semnificații. Toate sunt legate de Regele Carol I, care a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor: 48 de ani (1866 -1914).
Prima semnificație este legată de intrarea domnitorului Carol I de Hohenzollern în București. Principele Carol părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria, spre România, la sfârşitul lui aprilie 1866, iar pe 10 Mai intră, după trei zile de mers cu trăsura sau călare, în București.
Cea de-a doua semnificație a datei de 10 Mai este legată de proclamarea independenței în anul 1877. La data de 9 Mai 1877, Parlamentul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, în unanimitate. Dar abia pe 10 Mai parlamentarii merg cu toţii la Palatul Regal, iar domnitorul Carol semnează proclamaţia de independenţă, așa cum acum președintele promulgă legi ca să intre în vigoare. Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă în România pentru prima dată în 1917, de ocupaţia germană și a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai din 1947.
A treia semnificație este legată de faptul că la 10 Mai 1881, România a fost proclamată Regat, iar Carol I a fost încoronat Rege.
Europarlamentarul Maria Grapini a amintit și de semnificația religioasă a acestei zile speciale, când creștinii ortodocși celebrează descoperirea Izvorului Tămăduirii de către Maica Domnului.
„Astăzi sărbătorim cel mai important eveniment istoric: independența țării noastre și trebuie să o privim cu mândrie, pentru că înaintea noastră, cu mult înaintea noastră, au fost generații care au reușit să apere independența și să declare independența țării în 10 mai. Pentru România avem datoria morală, toți cei de acum, să predăm generațiilor viitoare o țară unită, suverană, independentă și să nu uităm că acel tribut care a plătit către turci, Carol mai târziu, încoronat tot în 10 mai, a donat acea sumă armatei. Să avem grijă și noi de armata română, care este garanția securității noastre. Trebuie să fim mândri de România. Independența o apărăm cu fapte, dar și cu vorbe. Oriunde mergem în lume trebuie să nu ne fie rușine că suntem români.
Suntem români și avem tradițiile noastre, cultura noastră într-o Uniune Europeană, evident, dar ale noastre, tradițiile și cultura nu trebuie să le uităm, trebuie să le promovăm. Și astăzi mai este o mare sărbătoare: a Izvorului Tămăduirii. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca acel izvor descoperit de Maica Domnului să tămăduiască poporul român, să ne curețe sufletele și gândurile și să putem să fim demni într-o lume globală. La mulți ani, România! La mulți ani independenței și multă sănătate tuturor!”, a declarat audienței de la Timișoara, eurodeputatul Maria Grapini.